Google predstavio Nexus Q

Objavila u 28/06/2012 u 0:06

player-q-gallery-frontblackPrethodnih dana se na netu pisalo o tome da će Google na I/O konferenciji predstaviti uređaj koji će biti prvi iz asortimana Android@Home. Predstavili su Nexus Q kako ga nazivaju prvi player za društveno strimovanje podataka u kući. Radi se o uređaju totalno futurističkog i minimalističkog dizajna koji se povezuje na televizor ili ekran radi strimovanja videa i muzike.

Kontrola uređaja se vrši sa bilo kog Android uređaja. Više korisnika u isto vreme može kontrolisati uređaj. Dok se podaci skidaju direktno iz cloud-a i puštaju na velikom ekranu. Evo i video klipa koji to objašnjava:

 

 

Dizajn Nexus Q-a je potpuno nova priča iz Google-a i meni se mnogo sviđa ova kugla. 😀 čak se i rimuje. Donji deo uređaja je od precizno izlivenog cinka, mašinski obrađen. Gornji deo (kupola) je mašinski istisnut sa površinskim osećajem satena.

 

player-q-gallery-backblackplayer-q-gallery-sideplayer-q-gallery-handplayer-q-gallery-backwiresplayer-q-gallery-backplayer-q-gallery-speakers

Inače uređaj ima odlične specifikacije, pokreće ga OMAP4460 (dual ARM Cortex-A9 CPU i SGX540 GPU), ima 1GB LPDDR RAM i 16GB NAND fleš memorije. Kugla je prečnika 116 mm i teška je 923 grama. Od hardverskih kontrola tu je rotirajuće dugme za kontrolu jačine zvuka i kapacitivni senzor na dodir za Mute (gašenje zvuka).

Od konektora na Nexus Q tu su: Micro HDMI (Type D), TOSLink Optical audio (S/PDIF), 10/100BASE-T Ethernet (RJ45), Micro AB USB (za servis i podršku) i Banana jack za zvučnike. Uređaj pokreće Android verzija 4.0 (Ice Cream Sandwich). Ima preinstalirane aplikacije: Google Play Music, Google Play Movies i TV kao i YouTube.

Ima Wi-Fi podršku preko koje se vrši sva kontrola uređaja, tu je i Bluetooth kao i NFC čip za prebacivanje podataka. Nexus Q ima dvokanalno pojačalo, 12.5 vati po kanalu, klase D.

Uređaj će se prodavati po ceni od 299 dolara.

 

via Google.com/nexus

Tags: AndroidAndroid 4.0Ice Cream SandwichmuzikaNexus Qplayerstreamingvideo

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

Jedan komentar, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *