[INTERVJU] Dragana Čalija o VR, AR, AI i IOT.

Objavila u 20/04/2017 u 11:18

Dragana ČalijaDragana Čalija je jedna od predavača na Enter konferenciji, a ovde imate i detaljnije o konferenciji. Dragana će 25. aprila u Kolarcu održati predavanje na temu: “Uticaj VR, AR, AI i IoT-a na razvoj web i mobilnih aplikacija“. Pre same konferencije smo joj postavili nekoliko pitanja kao uvod u predavanja. Dragana je bila super ljubazna i odgovorila nam je na naša nezgodna pitanja. Hvala Dragana!

Ukoliko se interesujete za IT ili možda razmišljate da li je baš to za vas, pogledajte program. Više o samom programu možete ispratiti na Facebook stranici Spaceevent. Registracije su otvorene na sajtu Enter konferencije kako za predavanja tako i za radionice.

Trenutno su otvorene i prijave za Company Speed Date koji vam omogućava da se povežete sa predstavnicima nekih od vodećih kompanija koje posluju kod nas. Za ovaj deo programa registrujte se ovde.

U nastavku je intervju 🙂

1. Čime se bavite i na čemu trenutno radite?

Osnivač sam i direktor kompanije Saint Di & Co doo u oblasti razvoja softvera. Dosadašnji fokus rada je bio razvoj softvera po principu outsourcinga u web i mobile tehnologijama. Ove godine se, pored outsourcinga, okrećemo i kreiranju svog prvog proizvoda odnosno u procesu smo završetka MVP-a za startup koji pokrećemo u okviru firme.

2. Vaše predavanje je “Influence of VR, AR, AI and IOT on web and mobile applications development”, pa je moje pitanje:
Kako vidite budućnost VR i AR-a na web-u? Na mobilnim uređajima postoje senzori koji se koriste za VR i AR, ali na desktop računarima nemamo dodatne senzore. Pa je moje pitanje kako će se koristiti VR i AR na web desktop aplikacijama?

S obzirom da ne postoji velika mogućnost rada sa senzorima, fokus jeste i biće biti na zvuku i glasovnim komandama. Google, Amazon i Apple su već napravili korak pojavom ličnih asistenata. Takodje mislim da smart house može da se uključi u ovu oblast sa detekcijom npr. praznog frižidera i slično.

3. Da li su sadašnje mobilne platforme Android i iOS (da zanemarimo Windows mobile platformu) spremne za VR i AR? Ili je ovo što sada vidimo na mobilnim uređajima sa tim operativnim sistemima zapravo samo privremeno rešenje?

Ne bih mogla reći da su spremne, više poluspremne. 🙂 Gore spomenuti Google assistant, kao i Siri i Cortana, uključuju značajnu dozu VR i AR ali ne u dovoljnoj meri. Smatram da je time “zagrebana površina” u odnosu na ono što možda očekujemo da vidimo.

4. Da li u budućnosti možemo da očekujemo da će se pojaviti operativni sistemi posvećeni isključivo VR-u ili AR-u?

Da, svakako. Smatram da se već krenulo u tom smeru tj. ka tom cilju.

5. AI kao podgrana u računarstvu postoji već više od 50 godina. Da li mislite da u današnje vreme velike kompanije koje već koriste algoritme za veštačku inteligenciju suptilno predstavljaju njene “moći” širokim narodnim masama kako ne bi uplašili ljude ili je jednostavno razvoj veštačke inteligencije takvog trenda razvoja?

Razvoj AI prilično zavisi od tehnologije koja ga samim tim i limitira. Stoga, kompanije se trude da postignu maksimum i odu što dalje u trenutnom momentu odnosno sa dostupnim tehnologijama. Ranije nisu postojali dovoljno brzi procesori, tehnologija koja može da obradi veliku količinu podataka, kamere dovoljno velikog kvaliteta tako da će moj odgovor ovde ipak biti da je jednostavno do takvog trenda razvoja. Svakako, cilj velikih kompanija jeste da budu prve, pa samim tim malo i žure ka postizanju ciljeva u oblasti AI.

6. Danas se veštačka inteligencija koristi za prepoznavanje oblika na slikama, za recimo primenu stila crtanja na slikama (primer Prisma mobilna aplikacija), za sortiranje podataka i sl. Šta Vi mislite, u kojoj oblasti će veštačka inteligencija napraviti veliki “bum” za čovečanstvo?

Hm, rekla bih medicini, dijagnostici i lečenju nanočesticama. Takođe, ono gde bi me posebno muška populacija podržala jeste auto industrija. Treći segment koji bih spomenula nije komercijalna stvar ali je krenula biti prisutna – svemirska industrija i autonomni spejs šatlovi.

7. Da li mislite da je dobra stvar umrežiti sve uređaje i predmete u kući i okruženju? Na primer, da li je dobro umrežiti semafor, pešačku stazu i mobilni uređaj bilo kog građana?

Malo bi bilo ekstremno umrežiti navedeno ali vidim pozitivne aspekte umrežavanja uređaja. Time bi se definitivno olakšala njihova interakcija i korišćenje. Naravno, uvek se postavlja pitanje gde je i da li treba da postoji granica ali dosadašnje iskustvo nas uči da granice nema i da smo svakim danom korak dalje. 🙂

Tags: ARDragana ČalijaENTER konferencijaintervjuIOTKolaracVR

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *