USB PD standard otvara novu eru punjenja sa 100W

Objavio u 28/10/2013 u 11:08

USB ili ti Universal Serial Bus je zamišljen kao standard konektora za spajanje perifernihfa uređaja na računar kao što su miš, tastatura, štampač itd. Koji uglavnom imaju ili eksterno napajanje ili im je dovoljno veoma malo struje kako bi funkcionisali. Međutim vremenom je USB toliko korišćen da se danas koristiti ne samo za periferne uređaje, već za sve živo pa čak i punjenje uređaja.

Upravo iz ovog razloga, organizacija za USB standard nema druge opcije nego da formalizuje ovu upotrebu i standardizuje je. Međutim ne samo da će da standardizuju ovu praksu, već će i unaprediti standard u mnogim aspektima. Prvo je povećanje na 100W, što je 10 puta više nego što je to danas. USB PD će takođe biti bidirekcioni po pitanju protoka struje, što znači da će na primer laptop moći da se puni preko USB-a a ne samo da služi kao izvor energije za gedžete. Standard će takođe predstaviti optimizovanu i dinamičku kontrolu napajanja tako da će uređaji moći da uzmu samo onoliko energije koliko im je zaista potrebno, povećaju i smanje količinu u zavisnosti od potreba uređaja.

usb pd spec

Naravno, novi USB PD standard će i dalje podržavati stare specifikacije za punjenje baterija, tako da neće stari uređaji samo prestati da rade ili još gore da ih sprži previše struje. Još uvek ne postoje indikacije kada ćemo videti prve USB PD sertifikovane kablove, ali s obzirom da je veoma mlad standard, vrlo je moguće da će potrajati dok se proizvođači ne prilagode novim standardima i mi počnemo da punimo pametne telefone za 10 minuta 😀

[via SlashGear]

Tags: 100WAndroidBaterijebrzo punjenjepunjenjeusbUSB PD

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *