NASA koristi Android za novi projekat mini-satelita

Objavio u 25/08/2012 u 16:20

Iako je ovih dana sva pažnja usmerena ka misiji na Marsu i sada već dobro poznatom Curiosity Rover-u, NASA uveliko priprema još jedan interesantan projekat. Naime, tim istraživača u Ames istraživačkom centru iz Moffett Field-a, radi na lansiranju mini-satelita čije će “jezgro” činiti Android telefoni.

Ovaj projekat nosi naziv “PhoneSat” i deo je većeg eksperimenta pod nazivom “CubeSat Initiative“. U projektu se koriste mali potrošački uređaji za izdradu funkcionalnih nano-satelita. Iako datum lansiranja još uvek nije objavljen, očekuje se da će tri PhoneSat uređaja biti lansirana do kraja 2012. godine.

NASA je otkrila da je tim istraživača napravio dva prototipa nano-satelita.

Prvi model, pod nazivom “PhoneSat 1.0“, poslužiće kao model za testiranje i za utvrđivanje da li može da izdrži ekstremne uslove u svemiru. Ovaj model će sadržati Google Nexus One, a kao sastavni delovi satelita biće uključene eksterne baterije i radio odašiljač. Satelit će takođe imati i posebno kolo koje će nadgledati stanje sistema i restartovati Nexus One ukoliko bude bilo potrebe.

Satelit ima oblik kocke, a njegove dimenzije su 10x10x10 cm. Biće napravljeno tri jedinice “PhoneSat 1.0”, a u svemir će biti lansirane pomoću “Antares” rakete.

Nakon testiranja prvog modela, NASA će lansirati i unapređenu verziju – PhoneSat 2.0. Unapređena verzija će imati sve karakteristike prve verzije ali će koristiti Samsung Nexus S. Ovaj satelit će takođe uključiti i dvosmernu radio-komunikaciju, solarne elemente i GPS prijemnik. Pored svega toga, model 2.0 će imati i mehanizam koji će omogućiti pomeranje i orijentaciju satelita u svemiru.

Istraživači će moći da šalju komande novom modelu preko radio-talasa, dok će solarne ploče omogućiti dodatni izvor energije kako bi misija duže trajala.

PhoneSat – Pogled u budućnost

Projekat PhoneSat ima za cilj da testira korišćenje nove tehnologije u eksperimentima u veoma teškim uslovima. Ukoliko testiranje bude uspešno, očekuje se dalji razvoj što će svakako smanjiti troškove budućih istraživanja u svemiru.

Jedan od ciljeva jeste korišćenje PhoneSat satelita u istraživanju meseca, jeftinom osmatranju naše planete, i testiranju novih tehnologija i komponenti za svemirske letove. Tokom 2013. godine, planirana je misija u kojoj će se koristiti PhoneSat 2.0 za sprovođenje merenja sunčeve energije i radijacije.

Tags: AndroidistraživanjeNASANexussatelitSvemir

Autor
Saša Nedić Saša Nedić

Objavljenih tekstova: 57

Saša Nedič, po struci inženjer informatike i student master studija Industrijskog inženjeringa, web developer i dizajner, zaljubljenik u modernu tehnologiju i Android. Nakon Samsung Galaxy Note uređaja, sada poseduje HTC One X. U slobodno vreme se bavi muzikom i pisanjem. Obožava minimalistički dizajn, customizovanje Androida i Holo temu. Jedan je od pobednika Samsung Appsolutno Smart takmičenja.

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *