Na Mobile Monday predstavljen Firefox OS #momors

Objavila u 28/05/2013 u 14:10

Firefox pametni telefonBili smo juče na predstavljanju Firefox OS-a i mobilnih telefona na Mobile Monday događaju. Događaj se već tradicionalno održava u KC Gradu u Beogradu. Ovog puta sponzor događaja je bio Telenor koji u saradnji sa Mozillom radi na promovisanju ovog novog operativnog sistema.

Firefox OS je otvorena platforma zasnovana na HTML5 i javascript jezicima. Pričalo se najviše o pravljenju aplikacija za ovaj operativni sistem i o tri nivoa pristupa aplikacija na ovom sistemu. Olav Nymoen, programer iz Comoya je odgovarao na kraju izlaganja na mnoga pitanja upućena od strane programera iz publike. Zainteresovanost za FF OS je bila zaista dobra.

Telenor Global je odlučio da se Firefox telefoni prvo pojave na tržištima Srbije, Crne Gore i Mađarske, jer kako kažu ovde postoji potencijal za uspešnost i promociju.

 

8. juna Telenor Srbija organizuje “Developers Day” na kojem će učesnici imati obuku na temu kreiranja aplikacija za Firefox OS. Krajem juna se očekuje i objava konkursa za kreiranje najbolje aplikacije sa glavnom nagradom od 5000 eura. Više informacija možete naći na njihovom sajtu.

Imala sam priliku da isprobam dva telefona sa ovim operativnim sistemom. Ove telefone nazivaju i Geeks phone :). Radi se o prototipovima sa nightly verzijama FF OS-a, pa se samim tim i ne očekuje da rade savršeno, nego služe za testiranje.

Manji, narandžasti telefon sa nazivom Keon je sledećih specifikacija:
CPU Qualcomm Snapdragon S1 7225AB 1Ghz.
UMTS 2100/1900/900 (3G HSPA).
GSM 850/900/1800/1900 (2G EDGE).
Screen 3.5″ HVGA Multitouch.
Camera 3 MP.
4 GB (ROM) and 512 MB (RAM).
MicroSD, Wifi N, Bluetooth 2.1 EDR, Radio FM, Light & Prox. Sensor, G-Sensor, GPS, MicroUSB.
Battery 1580 mAh.

Veći beli sa nazivom Peak ima:
CPU Qualcomm Snapdragon S4 8225 1.2Ghz x2.
UMTS 2100/1900/900 (3G HSPA).
GSM 850/900/1800/1900 (2G EDGE).
Screen 4.3″ qHD IPS Multitouch.
Camera 8 MP (back) + 2 MP (front).
4 GB (ROM) and 512 MB (RAM).
MicroSD, Wifi N, Bluetooth 2.1 EDR, Radio FM, Light & Prox. Sensor, G-Sensor, GPS, MicroUSB, Flash (camera).
Battery 1800 mAh.

Keon bi trebao da košta oko 90 eura a Peak oko 150 eura, što ih stavlja u veoma zavidnu poziciju u odnosu na ponudu svih ostalih pametnih telefona.

Peak je radio ok, ali se oseti da je to zaista mlad operativni sistem i da mu treba još puno vremena da se dotera, unapredi i ubrza kako bi mogao da odgovori konkurenciji. Do kraja godine će možda uspeti na ovom, ostaje nam da čekamo i posmatramo dalji razvoj.

tufnica Firefox OS

Zvanično Telenorovo saopštenje:

Prototip telefona sa Mozilla Firefox mobilnim operativnim sistemom imali su priliku da vide i testiraju svi posetioci manifestacije „Mobile Monday“ održanoj u Kulturnom centru Grad. Zahvaljujući saradnji sa Mozillom, Telenorovi korisnici će krajem godine biti u prilici da koriste pametne telefone sa ovim operativnim sistemom.
Telenor je najavio celodnevnu radionicu „Developers’ Day“ za subotu 8. jun, na kojoj će svi prijavljeni učesnici imati obuku na temu kreiranja aplikacija za Firefox operativni sistem. Svi zainteresovani za ovu radionicu moći će da se prijave putem Telenorovog sajta.
Krajem juna, Telenor će objaviti konkurs za kreiranje najbolje aplikacije na Firefox operativnom sistemu. Autor najbolje aplikacije osvojiće 5.000 evra, dok je ukupan fond nagrada za ovo takmičenje je 12.000 evra. Propozicije konkursa biće objavljene na sajtu Telenora, kao i na većini foruma.
„Operativni sistem zasnovan na Firefox platformi ima veliki potencijal zahvaljujući jednostavnoj izradi aplikacija. Zato organizujemo Developers’ Day i takmičenje kako bismo lokalne programere na tržištima na kojima smo prisutni stimulisali da razvijaju aplikacije koje su korisne i važne na lokalnom nivou, ali i kako bismo podigli svest o novom operativnom sistemu. Očekujemo da će telefoni koji koriste Firefox platformu doprineti povećanju broja korisnika mobilnog interneta na našim tržištima, jer ćemo ponuditi uređaje sa naprednim i lokalno relevantnim sadržajem po povoljnim cenama,“ izjavio je Nemanja Žilović, direktor marketinga u Telenoru.
Cilj Mozille i Telenora je da korisnicma pruže funkcionalan i pristupačan pametni telefon, koji će uz Telenorovu Pametnu mrežu korisnicima pružiti najbolje mobilno internet iskustvo.

Tags: developeriFirefox OSHTML5Keonoperativni sistemPeaktelefoni

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *