Grafen bi mogao zameniti silikon u mobilnim uređajima

Objavio u 06/02/2014 u 11:39

Grafen je dvodimenzionalni sloj debljine jednog atoma koji bi mogao zameniti silikonsku tehnologiju koja je trenutno osnova mobilne industrije. Materijal je uspešno izolovan korišćenjem olovke i selotejpa davne 2002. godine od strane Andre Geima i Kostya Novoselova koji su kasnije 2010. godine dobili i Nobelovu nagradu. Neverovatna izdržljivost, gotovo potpuna providnost, provodljivost i fleksibilnost materijala ga pravi savršenim kandidatom za primenu u mobilnoj tehnologiji. IBM je nedavno predstavio strujna kola bazirana na grafenu koja su se pokazala 10.000 puta bolje nego u bilo kom prethodnom pokušaju.

Ovo bi moglo da dovete do revolucije u brzinama interneta i napravi komponente skoro neuništivim. Grafen ima strukturu kao saće i jači je od dijamanta a pri tom je još i fleksibilan! Pošto je debljine jednog atoma, to ga čini dvodimenzionalnim, kvalitet koji nema ni jedan drugi materijal za koji ljudska rasa trenutno zna. Pored svoje “tankoće” on je skoro pa potpuno providan, tako da je veoma pogodan za ekrane osetljive na dodir. Google je već počeo da koristi grafen u pametnim kontaktnim sočivima.

Graphen

Grafen takođe bolje provodi elektricitet i toplotu od bilo kog trodimenzionalnog materijala koji trenutno imamo. Tako da, osobine kao što su jačina, provodljivost, fleksibilnost i providnost vrište za primenom u mobilnim uređajima.

Ovo će pre ili kasnije (bolje pre) sigurno biti korišćeno u mobilnoj tehnologiji i jedva čekam da vidim realne rezultate.

Šta vi mislite?

[via BBC news]

Tags: materijali

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Jedan komentar, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *