Firefox OS telefon za 25 dolara u rukama (hands-on)

Objavila u 26/02/2014 u 7:10

Jeste da nije Android ali eto volimo, šta ćemo. Danas smo već objavili da Firefox priprema telefone po ceni od 25 dolara namenjeni za zemlje u razvoju. Pa smo tako danas otišli do Firefox štanda na MWC-u i potražili taj telefon. Ljubazni Joe nam je demonstrirao telefon. Radi se zapravo o referentnom modelu i telefon u finalnoj proizvodnji neće izgledati kao što izgleda na video klipu. Joe nam je prezentovao sam Firefox operativni sistem koji primećujemo da radi mnogo bolje nego što je radio pre nekih 10 meseci kada smo se prvi put u Beogradu susreli sa njima. Oseti se napredak. Ako ovaj telefon bude koštao kod nas nekih 20 eura, verujem da neće biti osobe u Srbiji koja više neće imati smartphone.

Koliko smo razumeli, Firefox OS zapravo uzima manje od 128MB ram memorije za rad. U svakom slučaju, Firefox ekipa se veoma trudila da smanji zahtevnost 1.3 verzije kako bi mogla da radi na minimalnim specifikacijama, pa samim tim i na uređaju od 25 dolara. Ovo je definitivno dobar smer u kom se Firefox kreće, jer upravo na tržištima u razvoju ima ljudi koji žele smartphone ali ne žele da daju ili nemaju da daju veći iznos. 25 dolara u Srbiji svako može da odvoji za smartphone 😉

Na Firefox štandu smo videli i Alcatel Firefox koji se prodaje u Brazilu i LG Firefox telefon koji treba da se pojavi.

Tags: 25 dolaraFirefox OSmodel telefonaMWCMWC2014referentni model

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

Jedan komentar, pridruži se diskusiji!
  • Nema većeg Firefox fana od mene, ali politika Mozille u vezi FFOS je umobolna.
    Telefon od 25$ je đubre, pa je đubre kakav god da je OS; jer dobar hardver košta.
    Kada sam ubo slušalice u Alcatel OT Fire mislio sam da mi je glava u bubnju.
    Ako Mozilla misli da pravi trash telefone – eto mene u Android taboru.

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *