Android danas slavi rođendan

Objavila u ,, 05/11/2010 u 13:52

Android igrackaPre tačno 3 godine na današnji dan, 5. novembra 2007.  Open Handset Alliance je predstavila Android operativni sistem zasnovan na Linux kernelu verzije 2.6. Open Handset Alliance su tada sačinjavale kompanije Google Inc., T-Mobile, HTC, Qualcomm, Motorola, Broadcom, eBay, Intel, Marvell, Nvidia, Samsung, Texas Instruments, Telecom Italia, Synaptics i druge koje su zajedničkim trudom i razvojem Androida napravili multinacionalnu tehnološku alijansu u industriji mobilnih telefona. Danas tu alijansu čine kompanije sa liste na ovom linku. Ova alijansa je pružila korisnicima mobilnih telefona bolje korisničko iskustvo (UX) i novu otvorenost platforme koja omogućuje svim developerima aktivno i značajno učestvovanje u ovom projektu.

Android je za ove tri godine prošao kroz 4 verzije operativnog sistema i trenutno je aktivan Froyo (2.2), uveliko je najavljena i sledeća verzija Gingerbread.

Nadam se u budućnosti da će Android i dalje ovako napredovati, i dalje se razvijati i pričinjavati zadovoljstvo krajnjem korisniku. Na video klipu pogledajte šta kažu osnivači o njihovom projektu…

Tags: AndroidgodisnjicaLinuxrodjendan

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *