ICS donosi nativnu podršku za stajlus i gejm kontrolere

Objavila u , 22/10/2011 u 17:02

StylusStigla je i potvrda od Google da će Android 4.0 poznat kao Ice Cream Sandwich (u nastavku teksta ICS) doći sa nativnom podrškom za stajlus. Šta ovo znači? Znači da će Android uređaji moći da se koriste podjednako kvalitetno i pipkajući ih prstima i olovkom. Sad se pitate a kako su napravili već HTC Flyer ili Samsung Galaxy Note koji podržava stajlus? Paaa, korišćen je custom softver koji su uradili na svoju ruku HTC i Samsung. E sad, nativna podrška kroz ICS će sigurno omogućiti precizniju detekciju olovke na ekranima osetljivim na dodir, samim tim i veće korisničko zadovoljstvo upotrebom olovke na ekranima. Ono što su još developeri isčeprkali u Android 4.0 SDK je i da ne samo da će podržavati dodir po ekranu, nego će podržavati i stajlus sa 3 dodatna dugmeta na njemu, čime se pruža mogućnost kreiranja ozbiljnog softvera za dizajnere koji potencijalno mogu da koriste tablet za rad. Tako da možemo očekivati u budućnosti veći broj uređaja sa stajlusima namenjenim crtanju.

Android 4.0 GamepadsDalje, ono što zanima gejmere je podrška za gejm kontrolere. Ovde spadaju džoistici, džojpadovi i ostali džojevi na USB. 😛 Android već podržava ulazne uređaje kao što je tastatura i miš, a sa ICS dolazi podrška i za gejm kontrolere. Gejm kontroleri imaju specifične zahteve pa je bilo potrebno napraviti objedinjenu podršku za sve njih. Vrlo često na igrama na Android uređajima imamo problem sa kontrolama nacrtanim na ekranu i sa njihovom upotrebom. Podrška za gejm kontrolere daje slobodu gejmerima da se potpuno opuste i “rasture” njihovu igru upravljajući preko gajmpada ili džoistika. Sony Ericsson je sa njihovim Xperia play modelom pomerio granice gejminga na Androidu. Evolucija igara na Android uređajima nas tek očekuje.

Tags: Android 4.0džojstikgamepadgejmingIce Cream SandwichICSolovka

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

Jedan komentar, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *