Firefox za Android sada i na telefonima sa ARMv6 procesorima

Objavio u 20/11/2012 u 17:49

FireFox For Android

Mozilla je odlučila da se proširi na tržištu mobilnih telefona predstavljanjem njihovog novog Firefox browser-a na veći broj Android uređaja. Nova verzija ne samo da sada podržava ARMv7 već i ARMv6 procesore.

Dok sam bio Nokijaš, koristio sam Opera Mini browser koji je bio jedino “normalno” rešenje u tom momentu. Kada sam prešao na Android, nativni browser nije bio ni upola snažan kao danas, pa sam krenuo sa xScope, Dolphin, Opera mi je bila previše ružna i odskakala od Android interfejsa, zatim je došao Firefox, ali je bio bagovit, pređoh na Chrome. Kako ne koristim Chrome na Desktop mašini kao primarni browser nisam imao pun ugođaj. Od skorije je Firefox postao dovoljno dobar da bude podešen kao default … tako da sada imam jednu One Big Happy Firefox Family 😛

Sada su sve lisice sinhronizane.

Nova verzija Firefox-a će podržati milione uređaja. Primeri slabijih uređaja koji će sada moći da poteraju lisicu su: HTC ChaCha, Samsung Galaxy Ace, Motorola Fire XT i LG Optimus Q.

Firefox za Android zahteva minimum verziju Androida 2.2, a po statistikama je najveći broj na 2.3 i više. Tako da sada Mozilla podržava ogroman broj Android uređaja.

Iz Mozilla-e saopštavaju sledeće povodom nove verzije:

“At Mozilla, our mission is to bring the Web to as many people as we can. Given that roughly half of the nearly 500 million Android phones in use today run on ARMv6 architecture, this is an important step toward making the open Web free to all.”

 

“U Mozili, naša misija je da približimo Web što je više ljudi moguće. Kako je grubom procenom pola od 500 miliona Android uređaja na ARMv6 arhitekturi, ovo je veoma važan korak ka kreiranju otvorenosti Web-a besplatnog za sve.”

Novi dodaci aplikaciji će takođe doneti podršku za nepredne mogućnosti koje su skoro prezentovane u Android svetu. Kao na primer: pretraga dodirom i navigacija gestovima.

Sada kada je Firefox dostupan na širem spektru Android uređaja, biće interesantno videti da li će Firefox franšiza proširiti udeo na tržištu.

Koju aplikaciju vi koristite za surfovanje? Jeste probali Firefox?

Tags: 2.22.3AndroidARMv6ARMv7ChromedolphinFirefoxMozillaOperaxScope

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Jedan komentar, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *