[recenzija] Viewsonic VSD220 Smart Display

Objavila u 24/12/2012 u 16:00

viewsonic vsd220Okupirani smo Android telefonima i tabletima ali ipak svetu nisu dovoljni uređaji sa ekranima do 10 inča. Monitori i televizori zauzimaju dobar deo tržišta i čini se da njihovo vreme za evoluciju tek dolazi.

Stigao nam je na test zanimljiv Android uređaj, Viewsonic VSD220 Smart Display. Uređaj izgleda kao tipičan monitor ali nema ničeg zapravo tipično u njemu. Radi se o pametnom ekranu sa dijagonalom 22 inča. Ovaj pametni ekran osetljiv na dodir pogoni Android 4.0.4, a u sebi ima ARM procesor. Izrađen je od standardne crne plastike sa sjajnim finišom. Ekran ne može visinski da se podešava ali zato može u stranu i blago na gore i dole. U video klipu ispod možete videti šta se dobija u paketu ovog uređaja.

 

Ekran

Viewsonic VSD220 ima full HD rezoluciju (1920×1080) ali sama slika i boje nisu nešto impresivne kao kod poslednjih IPS ekrana koji su se pojavili na tržištu, ali sasvim odličan za cenu po kojoj se prodaje i njegovu namenu. Radi se o TFT Active Matrix LED ekranu osetljivim na dodir. Sam dodir daje tvrđi i hladniji osećaj u odnosu na tablete zbog debljeg sloja stakla. Ekran je Dual Optical Touch sa 8H zaštitnim staklom, otporan na ogrebotine. Poprilično dobro reaguje na dodir. Slika se dobro vidi iz različitih uglova i osvežavanje ekrana je sasvim dobro za gledanje filmova.  Ovakvi ekrani svoju primenu mogu naći na primer u kuhinji, u spavaćoj sobi za gledanje filmova iz kreveta, na javnim mestima za posetioce, u kioscima…

Hardver

Viewsonic VSD220 ima dual core ARM procesor od 1GHz i to Texas Instruments OMAP4430 i 8GB interne memorije. Uređaj je opremljen sa 2 USB porta, HDMI izlazom, slotom za micro SD karticu, LAN portom, zvučnicima, izlazom za mikrofon, kamerom za video chat. Kamera je od 1,3 MP i sasvim je pristojna.

viewsonic vsd220viewsonic vsd220

Softver

Android 4.0.4 donosi sve ono na šta smo navikli na telefonima i tabletima. Radi se o čistom Androidu bez nekih posebnih podešavanja. Pristup Play Store-u otvara široke mogućnosti za ovaj pametni ekran. Nekako suštinski gledano, VSD220 je zapravo jedan veliki tablet koji je postavljen vertikalno. Tako da bi aplikacije za tablet bile odgovarajuće i za ovaj pametni ekran.

Nažalost, neki duži rad na ovom uređaju me je umarao. Pokret ruke prilikom prevlačenja sa jednog kraja ekrana na drugi se činio vrlo napornim kao i korišćenje virtuelne podrazumevajuće tastature. Tako da je moj zaključak bio da ja definitivno ovaj uređaj ne koristim pravilno. 🙂 Odnosno, nije to za nas “heavy” surfere. To je ipak uređaj da ukucas jednu stvar u browser-u i kliknes i gledaš. Ili da pustiš film i gledaš. Ili da samo povremeno klikneš po ekranu i gledaš. 🙂

Ali ukoliko spojite tastaturu i miša preko USB porta, ovaj monitor postaje pravi računar sa pristupom na net. Monitor postaje potpuno funkcionalni desktop računar sa Android operativnim sistemom. Pa se onda mogu kucati i dokumenti i obavljati složenije operacije.

Puštanje filmova je radilo odlično, stream-ovanje Youtube HD klipova takođe. U samom sistemu i prilikom surfovanja, ovaj uređaj ume da laguje što je umelo da me itekako frustrira. Definitivno je Viewsonic trebao da ubaci jači procesor i više od 512MB RAM-a, jer ipak treba poterati full HD rezoluciju.

Zaključak

Ovde baterije nema, nego se uređaj da bi radio odmah uključuje u struju. 🙂 Znači ideja uređaja je da se postavi na neku lokaciju u kući ili na javnom mestu i da služi za određene svrhe. Nije namenjen iscrpnom surfovanju i dužem radu nad njim bez tastature. Uređaj može zaista lepo da vam zameni smart TV. Tako da bi mesto mogao da nađe u dnevnoj sobi. Deca bi se beskonačno zabavljala surfujući Youtube-om i gledajući crtaće. Pritom bi mogli sami da dodirnu na ekranu šta žele da puste.

Viewsonic na njihovoj Facebook stranici deli neke novogodišnje poklone, pa možete da bacite pogled.

U međuvremenu možete igrati naš kviz na Facebook page-u.

 

Tags: 4.0AndroiddodirekranIce Cream Sandwichmonitorpametnipostoljeviewsonicvsd220

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

3 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *