HTC One S: razlike između S3 i S4 čipa

One-S-S3-vs-S4Nakon predstavljanja HTC One serije, telefoni One X i One S su privukli veliku pažnju zbog svojih moćnih karakteristika, međutim HTC je kasnije izbacio ojađenu verziju One S telefona koju je ceo svet popljuvao, čak i osobe koje nemaju pojma o razlikama između ova dva modela. Na osnovu tuđih priča, korisnici telefone gledaju kao svojevremeno što su gledali Nokije mejd in Finland i one mejd in Hungary.

One S S4 (Ville) je prikazan sa Snapdragon S4 (Qualcomm Krait) procesorom koji radi na 1.5 GHz, ima 1 MB L2 keš memorije, grafičkim čipom Adreno 225 i 28nm tehnologijom. Ovaj dvojezgarni procesor na benchmark testovima pokazao toliko moćno da je imao bolje rezultate od jačeg One X telefona. (Dobio je bolje rezultate jer ima manju rezoluciju ekrana.) Ceo svet se popalio na ovaj telefon i gomila ljudi ga je pokupovala, sa razlogom. Kako sa povećanjem prodaje Snapdragon S4 čipova Qualcomm nije mogao proizvođačima telefona da isporuči dovoljan broj istih, HTC je rešio da napravi drugu verziju One S telefona – Ville C2.

HTC One S S3 (Ville C2) dolazi sa Snapdragon S3 (Qualcomm Scorpion) procesorom koji je klokovan sa 1.5 na 1.7 GHz, ima 512 KB L2 keš memorije, Adreno 220 GPU i rađen je u 45 nm tehnologiji. Ovaj model telefona se prodaje u malo jadnijim delovima sveta kao što je Srbija, Indija itd.

Arhitektura S3 (Scorpion) vs. S4 (Krait)

S3 vs S4 Arhitektura

 

Razlike

Imao sam priliku da koristim oba telefona neko vreme i konačan utisak je sledeći: sa strane prosečnog korisnika razlika je apsolutno neprimetna!

Na osnovu specifikacije oba telefona S4 verzija bi trebalo da se greje manje, da troši manje struje i da radi brže. Moje iskustvo govori drugačije: S4 verzija se greje apsolutno isto kao i S3 – veoma malo, baterija je trajala u proseku isto – oko dan i po, a razliku u brzini uopšte nisam primećivao. Zahtevne igre Dead Trigger i Mass Effect Infiltrator su sa maksimalnim grafičkim podešavanjima radile bez seckanja na oba modela, HD filmovi takođe.

Rutovanje i custom recovery za ovaj telefon postoje, međutim veliki problem nastaje ako ste ljubitelj non Sense custom romova kao ja – trenutno ih nema niti jedan! Postoje dva stabilna Sense roma, ThickDroid i Back2Basics koji su izuzetni.

Benchmark

Benchmark (nisam radio ja) je rađen u Quadrant i Velamo aplikaciji i S4 ga je izašao kao pobednik u svim testovima.

HTC One S S4 vs S4 QuadrantHTC One S S4 vs S4 Quadrant

Koju verziju imam?

Kako u Hardware Information / Processor stavci na One S telefonu piše samo Dual core, tu nećete naći da li je vaš model S3 ili S4. Potrebno je samo da sa Play Store skinete aplikaciju CpuSpy i proverite maksimalnu frekvenciju procesora: ako je 1500 MHz imate S4, ako je 1674 MHz onda ste uboli S3 verziju.

Koji One S da kupim?

Ako ste normalan korisnik: nebitno je da li ćete kupiti S3 ili S4 varijantu, nećete primetiti bitnu razliku.

Ako ste napredni korisnik i fan Sense-a: kupite bilo koji od ova dva telefona.

Ako ste napredni korisnik i fan non Sense romova: ni slučajno ne kupujte S3 verziju, bar dok ne izađe neki rom koji nema Sense korisnički interfejs, tipa CyanogenMod.

Objavljeno u Testiranje

Coby

Goran
Svoboda
Objavio tekstova:
Coby je über geek i zaljubljen je u njegov LG Nexus 5 na kome ima AICP custom rom. Pre toga je imao HTC Desire, HTC Desire S, HTC One S i HTC One X. Bavi se programiranjem i web dizajnom, voli minimalizam, jednostavnost i funkcionalnost. Ne voli Apple fanbojeve, Opera browser fan, ne voli Firefox browser jer ga svi koriste. Kreativan je i radoznao i kao takav, idealan autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Polja koja su obavezna obeležena su sa *