Foto sfere na Androidu

Objavila u 13/10/2013 u 11:26

Sa Android verzijom 4.2 (Jelly Bean) predstavljena je foto sfera. Pojednostavljeno objašnjenje, foto sfera (photo sphere) je vrsta panorame proširena u vertikalu i na taj način formira sferu. Kreiranje sfere zahteva nekoliko minuta koncentracije i pravi se pun krug fotografije oko jedne tačke. Kada se sfera izrenderuje, moguće je manipulisati sferom. Ova sferna fotografija može da se pregleda kroz viewer na telefonu, može da se podeli na Google Plusu, Google mapama i da se postavi na sajtove. Na Google Plusu se postavlja klasičnim share-om iz galerije fotografija.

Google je omogućio da sfere možete da povežete sa Google Mapom i na ovom linku to možete da uradite. Tu možete da vidite i tuđe sfere iz svih krajeva sveta.

Sfere koje sam kreirala sa mojim Nexus 4 telefonom možete videti u nastavku ovog članka. Ako želite da gledate još sfera, onda posetite Google + grupu na kojoj ljudi postavljaju njihove sfere.

Views: Rose, Crna Gora by Zlata Velickovic

Views: Kotor, Crna Gora by Zlata Velickovic

Views: Mirište (Big Blue), Crna Gora by Zlata Velickovic

Views: Dubrovnik, Croatia by Zlata Velickovic

Tags: fotopanorameprikazsferetelefoniview

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

2 komentara, pridruži se diskusiji!
 • Cao
  Citam teks i sve trazim malo detaljnije ko su svere uradjene.

  Prvo zeleo bi da pohvalim savaku jer je lepo uradjena i puno stvari mogu da se vide preko jedne slike (sfere).

  Ja imam par pitanja oko izrade sfere. Na telefonu imam opciju pan photo i pravi mi panoramne slike ali su te slike dosa uske, znaci dobijem cilindar a ne celu sferu. Kako bi mogao da vise slika poveyem u jednu, preko telefona i ako moze malo detaljnije obajsnjenje oko pravljenja jedne panorame ?

  Hvala

  Milan

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *