Asus Transformer Pad 300 TF300

Objavila u 27/07/2012 u 11:40

Asus Transformer Pad 300Par dana pre nego što sam otputovala na more, stigao je na test Asus Transformer Pad TF300 tablet. Tako da sam na more otputovala sa ovim tabletom (računarom) i na putovanju ga testirala. Na ovakvom putovanju, ovaj uređaj se pokazao kao vrlo koristan. 🙂 Kako svi mi obično na frku krećemo na more završavajući gomilu poslova neposredno pre putovanja, nebili bi se potpuno rasteretili, tako uvek ostane par nedovršenih stvari.

Prvi dan na moru sam iznenada dobila ponudu za jedan posao gde sam trebala da pošaljem 2-3 stranice kucanog teksta mejlom. Svi Asusovi Transformeri su poznati upravo po njihovoj tastaturi. Tako sam bez problema uspela da odgovorim na ovaj izazov. Transformer Pad je dovoljno mali i lagan, i nije uopšte problem nositi ga sa sobom, i iz kafića na plaži obaviti posao. Tastatura je fenomenalna, kao i na svim prethodnim Asusovim tabletima Transformer serije. Nije ni tvrda, ni previše mekana, taman idealna za kucanje. Ako želite da koristite srpska slova, onda je potrebno samo da uključite u podešavanjima našu tastaturu.

 

Kako namestiti srpsku tastaturu na Asusu Transformer Pad?

 

1. Odete u podešavanja (Settings) pa odaberete Language & Input sekciju.
2. Odete na KeyBoard & Input deo i videćete da su aktivne Android keyboard i Asus keyboard. Sa desne strane od Asus keyboard imate podešavanja tastature i u Input language opciji uključite srpsku tastaturu.
3. Nakon toga pod opcijom Default (Podrazumevano), podesite da vam je Default tastatura Asus Serbian keyboard.

I to je to. Sada imate standardnu QWERTZ tastaturu sa srpskim slovima.

Koristila sam Polaris Office aplikaciju sa kojom sam kucala klasičan Word dokument. Polaris Office dolazi preinstaliran na ovom tabletu. Potom sam sa Adobe Reader aplikacijom prebacila .doc u .pdf i poslala email-om. Transformer Pad je uspešno zamenio netbook.

 

Dizajn:

 

Kada pogledamo dizajn ovog tableta, mogu da kažem da mi se više dopada i od običnog Transformera i od Transformer Prime-a koji je imao aluminijumsko kućište. Nažalost kasnije se ispostavilo da to aluminijumsko kućište nije dobra stvar za GPS, pa su se vratili materijalima sa originalnog Transformera ali ga učinili tanjim od prvog Transformera. Tako poučeni iskustvom sa dva prethodna tableta, Asus je napravio kompromis materijala i debljine. Originalni Transformer je debljine 13 mm, Transformer Prime je debljine 8,3 mm dok je Transformer Pad 300 debljine 9.9 mm. Naravno kada se zakači na dock sa tastaturom, ceo uređaj je duplo deblji, i liči na desetoinčni tanki netbook. Može se naći u više boja, ja sam na test dobila teget i jako mi se sviđa. Dostupan je u rojal plavoj, vatreno crvenoj i ledenoj beloj boji. U rukama deluje vrlo kvalitetno i sviđa mi se sveukupna tekstura materijala na uređaju. Kako izgleda možete videti na slikama ispod.

Asus Transformer Pad 300Asus Transformer Pad 300Asus Transformer Pad 300Asus Transformer Pad 300Asus Transformer Pad 300Asus Transformer Pad 300Asus Transformer Pad 300

Veličina:

 

Tablet ima ekran veličine 10.1 inč. Ima dimenzije 263 x 180.8 x 9.9 mm bez dock-a i tastature. Sam tablet je težak 635 grama. Kada se zakači na dock sa tastaturom onda sveukupna debljina uređaja dostiže 19.4 mm a težina 1181 gram.

Ekran:

Kao što sam već rekla, displej je veličine 10.1 inč sa rezolucijom od 1280×800 piksela sa gustinom piksela 149. Radi se o IPS LCD multitouch ekranu osetljivom na dodir koji detektuje do 10 prstiju istovremeno.
Sama slika na ekranu u zatvorenom prostoru je zaista odlična. Na otvorenom se pokazao malo lošije, ekran daje visoki odsjaj, pa sama vidljivost slike na jakom suncu nije tako dobra, ali je upotrebljiv. Ovo bi verovatno bilа velika mana ako bi ga stalno koristili napolju u zemlji koja ima više od 4 meseca sunčanih dana godišnje, odnosno u nekim tropskim krajevima. Za Srbiju je ok.

 

Hardver:

 

Tablet ima NVIDIA Tegra 3 T30L quad core procesor sa radnim taktom od 1,2 GHz i 12-to jezgarnim GeForce GPU-om. Ima 1 GB RAM-a i dolazi u dve varijacije sa internom memorijom od 16 i 32 GB. Ima i mogućnost dodavanja microSD kartice do 32 GB. Pored toga, opremljen je sa dve kamere, zadnjom od 8 MP koja snima video zapis 1080p i to 30 fps i prednjom kamerom od 1.2 MP. Tu je i HDMI za priključivanje na TV ili neki drugi uređaj.

 

Softver:

 

Asus Transformer Pad 300 dolazi sa Ice Cream Sandwich Androidom i Asusovim Waveshare interfejsom. Ono što mi se doapda jeste kako Asus zapravo ne menja mnogo osnovni Android, ali recimo u Waveshare interfejsu su dodali mali korisnički panel u kojem imate dodatna podešavanja tableta. Pored toga dolazi sa preinstaliranim aplikacijama Polaris Office 3.0, SuperNote 1.5, App Locker, App Backup, MyLibrary i MyCloud. Na Asus WebStorage dobija se besplatno 8 GB prostora za podatke. MyLibrary je aplikacija za čitanje i sortiranje knjiga. MyCloud je aplikacija za korišćenje 8 GB prostora za čuvanje podataka online. SuperNote je aplikacija za beleške. AppLocker je aplikacija koja omogućava da zaštitite korišćenje aplikacija lozinkom, kako neko drugi ne bi mogao da pristupa vašim privatnim podacima. AppBackup je aplikacija koja može da sačuva kopije svih vaših aplikacija a potom ih vrati u prvobitno stanje, nakon primene update-a.

Sve aplikacije rade odlično i glatko! Zahvaljujući Tegra 3 čipsetu, vizuelni doživljaj igara optimizovanih za Tegra tablete će biti nenadmašiv upravo na ovom tabletu. Pored toga, sistem procesora 4+1 jezgra garantuje manju potrošnju baterije kada se tablet ne koristi u zahtevnim igrama i aplikacijama.

 

Baterija:

 

Baterija je odlična i tablet može da se koristi 10 sati. Ukoliko je tablet zakačen na dock, onda može da izdrži i nekih 15 sati aktivnog korišćenja.

Pošto sam na more putovala nekih 6 sati kombijem a potom 3 sata avionom, tablet je ceo put bez ikakvih problema izdržao. Naravno zavisi i koliko ga aktivno koristite. Ja sam na primer u avionu igrala igre sat vremena, u kombiju sam ga koristila još nekih 2 sata, a baterija se bila spustila na nekih 80%. Tablet može da izdrži i 15 sati aktivnog korišćenja ukoliko ga punite preko dock-a, pa napunite i bateriju u dock-u i u tabletu.

Jedan dan na moru smo u našem društvu imali jednog petogodišnjaka kojem se tablet naravno jako dopao. On se na tabletu igrao dobrih 5 sati, igrao je igre sve vreme i baterija nije pala ni na 50% nakon toga.

 

Zaključak:

 

Mogu da kažem da Asus radi zaista dobar posao. Kada sam testirala prvog Transformera, bila sam oduševljena idejom transformacije iz tableta u netbook. Jako mi se dopadala ideja da mogu i prstima da kliknem po ekranu i da kucam na tastaturi. Potom kada se pojavio Prime koji je po hardverskim specifikacijama bio moćniji, bila sam oduševljena napretkom u radu samog sistema. Sve je bilo glatko i savršeno. Naravno jako bi se dopalo i to kako elegantno i tanko izgleda aluminijumsko kućište. Pošto se ispostavilo da aluminijum nije najsrećnije rešenje, mislim da se sa Pad 300 tabletom bukvalno sve ispeglalo. Tablet izgleda predivno. Elegancija, moć i funkcionalnost u jednom uređaju. Ono što je najvažnije, ovo nije samo tablet za fotelju ispred TV-a i zabavu, ovo je uređaj na kojem može da se obavi posao.

Tags: Android 4.0AsusdisplejIce Cream Sandwichigrenvidiategra 3Transformer

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

2 komentara, pridruži se diskusiji!
  • Da li se nekad desilo da nece transformer tf300 da se upali? ugasio se kad mu se ispraznila baterija, ja sam ga napunila, obe lampice su zelene boje, ali on nece da se upali? Kako da ga pokrenem? Hala 🙂

  • Ponosni vlasnik ovoga tableta već 20-tak dana i samo da kažem da sam prezadovoljan njime. Preporuka potencijalnim kupcima da potraže tg verziju, koja ima sim karticu i samim tim i g3 data connection 😀

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *