Upoznavanje sa Android 4.0 Ice Cream Sandwich-em – Gmail

Objavio u 18/12/2011 u 10:19

Nisam izdržao … morao sam da flešujem ICS … pa makar polu gotov 🙂 Sa XDA sam instalirao beta 7.2 verziju za Desire HD. Kamera ne radi, 2D i 3D akceleracija su još uvek samo hakovi, ali izdržljivo je. Pošto su promene u sistemskim aplikacijama značajne, odlučio sam da napišem nešto o njima.

Za mnoge ljude, Gmail je najvažnija aplikacija na Androidu. Ovo je najbolja email aplikacija na bilo kojoj platformi, i verovatno rezlog za većinu da pređu na Android. Tako da svaki put kad je izmene, to su važne vesti. Sa Ice Cream Sandwich-em, Gmail je baš izmenjen. Svaki detalj aplikacije je promenjen. Pa da vidimo šta je to promenjeno.

Novi Gmail nosi oznaku 4.0.1 … a ovaj članak je za sve vas koji često koristite email.

Gmail_Screenshot_2011-12-17-13-54-49

Evo mog inbox-a na novom Gmail-u, sami mejlovi ne izgledaju nešto drugačije od prethodne verzije.

Inbox_Screenshot_2011-12-17-14-05-18

Očigledna promena je da sada umesto jednog reda, imamo dva za prikaz unutrašnjosti poruke. Takođe su smanjili veličinu fonta. Vidi se manje poruka, ali više od svake. Ovo možete primetiti na oneall.com email-u na vrhu.

Sledeća promena je prebacivanje sa pošiljaoca na subjekt. U ICS verziji pošiljaoc je sada dobio mnogo više pažnje od samog sadržaja poruke. Takođe je sada lakše primetiti koje su poruke važne (important) iz priority inbox-a (kod mene su sve) po duploj žutoj strelici sa leve strane. Takođe i čekboksovi su sada mnogo uočljiviji.

Novi stil interfejsa na ICSu je konstantni donji deo sa dugmićima za dodatne funkcije. Google će ubiti svoje meni dugme sa Ice Cream Sandwich-em. Dugmići na slici su: “Compose”, “Search”, “Labels” i “Refresh”. Refresh takođe indicira na to kada se sadržaj sinhronizuje. Sinhronizacija se vrši gotovo svaki put kada nešto pipnete na ekranu.

Selected_Screenshot_2011-12-17-14-29-48

Upotreba čekboksova (checkbox) je mnogo bolje rešena u ICSu. Čekiranje poruke sada markira celu poruku, i dobijate broj čekiranih poruka na vrhu, što vam može pokazati da li imate još čekiranih poruka koje nisu trenutno vidljive. Pritiskom na “# Selected” poništavate selekciju.

Takođe sada imamo mnogo čitljvije opcije na dnu kao što su: Archive, Delete, Labels, Mark as Read/Unread (koverta se otvara i zatvara) i Menu. U meniju su dostupne opcije Star, Mark as Important/Not Important, Mute i Report Spam. Ja prvi put nisam provalio da je ikona u obliku pisma za “Mark as read”, ali i na to je Google mislio. Ukoliko dugo držite pritisnutu ikonu, dobićete informaciju šta ona radi, isto kao što bi dobili na desktopu kada pređete mišem preko ikone.

Menu dugme (tri vertikalne tačkice) će se na screenshot-ovima pojavljivati s vremena na vreme, ali na Galaxy Nexus-u, koji nema fizičke dugmiće, ova ikona je konstantno prisutna na svakom ekranu.

Selected_Landscape_Screenshot_2011-12-17-14-40-18

E ovo je već bolja promena. U horizontalnom prikazu dugmići su na vrhu, umesto dole, što daje mnogo više prostora i samim tim je efikasnije. Gingerbread ima normalno zaglavlje na vrhu i dugmiće na dnu, što dosta ograničava ionako mali prostor za poruke i sve deluje klaustrošobično. Sa novim dizajnom, ICS-om se vidi isti broj poruka ali vidite od svake poruke više.

Inbox_Menu_Screenshot_2011-12-17-14-46-03

“Inbox” zaglavlje na vrhu je zapravo dugme. Pritiskom na isto možete promeniti nalog, pokazuje vam broj nepročitanih poruka na svakom nalogu i listu poslednjih foldera. Drop down menu je mnogo lepši nego na Gingerbread-u.

Nisam uspeo da uhvatim screenshot tzv. toast poruka koje se prikažu kada obavite neku funkciju, ali verujte mi na reč, sada mnogo bolje izgledaju i prilikom npr. arhiviranja dobijate dugme “undo”. Toast poruka na Gingerbread-u stoji tu non stop i morate ručno da je uklonite. U ICS-u poruka se ukloni čim pritisnete ekran (zato i nisam uspeo da je u’vatim 🙂 ). Siguran sam da je ovo dobra stvar. Mada bi bilo dobro da “undo” opcija postoji u meniju.

Message_Screenshot_2011-12-17-14-54-21

WOW. Pogledajte te margine … mnogo, mnogo bolje 🙂

“Show details” je takođe dugme koje nećete provaliti iz prve, ali tu je, odmah pored datuma kao strelica koja pokazuje na dole.

Na Gingerbread-u smo imali dugmiće za starije i novije poruke, ali sada u ICS verziji se to radi gestikulacijom. Tako da potezom na levo prikazujete noviju poruku, a potezom na desno stariju, na šta ukazuje tekst na dnu. Ovo je mnogo elegantnije rešenje, sada ima više prostora za “bitnije” dugmiće.

Zaglavlje sa subjektom poruke sada može da se skroluje zajedno sa porukom.

Ikona Gmail-a je sada dobila upotrebljivu vrednost, sada je to dugme za vraćanje na predhodni ekran, ovo nije isto kao fizičko back dugme, jer vas vraća na prethodni ekran u aplikaciji, a ne na prethodni ekran u sistemu.

Menu_Screenshot_2011-12-17-15-04-24

Ah, konačno … uvek me je nerviralo ono reply dugme na Gingerbread-u koje je oduzimalo gomilu prostora. Sada je tu padajući meni koji btw ima i senku :). Na Gingerbread-u mi je to delovalo kao bag. Tri vertikalne tačkice će vam uvek davati ovakav meni.

Compose_Screenshot_2011-12-17-15-08-18

Gingerbread-ov compose ekran izgleda smešno u poređenju sa ovim novim. ICS interfejs dosta liči na Honeycomb, tako da sada sve izgleda mnogo “otvorenije”. Send dugme je sada redizajnirano u strelicu. Save dugmeta više nema, jer se sve čuva automatski. Compose polje će možda delovati malo, ali se ono širi kako krenete da kucate.

Instant kontakt lista prilikom kucanja sada izgleda mnogo lepše. I sada u svim kontaktima će Google+ sličice da pojave, tako da više neće biti onog smor belog čikice 🙂 Ali opet, to navlači ljude da se pridruže ovoj mreži …

Jednostavno, ove UI promene su neverovatno prijatne za oči, veće je uživanje koristiti mail aplikaciju.

Pa, jel vam se sviđa?

Tags: 4.0AndroidgmailIce Cream SandwichICSNovi dizajn

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

6 komentara, pridruži se diskusiji!
 • Davor Bertovic 19/12/2011 u 5:41 PM

  Da mi je samo znati tko je napravio taj ICS build 😉

 • Samo da kazem autoru vesti da ne zelim nista o ICS da gledam dok ne izadje potpun rom za moj fon. 😀

 • Ono sto meni smeta u ICS je drop down menu list, ako se to tako zove. Ovo na petoj slici. Mnogo mi se vise dopada/la fora sa kvadraticima, nego lista. Lakse i brze se ubada, uvek u donjem delu ekrana (na dohvat prsta) i slicno, nego ove liste. + Stare aplikacije ce i dalje imati “klasicni” menu, a nove padajuce menije. Sto uopste nije prijatno. Iz istog razloga nisam ni ostao na Linuksu, jer svaka aplikacija je za sebe. Sticem utisak da ne znaju na koju stranu teraju, napravice kupus. Volim Android, ali ne volim kupusarasti OS. Neke stvari su mnogo bolje kad postoje jasno definisani STANDARDI.

  Primer: Cimer razvija neku Android aplikaciju za domace trziste, jednostavno danima lupa(mo) glavu kako UI treba da izgleda. Da li su to tabovi, da li slajdovanje kao u G+ stream-u, da li neki mix i tako dalje. Nije njemu problem da napravi nista od toga, ali je problem da se navigacija kroz aplikaciju slaze sa navigacijom kroz ostale aplikacije na sistemu. A to je ovde nemoguce. Previse opcija u svemu ponekad (cesto) nije najbolje resenje. Meni nije problem da se naviknem, ali obicnim smrtnicima i tek kako jeste. A koliko znam, Android ne koristimo samo mi koji smo koliko toliko IT pismeni. Gro je onih koji niti hoce niti zele da se cimaju sa nekim elementarnim stvarima.

  🙁

 • I ja sam flesovao betu, BETU III, bagovita je malo al dobro 🙂

  Nije mi bas za svakodnevnu upotrebu 🙂
  Imao sam veliki problem sa pozivima.. niko me ne cuje a ja njih sve cujem 🙂

  valjda ce to da se iskrcka uskoro skroz, pre nove godine 🙂

 • Ja terao betu samo iz radoznalosti, nekih 2-3h mozda. Tako da sam na svaku aplikaciju bukvalno samo “bacio” oko. Da, dopada mi se gmail. Mnogo bolji nego stari, mnogo prakticniji i mnogo zgodniji. – Uz 10minuta prilagodjavanja. 😉

  Zmau. 🙂

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *