Navigacija Navigon Europe

Objavila u 04/12/2013 u 11:06

NavigonOvog leta smo putovali na more autom i išli smo u Crnu Goru preko Bosne. Kako nisam na vreme stigla da pronađem odgovarajuću verziju iGO za Nexus 4, instalirala sam na brzaka Navigon Europe i rekoh sebi: “Hajde aplikacijo da te testiram” :D.

Navigon Europe je poznata Garmin aplikacija i košta 80 dolara. Nakon kupovine aplikacije, odabrane mape se mogu skinuti direktno iz aplikacije bez dodatnih plaćanja. Kod iGO je situacija drugačija, sama aplikacija je besplatna a mape se plaćaju.

Ovaj princip da se iz aplikacije direktno skidaju mape mi se jako dopada. Ja sam odmah skinula, Srbiju, Crnu Goru i Bosnu. Potrebno je da budete na WiFi-u da bi ovo uradili. Nakon toga, možete odmah krenuti sa korišćenjem aplikacije.

Pri pokretanju, potrebno je uneti željenu adresu. Prvo birate zemlju, potom grad i onda ukoliko želite kucate adresu. Aplikacija vam potom nudi da izaberete da li se krećete automobilom ili peške i nudi (ukoliko postoji) više različitih putanja do destinacije. Klikom na jednu od ponuđenih putanja, navigacija kreće da radi. U međuvremenu ako vam nije upaljen GPS, aplikacija će tražiti da ga upalite. Takođe, ukoliko telefon ne može da utvrdi vašu trenutnu lokaciju, aplikacija će ponuditi da pogledate demo putanju koja predstavlja ubrzani prikaz putovanja po mapi. Zato se postarajte da prvo telefon odredi vašu lokaciju a potom birajte putanju.

NAVIGON Europe
NAVIGON Europe
Price: $59.99+

Navigon mape su se na ovom našem putovanju pokazale sasvim dobro. Ali bi moj savet bio da nikako ne pratite slepo navigaciju. Ukoliko je slepo pratite, može se desiti da vas navigacija odvede nekim lošim putem jer ona ne poznaje puteve Srbije i Bosne i njihov kvalitet. Navigon smatra da je put jednostavno put.

Zato prvo klikom na strelicu, pogledajte kompletnu putanju kuda želite Navigon da vas vodi. Ukoliko je to glavnim putevima i deluje ispravno, onda je pustite da vas vodi. Ali uvek pamet u glavu kada su naseljena mesta u pitanju. Navigon teži ka najkraćim putevima koji su nekada loši, a nekada kroz gužvu. Ukoliko Navigon neće da vam pokaže putanju kojom ste vi zamislili da treba da idete, onda joj dajte bližu krajnju destinaciju, neku tačku nekog mesta preko kojeg putujete.

Na Navigon mapi mi se sada desilo u Bosni da nema ucrtanog puta kojim sam ja htela da idem. Ali kada sam kao adresu ukucala međugrad na putovanju, taj put se pojavio na mapi. Navigon nam je izuzetno pomogao kada smo se noću pentrali po brdima i vozili krivudavim putevima. Stvorila sam i osećaj kakva krivina je ucrtana a kakva nije. Recimo, blage krivine u Bosni su ravna linija, a kada je nacrtana krivina na mapi, e onda je krivina vrlo ozbiljna. 😀

Navigon ima jednu naizgled lepu funkcionalnost a to je da vam vizuelno prikaže raskrsnicu preko celog ekrana. Ovo ume da bude vrlo nezgodno. Recimo dešavalo mi se da nailazim na petlju na putu i vidim da treba da se isključim na desno. I u tom momentu, Navigon prikaže nacrtanu sliku isključenja i drži je nekih narednih 30 sekundi preko celog ekrana i onda ja promašim pravo skretanje jer na petljama obično bude 3-4 odvajanja. Naravno, ne dešava se ovo uvek, nego ponekad i jako je frustrirajuće.

Kada uporedim potrošnju baterije na telefonu sa Navigonom u odnosu na iGO, mogu reći da Navigon štedi bateriju. Iako na dugim putevima morate imati punjač u autu, Navigon je manje trošio bateriju. Ali isto tako, ako vozite brzo, Navigon nepreciznije govori kada treba skrenuti, pa se može desiti da omašite skretanje. Zato kada treba da skrenete, vozite sporije. Navigon generalno ređe proverava GPS lokaciju u odnosu na iGO, pa možda i zato manje troši bateriju.

Interfejs

Dizajn aplikacije je sasvim ok, pristojno izgleda. Postoji prostor za redizajn i dostizanje vrhunskog izgleda. Aplikacija je na engleskom jeziku i po difoltu će vam biti podešeni farenhajti i milje. Zato kada upalite aplikaciju, na prvom ekranu u donjem delu imate podešavanja. Ovde možete podesiti: merne jedinice, izabrati pozadinu aplikacije (dve ukupno), odabrati adekvatan način kako želite da štedite bateriju, uključiti Foursquare destinacije (ako koristite 4sq), uključiti da vam se prikazuju crvena svetla na semaforima (ali ovo ne radi kod nas u Srbiji)…

Navigon navigacija

Na drugom tabu Navigation u podešavanjima možete odabrati koje tipove tačaka od interesa želite da vam Navigon pokazuje. Tako meni Navigon pokazuje gde ima semafora parkinga i benzinskih pumpi, gde je aerodrom a gde granični prelaz. Možete uključiti automatski noćni mod koji mapu prilagođava u zavisnosti od doba dana. Tu su i podešavanja kao što je prikaz 3D ili 2D mapa. Na trećem tabu Traffic u podešavanjima, nameštate kada treba da dobijete obaveštenje o vožnji preko ograničenja. Nema mogućnosti odabira jezika kao na iGO, i difolt glas u navigaciji je ženski koji navodi putnika na engleskom jeziku.

Klikom na Menu dugme (ili tri tačkice), dobijate dodatna podešavanja na prvom ekranu. Prva opcija je više informacija o aplikaciji, njenim tvorcima i verziji. Druga opcija je Route profile gde podešavate profil brzine u smislu da li idete peške, autom, biciklom, motorom ili kamionom. Druga opcija je tip putanje pa možete izabrati: najkraću, optimalnu, brzu ili vizuelno interesantnu. Ovde podešavate i da li želite da idete preko auto puta, sporednog puta ili trajekta. Treća opcija je Quit sa kojom gasite aplikaciju i iz pozadinskih procesa.

To je što se tiče podešavanja.

Na prvom i glavnom ekranu aplikacije se nalaze i dva reda ikona. U prvom redu su opcije vezane za odabir putanje. Pa tako redom, odabirom prve opcije se kuca adresa destinacije. Druga opcija prikazuje i čuva nekoliko poslednjih kucanih destinacija. Neke od ovih destinacija možete postaviti kao Favorite kako bi kasnije lako odabrali ponovo istu destinaciju. Dugo držanje prsta na destinaciji sa liste daje mogućnost postavljanja u favorite, brisanja iz liste ili pak brisanje svih destinacija iz liste odjednom. Treća opcija na glavnom ekranu je odabir POI-a, odnosno tačaka od interesa. Ovde ima više mogućnosti pretraživanja. Pretraga se može vršiti u gradu, u državi i u neposrednoj blizini. Mogu se pretraživati POI tačke ucrtane na Google mapi i ucrtane na Foursquare-u. Možete na mapi u neposrednoj brzini pretražiti parkinge, benzinske pumpe i restorane. Četvrta opcija u prvom redu na prvom ekranu predstavlja planiranje rute. Ovde možete kreirati rutu, sačuvati je i učitati već kreiranu rutu.

U drugom redu ikonica, nalazi se brza opcija Take me home, gde se nudi mogućnost da unesete vašu adresu kuće i gde god da se nalazite, samo kliknete na ikonicu, Vodi me kući. Druga opcija u drugom redu je Prikaz mape, treća opcija omogućava unos koordinata.  Četvrta opcija se odnosi na brzu pomoć. DirectHelp može zaista biti korisna opcija, ona na osnovu vaše trenutne lokacije izlistava najbliže bolnice, benzinske pumpe, policijske stanice i apoteke.

Konačno kada izaberete željenu destinaciju, prikazaće se mapa sa narandžastom putanjom. U gornjem delu ekrana se prikazuje koliko kilometara imate do željene destinacije i u koliko sati stižete tamo ako postujete sva ogranienja brzine. Klikom na gornji bar dobijate informaciju kojom brzinom se trenutno krećete i za koje vreme stižete na odabranu destinaciju. Sa leve strane u donjem uglu se nalazi slika koja prikazuje sledeće skretanje i za koliko metara ili kilometara stižete do tog skretanja. Na ovom ekranu fukcioniše pinch to zoom, pa možete zumirati ili odaljiti mapu. Ako koristite 3D mod za navigaciju, klikom na samu strelicu navigacije, otvara vam se 2D mapa, pa onda možete lepo celu putanju pregledati klikom na ikonicu sa desne strane ili smanjivanjem mape.

Zaključak

Navigon je sasvim dobra navigacija i ima vrlo dobre mape. Manje troši bateriju, ali je zato neprecizniji. Navigon zaista može da pomogne na bilo kom putovanju ali nemojte uvek slepo pratiti navigaciju. Ne zaboravite da gledate znakove na putu (što ljudi zaboravljaju i previše se oslanjaju na navigaciju). I obavezno proverite odabranu putanju i preko Google mapa.

Za razliku od iGO aplikacije, Navigon nema dovoljno detaljnu mapu Srbije sa brojevima kuća, dok je to za inostranstvo podržano. Verovatno zato što mape Srbije ne radi domaća Contrast firma.

Ako vam ipak treba navigacija za starije ljude koji ne znaju engleski jezik, onda je bolje da im instalirate iGO. A ako vam je baterija bitna a ne smeta vam engleski jezik, Navigon je skroz ok rešenje.

Tags: EvropainterfejsmapeNavigacijanavigiranjenavigonSrbija

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

9 komentara, pridruži se diskusiji!
 • Moze li mi neko pomoci .
  kupio sam navigaciju navigon ali ima samo engleski jezik
  hteo bi srpski ili nemacki jeli moguce da se skine drugi govor

 • Može li neko da mi kaže da li je moguće prebacivati već pripremljene rute sa PC (gpx extenzija, MapSource) na android i obrnuto.

 • Lično sam isprobao 9 navigacija i što se tiče preciznosti karata naspram cijene od 0,00 $ ubjedljivo je najbolja Be on road. toliko je dobra da su skontali da im nitko ne kupuje komercijalne karte pa su napravili uptade da to eliminiraju. Zato ako je skidate, skidajte verziju 3.8.24442 i snjom nema problema.

 • A sto se tice navigacije, stvarno preporucujem svakome. Imao sam ranije iGO ali je problem kod promene telefona, pa naci prave mape, odgovarajucu rezoluciju… Kad kazem problem, mislim na mene licno. Da se ne nadje neko sada ko ce reci: “E brate, pa kako ne znas za ono i ono, nisu mape problem vec ti…”. 🙂 Navigon je mnogo jednostavniji, iz same aplikacije se skidaju mape, tako da je sve pojednostavljeno, dostupno. Licno nisam imao problema sa preciznoscu, stvarno sam prezadovoljan i preporucujem svakome.

 • Hahaha, dobra fora ovo za kupovinu aplikacija…

 • Postoji i apk ove navigacije 😉
  Ja sam je koristio letos na relaciji Niš – Tasos via Bulgaria! Skinute mape, Srbija, Bugarska i Grčka da me ne bi zavlačila preko Makedonije. Napajanje tableta mi je crklo nešto posle Pirota, zbog frižiderčeta, ali je baterija izdržala do Keramotija, gde je trajekt, što će reći 6 sati. Navigacija radi i sa ugašenim ekranom, a za razliku od iGO na tabletu radi full scrn, tj navodi vas govorom i upozorava na brzinu kretanja. Dok sam imao net, davala je još neka obaveštenja, posle se oslanjala samo na GPS.
  Ja sam prezadovoljan preciznošću iste. U Grčkoj sam parkirao u nekoj levoj ulici u Kavali i kada je trebalo da krenemo, treba joj min-dva da se sabere i bez greške nas je izvela na pravi put.
  Kada smo kod govornih obaveštenja, ima desetak teta i čika koje možete da izaberete da vas navode 😀
  Topla preporuka!

 • Kapa dolje za podršku legalnom softveru.
  80 dolara za aplikaciju je respektabilna svota.
  Pogotovu kad je na neviđeno, pa može da se ispostavi da program baš i ne vrijedi tih para.

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *