Meizu MX3 [recenzija]

Objavila u 13/03/2014 u 20:00

Uvod

Ivan Gajović nam je poslao recenziju njegovog telefona Meizu MX3. Ovo je telefon koji smo eboye i ja imali priliku prvi put uživo da vidimo pre par nedelja na MWC-u i telefon je na prvi pogled delovao zaista kvalitetno i odlično. Ivan je napisao recenziju i pričitajte njegove utiske iz prve ruke. 🙂 Hvala Ivane!

 

“Meizu ko?!” je uobičajeno pitanje kada me prijatelji i poznanici pitaju koji je to telefon. Meizu je  kineski brend koji je osnovan 2003. godine,  kada su počeli proizvodnju muzičkih plejera, po čemu su kasnije postali svetski poznati, a od 2008. ova kompanija se fokusira na proizvodnju pametnih telefona.

Kada kažete da je nešto ”Made in China”, to obično za sobom povlači neku negativnu konotaciju, u smislu kako je to nešto lošeg kvaliteta. No Meizu je tu kako bi pokušao da opovrgne takvu reputaciju sa svojim vodećim modelom MX3, a da li je uspeo, videćemo. Pre nego što nastavim, moram da kažem da su kutije u kojima dolaze telefoni obično nešto što ljudima privlači pažnju. Kutija u kojoj dolazi Meizu MX3 je u stilu knjižice, gde prvih nekoliko strana opisuje bitne karakteristike telefona, a na zadnjoj strani se nalazi telefon. U svakom slučaju, sve pohvale za uloženi trud u nešto što je na izgled nebitno, a opet upotpunjuje osećaj kupovine novog telefona.

Meizu

Prosečna ocena autora
8.5

Dizajn10
Performanse9
Softver9
Kamera8
Baterija6
Cena9

Dizajn

Što se dizajna tiče, Meizu MX3 se odlučio za minimalistički dizajn. Prednju stranu telefona odlikuje ekran sa veoma malim ivicama i bez ikakvih oznaka, sem malog kružića koji se nalazi ispod ekrana i koji ima ulogu Home tastera, a kada se dodirne aktivira se svetlost koja služi kao i obaveštenje za propuštene poruke i sl.

Za zadnju stranu je korišćena kvalitetna plastika, koja je ujedno i poklopac koji se može skinuti (doduše nešto teže). Iako je zadnja strana ukloniva, baterija se ne može menjati (barem ne bez stručnog servisera), već  samo  SIM kartica, što je zaista ne razumljivo. U gornjem delu zadnje strane se nalazi kamera sa blicem, a u donjem desnom se nalazi zvučnik - koji je ok što se jačine tiče.

Između prednje i zadnje strane telefona se nalazi ram od nerđajućeg čelika, koji zajedno sa pločom od legure aluminijuma imaju funkciju antena i vrše pasivno hladjenje. Telefon odlično leži u ruci, pre svega zahvaljujući zadnjem poklopcu koji je blago povijen ka prednjoj strani. Tako da se ovaj telefon sa svojih 9.1 mm u ruci oseća mnogo tanje nego što jeste. Težina telefona je dobra i sa 143 grama je identična težini popularnog LG G2. Telefon je veoma kompaktan, te ga je moguće koristiti i sa jednom rukom.

Fotografije

Ekran

Veličina ekrana je 5.1'', sa za sada jedinstvenom rezolucijom od 1800x1080 i gustinom od 412 piksela po inču. MX3 koristi Sharp-ov New Mode2 LCD ekran, sa takođe jedinstvenim 15:9 odnosom ivica ekrana, zbog čega je ekran nešto širi i kraći od klasičnih ekrana sa 16:9 rezolucijom. Ovakav odnos ivica ekrana olakšava korišćenje telefona jednom rukom, a i odličan je za surfovanje netom. Uglovi vidljivosti su odlični, kvalitet boja i količina detalja su takođe dobri kao i veoma visoka osvetljenost ekrana (do 450 cd/m2 ako je verovati tvrdnjama proizvođača). I naravno ekran je zaštićen Gorilla staklom.

Specifikacija

Kada su specifikacije u pitanju, Meizu MX3 koristi sada već Samsungov pouzdani Exynos 5 Octa čipset, koji koristi big.LITTLE arhitekturu i donosi nam osam jezgara kako bi sve išlo glatko, a ujedno i čuvalo energiju (više o bateriji kasnije), a grafički čip je trojezgarni PowerVR SGX 544MP3. Telefon dolazi u više opcija što se skladištne memorije tiče: 16GB, 32GB, 64GB pa sve do 128GB memorije. S' tim da model od 16Gb ne poseduje NFC čip, a dok model od 128GB još uvek nije dostupan za međunarodno tržište, već samo za Kinu, i naravno telefon poseduje sada već standardnih za vodeće modele 2GB RAM memorije.

Što se brzine rada telefona tiče, sve radi veoma tečno i glatko bez ikakvih kočenja i seckanja. Gotovo sve najnovije naslove igrica je moguće igrati na ovom telefonu bez problema. Mada jedini problem koji sam primetio, jeste pregrevanje telefona, i kako mi je rečeno to je do optimizacije softvera i da će to biti uskoro rešeno ažuriranjem istog. Moram da spomenem da MX3 koristi Wolfson WM5102 audio čip, i da je kvalitet zvuka sa slušalicama neverovatno dobar.

Kamera

Telefon je opremljen kamerom od osam megapiksela, što je u svetu današnjih telefona ispod proseka, gde su kamere od 13 i 20 megapiksela gotovo normalna pojava. Kvalitet fotografija je dobar, barem kada su telefoni u pitanju. Boje su dobro očuvane kao i količina detalja, fotografije često nisu u fokusu ali srećom postoji mogućnost da dodirom na ekran izaberete tačku fokusa, a dok makro režim na ovom uređaju daje odlične rezultate. Jednu stvar sam primetio da mi fali, a to je optička stabilizacija, koja bi u mnogome poboljšala kvalitet video snimka, kao i noćnih fotografija.

Moram da napomenem da se video snima u Full HD (1920x1080) rezoluciji pri 35 fps, i da je bitrejt (bitrate) neverovatnih 100Mbps. Šta to u stvari znači, jeste da video koji traje 10 sekundi zauzima neverovatnih 100 MB (video koji sam ja snimao trajao je 1 minut i 10 sekundi i zauzeo je ogromnih 1.53GB :O ). Ovaj telefon ima ČETIRI puta veći birejt od FullHD snimaka koji pravi Samsung Galaxy Note 3. Meizu je mogao makar da prepolovi kompresiju i da i dalje sačuva gotovo isti kvalitet video snimaka, ali šta je tu je.

Fotografije

Softver

Meizu MX3 koristi Flyme OS 3.0, koji je ustvari 'launcher' koji je zasnovan na Androidu 4.2. Mnogi upravo zbog Flyme OS-a govore kako Meizu kopira Apple-ov iOS7 flat dizajn, ustvari Meizu je taj koji je prvi izbacio svoj Flyme OS 3.0. Glavna karakteristika ovog interfejsa, jeste nedostatak dugmeta za pristup svim aplikacijama, već se sve aplikacije nalaze na početnom (Home) ekranu, gde se mogu ubacivati i vidžeti. Sve u svemu, Flyme OS 3.0 predstavlja mešavinu Androida i iOS-a, koja se meni sviđa - sve je funkcionalno i vizuelno lepo predstavljeno.

Posebno bih naglasio i pohvalio SmartBar 2.0, koji predstavlja kontekstualnu navigacionu traku, a koja u zavisnosti od aplikacije može vršiti više funkcija. Npr. u aplikaciji muzičkog plejera pojavljuju se dugmići za pauziranje i premotavanje pesama, a dok u e-mail-u se pojavljuju dugmići za refresh aplikacije, kucanje nove poruke i pretraživanje pošte.

Screenshots

Baterija

Meizu MX3 koristi bateriju kapaciteta 2400mAh, što je u poređenju sa nekim novijim telefonima ispod proseka, I nažalost to se vidi pri svakodnevnom korišćenju. Baterija ovog modela će izdržati od 13 do 14 časova rada uz neko umereno do lagano korišćenje, a dok pri intenzivnijem korišćenju, telefon će teško izdržati do sredine popodneva.

Zaključak

Meizu MX3 je veoma dobar telefon, koji naravno ima svoje mane (baterija pre svega), ali više pozitivnih stvari kao što su kamera, kvalitet zvuka i brzina rada, lako prevaguje u korist ovog telefona.

Meizu je za sada nepoznat brend za sve osim za Kinu, ali i to će se uskoro promeniti, jer kako su najavili, uskoro će proširiti svoje tržište na Evropu i SAD. A sa ponudom kao što je MX3, Meizu može da se nada uspehu i svetloj budućnosti.    

Tags: Androidkineski telefoniMeizuMeizu MX3MIUIMIUI telefon

Autor
Gost na Srbodroidu Gost na Srbodroidu

Objavljenih tekstova: 2

Gostujući članak na srbodroid.com sajtu.

4 komentara, pridruži se diskusiji!
  • Fotke deluju odlicno, a svidja mi se i minimalni dizajn. Jos sa 30% nizom cenom od samsunga, ne sumnjam da ce se brzo “probiti”, makar na ovim prostorima. Hvala na detaljnoj recenziji!

  • da li se kojim slucajem zna cena ovog uredjaja? 🙂

    • Pa zvanicna cena u Rusiji je 360 eura, a ako kupujes iz Kine, cena ce biti oko 350e, naravno za model od 32GB, a dok 16GB varijanta u Kini kosta neverovatnih 235 eura. Za Evropu cena ce verovatno biti visoka, mada se ne zna tacno, ali kako je Meizu najavio, Meizu-ov vodeci model ce biti 30% jeftiniji od Samsungovog vodeceg modela (u ovom slucaju SGS4).

  • Nema na cemu, hvala timu Srbodroid-a sto je objavio tekst, nadam se da ce se citaocima svideti. 😀

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *