Microsoft možda dozvoli svojim korisnicima da izaberu njihov uređaj sa Androidom

Objavio u 09/01/2014 u 17:22

Računari su u svoje vreme prodavani kao “gotova konfiguracija” koju ste mogli da menjate. Tako je i moj prvi računar dolazio sa određenim komponentama i onda sam ja tražio da mi stave jaču grafičku (S3 Trio 64 sa 4MB Rama umesto 2MB), bolji monitor (Philips 104B 14″ umesto nekog Nokia), veći hard disk (3,2GB umesto 1,2GB). I tada su me pitali koji operativni sistem želim da mi instaliraju?

Ako je to moglo sa računarima, što ne bi moglo i sa pametnim telefonima? Izabrete uređaj koji vam se sviđa, onda izaberete operativni sistem koji će vam u prodavnici instalirati ili ćete sami kući. Ako vam se sviđaju Nokia Lumia telefoni sa njihovim kamerama, ali vam se gadi svaka pomisao na Microsoft, nema problema, instaliraće vam Android 4.4 KitKat. E pa, postoji šansa da Microsoft razmišlja upravo o ovakvom poduhvatu kako bi “poboljšao” lošu prodaju Windows telefona. Prema The Information, nije poznato da li će uređaji dolaziti sa Windows Phone 8 i Android operativnim sistemom, ili ćete birati samo jedan OS koji će biti na tom uređaju.

Svakako da nije lak zadatak staviti dva operativna sistema na jedan uređaj. Tu postoje problemi kod proizvođača i operatera koji bi imali problema u marketingu, ali mogu oni sa tim da se nose. Windows Phone hardver bi se prilagodio specifikacijama koje Google zahteva za Android uređaje.

Prema Bloomberg sajtu, HTC je već prišao Microsoft-u da vidi da li je moguće učitati Windows Phone 8 na Android uređaj kao mogućnost da korisnici odaberu željeni OS na njihovim telefonima. Kao odgovor HTC-u, Microsoft će verovatno smanjiti cenu licence. Još uvek su u pregovorima, ali odluka još uvek nije pala.

nokia mountain view

Ovo samo pokazuje koliko se Microsoft trudi da ubaci njihov operativni sistem na uređaje, pa makar to bio i drugi OS. HTC je bio prvi proizvođač koji je nudi Android uređaj i Windows Phone uređaj, iako nisu predstavili telefon sa Windows operativnim sistemom još od juna i trenutno nemaju planove da predstave i jedan, a i što bi?

U oktobru, CEO Microsofta, Steve Ballmer je izjavio da rade sa još proizvođača pored Nokia-e i zaista misli da bi Microsoft bio u mogućnosti da se nosi sa proizvođačima koji su trenutno fokusirani na Android uređaje. Kao što sam gore rekao, ne zna se da li bi HTC telefon dolazio sa dva operativna sistema ili bi kupac mogao da bira jedan od dva. Microsoft kupovina Nokia kompanije je poslovna odluka koja je osigurala egzistenciju Windows Phone OS-a koji je imao veoma slab odziv.

Microsoft i Google licenciraju njihov softver na potpuno različit način. Microsoft naplaćuje licencu za svaki prodat Windows telefon i prikuplja harač od svakog prodatog Android telefona na osnovu licenci. Ovaj harač ide i do 2 milijarde godišnje. Tako da prodaja Android uređaja ide na ruku Microsoftu skoro podjednako kao i prodaja njihovih uređaja gde je zarada od Androida čist profit. Sa druge strane Google ne naplaćuje Android proizvođačima telefona, ali za uzvrat traži da Google aplikacije budu preinstalirane na telefonu, kao što su Mape, Search, Google+, Gmail …

Ovo je interesantan scenario i konačan ishod se sigurno neće uskoro desiti. Prvo Microsoft mora poželeti da se ovo desi, a onda je potrebno izvesti logistiku sa tehnološke strane, kao i sa strane proizvođača, pa i operatera.

Ako ovo Microsoft izvede, skidam im kapu, odigraće “fer plej”, ali sam ubeđen da će masa kupovati Nokia Lumia uređaje i instalirati Android što će biti samo pogubno po Windows Phone, a Microsoft će i dalje zarađivati 😐

Šta vi mislite?

Tags: izbor operativnog sistemamicrosoftNokia LumiaNokia sa Androidom

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

3 komentara, pridruži se diskusiji!
  • Da, definitivno će svi ubaciti Android, sem onih koji baš žele Windows na telefonu. Meni se to sviđa kao dugogodišnjem Android korisniku. Biće ovo zanimljivo. A kako pratim novije vesti iz sveta smart uređaja, sve više prijateljskih ugovora se sklapa ili nagoveštava. Verovatno je ova “vatra” između fanova postala prevelika 🙂

  • Slažem se da je komplikovano prilagoditi i instalirati dva OS na telefonu, ali je zato mnogo lakše obrisati onaj jedan suvišan 😀

  • Ja mislim da je samo pitanje vremena kada ce ovo poceti. Bilo bi zanimljivo na nekom Nokia telefonu videti android.

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *