Problemi sa Banka Intesa Mobi aplikacijom

Intesa Mobi screen

Pre nešto više od mesec dana sam se prijavio za uslugu Banke Intesa u vidu Mobi aplikacije na predlog agenta koji je primetio da koristim “pametan” telefon. U tom momentu sam odmah postavio pitanje, da li su sigurni da ta aplikacija radi na Android platformi, agent me je ubedio da će sigurno biti podržana i Android platforma. Pošto mi se diže kosa na glavi kada moram da pokrenem IE kako bi pregledao stanje na računu, ponadao sam se ovoj novini. OK, podneo sam zahtev, čekao, čekao … čekao, ništa se nije dešavalo, iako je trebalo da dobijem SMS sa uputstvima za instalaciju. Pozvao sam korisnički servis, i oni su vrlo brzo reagovali i poslali mi SMS sa uputstvom. Odem ja da skinem aplikaciju, kad ono JAD ekstenzija. Ajde reko da probam preko Java Emulatora, međutim, aplikacija nije htela da se pokrene. Probao sam i sa nekim online konverterom da je prekompajlira u APK, to je donekle uspelo, aplikacija se pokrenula, ali ni jedna opcija nije radila.

Razočarenje! Pa šta reklamiraju Mobi uslugu kad ne radi na Androidu. Verujem da ne radi ni na iOS-u. Ovo nije predviđeno za “pametne telefone”, već za featured telefone. Pre dva dana se setim te scene, pošto sam otišao da proverim stanje na računu, i ugledao reklamu za Mobi na njihovom sajtu. Odmah sam otišao na kontakt formular i poslao sugestiju koju možete videti na screenshot-u.

eboye kontakt

Iskreno sam mislio da niko neće obraćati pažnju, a i ako obrati, mail će stići kroz par nedelja. Međutim, odgovor je stigao u roku od samo par sati. Što je pohvalno. A evo i odgovora:

Intesa Mobi

Molim vas da obratite pažnju na drugi pasus: “Android operativni sistemi, zaključno sa aktuelnom verzijom 2.1, zvanično nemaju podršku za Java aplikacije.” Koliko ja znam, aktuelna verzija Androida je 2.3.4, i to od početka ove godine. Za koji dan treba da izađe 2.3.5.

Poslednja VerzijaIskreno sam se nadao više od tehničke podrške u banci Intesa. Što bi rekao Balašević, izgleda kod njih malko sporije vreme protiče, pa koriste kalendar još od prošle godine (ili pretprošle), pa ne znaju dokle je dogurao Android. U svakom slučaju, Android ne podržava nativno JAR i JAD aplikacije, ćak i u novijim verzijama.

OK, znam da većina ljudi u Srbiji još uvek koristi featured telefone, i da Android još uvek nije najpopularnija platforma, ali banka Intesa ako je već plaćala programere da naprave ovu aplikaciju, mogla je da podrži sve platforme, uključujući i Android, iOS, WebOS, WinMo itd. Pa ima dosta naših programera koji znaju da rade i na ostalim platformama.

Ne bi ovo bio problem, da mi se sami nisu nudili, a pogotovo su me razočarali što nisu informisani ni o aktuelnoj verziji nekog operativnog sistema. Mogli su samo da kažu, Android ne podržava JAR i JAD aplikacije i tačka. Ali ovo mi je, kako je Coby jednom rekao, napravilo prostrelnu ranu kroz glavu 🙂 A i u odgovoru nema nagoveštaja o nekoj skorijoj podršci za Android platformu.

I dalje sam zadovoljan kvalitetom banke Intesa, i nameravam da ostanem tu, ali što se tiče modernih tehnologija i informisanosti, tu su me razočarali.

Hoću da iz Firefox-a proveravam račun jer je sigurniji! Hoću da vršim uplate sa Android telefona, jer živim u 21. veku. IE je odavno prevaziđen i dokazano ima više propusta od svih drugih browser-a, a i ne radi na UNIX platformama (Linux, MacOS …), pametni telefoni nisu budućnost, već sadašnjost.

Nadam se da će se i kompanije u Srbiji osvestiti i shvatiti važnost modernih tehnologija i koliko one mogu da doprinesu njihovom ugledu. A do tada možemo samo da balavimo na ono što stranci odavno imaju.

Objavljeno u Moj stav

eboye

Vasilj
Milošević
Objavio tekstova:
Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3 a sada je ponosni vlasnik LG G4 telefona. Inače je grafički dizajner po struci i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Polja koja su obavezna obeležena su sa *