Garancija kod Android telefona. Ima li smisla i kada?

Objavio u 24/12/2013 u 15:45

Već duže vreme razmišljam na ovu temu, a stalno me podstiču pitanja u vezi rutovanja Android uređaja, otključavanja bootloader-a, instaliranja Custom Rocovery-a i Custom ROM-ova i zaziranje korisnika od ovih aktivnosti zbog garancije.

U mnogim slučajevima garancija ne važi, a svi se hvataju za to da garancija ne važi ukoliko je nešto čačkano po softveru. Pa da vidimo kada se uvažava garancija, a kada ne?

Garancija je garancija proizvođača da će vam popraviti uređaj ukoliko nešto ne radi kako treba, a to nije vaša krivica.

Postoje određene restrikcije, tako da je veoma važno da se upoznate šta pokriva garancija a šta ne i koliko traje, pogotovo kada kupujete ovako skupe uređaje.

Koliko važi garancija?

Većina mobilnih telefona i uopšte uređaja ima garanciju od dve godine. U našem zakonu imamo i novi izraz za to, a to je “Pravo na saobraznost“. Baterija na primer je uvek ispod ovog perioda i ona obično važi samo šest meseci. Razlog ovome je što vek baterije direktno zavisi od toga kako je koristite. Ukoliko koristite uređaj u velikoj meri svakog dana i npr. punite ga više puta dnevno, verovatno će mnogo brže baterija da izbugi svoj kapacitet. Baterije su napravljene tako da imaju određeni broj punjenja. Baterija vremenom gubi kapacitet, a to nema nikakve veze sa na primer formiranje baterije. O tome sam pričao ovde i preporučujem vam da pročitate.

Šta pokriva garancija?

Garancija pokriva kvarove koje nije izazvao korisnik. Znači samo ako uređaj ima fabričku grešku, podleže garanciji. To mogu biti hardverski i softverski problemi.

Hardverski problemi

Ispustio sam telefon/tablet. Šutnuo sam telefon/tablet. Seo sam na telefon/tablet.

HTC One X razbijen ekran

Garancija ne pokriva slučajnu štetu! Ovo uključuje ispuštanje, sedanje na njega i bilo kakvu spoljnu štetu kao na primer ispadanje tastera itd. Znači sva fizička oštećenja ne podležu garanciji. Tako da ako ste u besu šutnuli, razbili ili možda slučajno seli na uređaj, to garancija ne pokriva. Jedino što možete da uradite da se osigurate po ovom pitanju je da platite osiguranje tehnike. Međutim, ovo osiguranje zna da bude skupo i mnogi se kod nas ne odlučuju na to, čak i ako znaju da postoji.

Pokvasio sam uređaj

Ako pokvasite uređaj, garancija se ne priznaje. Čak i ako je bio na veoma vlažnom mestu, vlaga može ući u uređaj i oštetiti ga, što garancija ne pokriva. Čak i ako je uređaj nastavio da funkcioniše nakon izglaganja vlazi, veoma je moguće da je nakon par meseci, vlaga uspela da dopre do vitalnih delova uređaja i da zbog toga prestane da radi, a opet, ovo garancija ne pokriva.

Većina uređaja danas ima indikator koji pokazuje da li je uređaj bio izložen vlazi. Na bateriji se nalazi nalepnica koja je originalno bele boje, ali ukoliko postane ružičasta ona ukazuje na to da je uređaj bio u kontaktu sa vodom ili vlagom i ne podleže garanciji. Sve što možete da uradite je da probate sami da ga popravite ili da odnesete u ovlašćen ili neki drugi servis i da platite popravku.

Takođe, budite obazrivi, unutar svakog uređaja se nalazi nalepnica koja se pokida prilikom prvog otvaranja uređaja. Tako da će proizvođač ili ovlašćeni servis znati da ste ga otvarali ili da ga je otvaralo neovlašćeno lice. Cepanjem ove nalepnice se gubi garancija. Tako da i ako ste pokušali da zamenite masku telefona sami, vrlo je verovatno da ste nesvesno ovu nalepnicu pokidali i narušili garanciju.

Softverski problemi

Postoji mogućnost da je softver, u Android slučaju ROM, Radio, Kernel itd. stigao faličan. Ako se na ovo žalite, garancija bi trebala to da pokrije. Međutim u Android svetu, proizvođači ovakve stvari pokrivaju OTA (Over The Air) apdejtom, tako da ako i odnesete telefon na servis, oni će uraditi apdejt (ako postoji) i vratiti vam telefon “popravljen”. Zato uvek savetujem da redovno ažurirate operativni sistem sami. Takođe se može desiti da vam se telefon konstantno restartuje, poludi i sam otvara aplikacije, šalje poruke itd. Ovo je vrlo verovatno jer ste instalirali neku zlonamernu aplikaciju i ako odnesete na servis, oni će telefon resetovati na fabrička podešavanja. Tako da opet, ako mislite da nešto nije u redu sa telefonom, sačuvajte sve bitne podatke i resetujte ga sami na fabrička podešavanja. Ako se problemi nastave, a verovatno neće, onda ga odnesite na garanciju ili u servis.

Da li dekodiranje (SIM Unlock, otključavanje sa mreže) narušava garanciju?

Nedavno je u Americi pokrenuto ovo pitanje i velike su šanse da će tamo biti dozvoljeno dekodiranje tj. skidanje sa mreže bez narušavanja garancije. Kod nas i naših monopolističkih operatera, će ovo stići za koji milenijum. Otključavanje telefona narušava garanciju u Srbiji i s tim se morate pomiriti.

Međutim, mali broj ljudi zna da nakon isteka ugovora ili u nekim slučajevima otplaćenog uređaja, operater je dužan da vam da kod za otključavanje (SIM Unlock code). Zato, ukoliko vam je istekao ugovor, nema potrebe da plaćate dekodiranje, tražite od operatera da vam daju kod i otključajte vaš Android telefon besplatno.

Zaključak

Moj zaključak bi na sve ovo bio sledeći:

Garancija služi samo prvih mesec dana, ništa više! Ja jedine slučajeve koje mogu da zamislim da će garancija da pokrije je da je neki hardverski deo oštećen, a to se u 99,99% slučajeva manifestuje u prvih mesec dana. Tipa, interna memorija zakazuje, procesor se pregreva, WiFi ili 3G modem je faličan i ne pronalazi mrežu itd itd.

Ja uvek nakon kupovine uređaja ostavim mesec dana uređaj da se “ukiseli” tj. da vidim da li će se manifestovati neki hardverski problemi i onda rutujem uređaj. Kao što sam napisao, svi ovi slučajevi kvašenja, lomljenja, otključavanja ne podležu garanciji, ostaju samo softverski problemi koje ako koristite neki Custom ROM su verovatno popravljeni od strane dobrih programera (često boljih od onih koji rade za velike kompanije) ili hardverskih problema koji su veoma retki.

Uteran vam je strah u kosti ljudi, garancija pokriva veoma mali procenat slučajeva kod pametnih telefona i tableta. Ako imate Custom Recovery, softver ćete uvek moći srediti i to mnogo lakše nego sa oficijelnim softverom. Na netu ima gomila uputstava kako rešiti neki problem ako postoji, tako da ne morate nositi u servis.

A sa druge strane gledano, moj stav je: “Ja sam platio taj uređaj! Moj je! Mogu da mu radim (i hoću) šta god mi padne na pamet! i tačka!”

Tags: AndroidBootloaderDekodiranjeGarancijaotkljucavanjepokvašen telefonrootrutovanjetabletitelefoni
eboye

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1134

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3 a sada je ponosni vlasnik LG G4 telefona. Inače je grafički dizajner po struci i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

57 komentara, pridruži se diskusiji!
 • eboye

  svaka cast za tekst, ni sam ne bih bolje objasnio 🙂

 • eboye

  Ne slažem se sa rečenicom: “Garancija ne služi ničemu!”, jer tako ispadne da preporučuješ da telefon treba da se kupuje bez garancije, što kod nas znači preko sivih izvora i jeftinije. Kao što si rekao, garancija ti baš služi za prvih mesec dana, ako slučajno dobiješ telefon sa faličnim delom, da možeš da ga zameniš.

  Telefon koji košta 700 evra, ne vredi kupiti za 500 bez garancije, jer ako ti je nešto neispravno najverovatnije ćeš morati da platiš dosta više nego što bi platio u startu sa garancijom, kao što je meni One stigao sa pokvarenom kamerom koja ne može da fokusira. Da nisam imao garanciju, ne znam ni da li bi ga mogao popraviti i ko zna koliko bi to platio.

  Tako da bih promenio rečenicu da ne bude pogrešno shvaćena u: “Garancija služi samo prvih mesec dana, ničemu drugome!”.

 • eboye

  Hvala 🙂

  Ne rekoh prvi put, odličan tekst. Potpuno se slažem sa svim.

 • eboye

  Super tekst. Slažem se da ispada da nema nikakve f(v)ajde od garancije nakon mesec dana, ali čisto da vidite kako se to radi na razvijenom zapadu: https://plus.google.com/109707862098671261393/posts/aJN8mdEGPXa (pogledaj tačku 4. :D)

 • eboye

  Ključno za root frikove je da znamo kako da se vratimo na RUU image za slučaj da nismo primetili hardverski kvar na telefonu pre nego što smo ga sj*****… pardon, poboljšali znatno!
  Pa čak i da je neki custom ROM izazvao kvar, treba znati zamaskirati tu činjenicu, uredno rollbackom na fabrički image. Mada iskreno, osim spržene blic lampe, ne znam šta bi drugo mogao custom ROM mogao da pokvari (pod uslovom da ostanemo u user spejsu i ne govorimo o prevelikim modifikacijama particija, uber clockovanjem procesora, i sl.)

  Mislim da to eventualno fali ovom tekstu, inače sve ostalo je na mestu.

  Kao što reče kolega, fokus na kamerici mu je bio u kvaru. Ja imam par sličnih primera iz okruženja, tipa te neće da se puni baterija, te ne radi mu WiFi, te koči se/gasi se na fabričkom ROM-u itd, gde se mogla, a bogme i jeste aktivirala garancija.

  Još samo za SIM unlock da prokomentarišem. Ja isprobao sa MTS/Telekomom, gde je bukvalno bilo ovako:

  JA: “Možete li molim Vas da mi pošaljete SIM unlock code, vidim da mi je tel zaključan na MTS mrežu, a treba mi zbog tog-i-tog? Znate, već mi je račun 20-30K mesečno, zar ne mislite da nas već dovoljno derete?” (Taj poslednji deo doduše nisam izrekao, a i što bih kada zna koliki mi je…račun.)

  MTS idiot: “Ne možete da stavite karticu drugog operatera, jer Vam je telefon zaključan, tzv SIM-locked, na mt:s mrežu.”

  Tako je, uredno je ponovio to što sam mu rekao i odista se potrudio da napiše “mt:s”, sve sa “:” i to je bio kraj njegovog izlaganja. Sledeće što će primetiti je pad u mesečnoj potrošnji za 80% – 90%… bar kad sam ja u pitanju.

  Voleo bih da čujem da je neko, bilo ko, uspeo da od mob. operatora dobije SIM unlock kod i da nam svima lepo objasni kako, tj po kojoj proceduri.

  • eboye

   Moj otac je uspeo da dobije SIM Unlock code. Doduše kao firma, ali opet, nisu mu pravili problem u Telenoru nikakav. Istekao im je ugovor na kom je bio telefon i uredno su im dostavili kodove.

  • eboye

   Ja sam uspeo da dobijem kod od Telenor-a. Trazio sam ga dve i po godine nakon isteka ugovorne obaveze (dve godine kako vise nisam bio njihov korisnik). Nisu pravili nikakav problem.

   Procedura je sledeca – Posaljes im mail sa podacima:

   -Datum kada si sklopio ugovor i pretplatnicki broj
   -Datum isteka ugovorne obaveze (ili raskida ugovora)
   -IMEI broj i naziv proizvodjaca/model uredjaja
   -Fotografiju vazece licne karte.

   Naglasis da si sva dugovanja izmirio.

   Dve nedelje kasnije ti posalju odgovor postom da su poslali proizvodjacu zahtev za otkljucavanje telefona, i konacno, dve nedelje nakon toga ti ponovo postom posalju kod koji izgleda ovako http://i.imgur.com/ZXFrf48.jpg.

 • eboye

  U mom slucaju sam uspeo da izvucem garanciju i nakon godinu i po dana (VIP). Bio mi je crkao ulaz za slusalice i to verovatno od pada. Vratio sam ga sa CM7 na stock, unroot i iako sam ga cak bio i otkljucao za sve mreze, nakon toga sam ga odneo kod njih i prihvatili su garanciju bez problema. Evo ga sad telefon kod sestre, sljaka ko nov 😀

 • eboye

  Garancija kod telekoma ne SLUZI NICEMU, posto me dva puta ubedjuju da je hardverski kvar, da mi je ispao. Nemam racuna da ga popravljam radi se o huawei 8500. Prevaranti su zesci, ali posto mu cena nije velika necu da se trudim. Ne znam kod ostalih kakva je situacija, ali mislim da nas plackaju i sa 3G uslugom, pa nadalje

 • eboye

  Znas kako to ide… vip je uzasan sto se pokrivenosti tice, i ne verujem im ni malo, pocevsi od reklama koje su blago retardirane pa do planova postpaid paketa, itd. Ostaju dve lopine, Telenor i MT:S. Ne zna se koji je gori, zaista. U telenoru sam bio 2 godine i kada su mi posle 3 vracanja iz servisa rekli da je telefon dobar ( nije bio) doslo mi je da im sa njim polupam izlog, da ima neku svrhu. Predjem kod lopine #2, uzmem box jer mi je u datom trenutku trebala svaka njegova opcija, i zakljucim ugovor na 2 godine. Ne mogu da kazem da se ne trude, posebno sto se TV/interneta tice. Dodje onaj kad god treba, al’ dzabe kad ne zna da namesti. Svaki put kad internet “povuce”, dodje do opterecenja mreze i zablokira i televizija i internet. 2 godine tako, pripremam ostale clanove porodice kao da sam na dial-up, “e hocu ovo da skinem sad ce da ti zablokira tv”. Cekam jos 4-5 meseci da istekne i da dobijem kvalitetno ljubljenje u zadnjicu da ostanem kod njih, sto cu na kraju i morati, ali cu bar nesto izvuci.

  Otisao sam sa teme, pa da se vratim. Garancija je 0 u zemlji srbiji, za bateriju cu bas da proverim sledece nedelje jer mi je telefon na punjacu stalno, telenor ti uzme telefon na mesec dana i vrati ga kakav je i bio.

 • eboye

  Ja imam Zte blade q.Kupio sam ga pre mesec dana.Garancija je bila 1 godina,a za bateriju 30 dana.Posle toga poceo je da se pali i gasi.Cim ga upalim,on se ugasi.Otisao sam u servis,i rekli su da je vlaga problem.Primetili su da je nalepnica na bateriji pocrvenela.Meni nikad nije pao i nikad nije bio blizu vode ili vlage.Ako znate resenje,molim vas kazite,zato sto mi se telefon mnogo svidja!!!

 • eboye

  Da li ima garancija na bateriju koja nema ni punih 6 meseci.. Prestala je da radi tj smanjen je kapcitet za 12 sati. I kad sam rastavio mob tj skinuo poklopac baterija je bila naduvana.

 • eboye

  imam huawei g 510 ima jos 9 meseci garancije u vip ali su se javili problemi telefon se gasii i pali al ne stalno onda stavim telefon da se puni puni se 4 sata al nece da napuni ni grama a pokazuje da puni i nece da mi ukluci kameru nego izbacuje dali to obuvata garanciju hvala

 • eboye

  Od kako sam kupila mobilni (tehnomanija) imam problem s pozivima, secka ljudima kad pricaju sa mnom..mrzelo me da ga nosim u servis, ali sad je krenuo i da se gasi sam od sebe i to obicno kad treba da me budi, onako u pola noci. Upali se tek kad izvadim bateriju. Takodje ima obicaj i da mi prekida pozive, i ima jos neke sitne bagove.. Imam garanciju, al je uspeo da mi ispadne pre nekih pola sata i naravno napuklo staklo.. Da li prihvataju uopste da poprave ove druge kvarove s obzirom na ekran?

 • eboye

  KAKO DA HIM DOKAZEM TO STO SE GASI SAM I TD KADA SE TO NEDESAVA STALNO DALI MORAM DA IH UVERIM NA LICU MESTA DA ONI VIDU TO ILI SAMI MOGU TO DA VIDE HVALA

 • eboye

  KAKO DA HIM DOKAZEM TO STO SE GASI SAM I TD KADA SE TO NEDESAVA STALNO DALI MORAM DA IH UVERIM NA LICU MESTA DA ONI VIDE TO ILI SAMI MOGU TO DA VIDE HVALA

 • eboye

  Pozdrav,
  da li bi neko mogao da mi kaze kako da resetujem sony xperia miro koji se stalno restartuje. Pokusavala sam sa PC companion ali program ne moze da ga ucita jer bude upaljen svega par sekundi, a pri apdejtovanju softvera trazi da je stalno prikacen. Isla sam i na opciju repair ali i tamo pise da se telefon ne iskljucuje.
  Pritom imam slike u memoriji telefona koje bih volela da sacuvam tj. prebacim na komp ali mi nikako ne uspeva da telefon prikacim na komp. Hvala

 • eboye

  Odlicno, uspela sam. Hvala 🙂 Sada cak ima i vise opcija u meniju
  A jel bi mogla sada neka pomoc da isceprkam slike iz memorije telefona koje su obrisane resetovanjem?

  • eboye

   Verovali ili ne, slike i snimci su se pojavili u albumu kao da nista nisam radila. Sinoc ih nije bilo i jutros upalim telefon sve tu…
   U svakom slucaju hvala na pomoci 🙂

 • eboye

  Pozdrav!Imam mobitel htc one x i imam neki belaj cim upalim wi-fi ili 3g mobitel mi se ugasi,odnosno cim nesto jace otvorim on se ugasi i kad ga upalim zna mi bit neki uzvičnik na bateriji,a ukoliko bi ga koristio za pozive i muziku onda se ne gasi.Takođe bi da napomenem to da kad ga skinem sa punjača već nakon nekog vremena iako ništa ne radim skine mi 10% baterije.Sad imam pitanje da li je do baterije ili je do procesora ili čega već.Uglavnom kad pokrenem wi-fi on se zagrije i ugasi se.

 • eboye

  Imam huawei g510 uzet u telenoru pre godinu dana u medjuvremenu sam mu zamenio staklo jer je naprslo a sad je crko procesor(tako kaze ovaj iz sopa)ne moze da radi,cim se upali zatvara sve aplikacije,sta god da krenem da otvorim ne dopusta,odmah zatvori i trazi da potvrdim,da li vredi da ga nosim u telenor,pokriva li garancija to?

 • eboye

  Evo i ja da podelim sa vama pozitivno iskustvo koje sam imao sa garancijom.
  U decembru 2013 uzeo sam preko telenora LG G2.
  Normalno posle 7 dana sam ga rutovao i igrao se sa gomilom romova. Posle par meseci mi je ispao, sjebala se prednja kamera od posledica pada, tel se takodje malo izgulio i ulubio na lajsni…
  Nisam hteo da ga nosim na garanciju jer predpostavio sam da nece priznati.
  Koristo sam tel bez prednje kamere (nije mi mnogo smetalo).
  U januaru 2015.god. pozuteo mi je ekran u levom gornjem cosku.
  Tek pre nekih mesec dana vratio sam tel rom na sve fabricko, pokrio downloadmode na ne pise rooted i slicno.
  Odneo sam tel u servis koji pise na garanciji. Rekao sam samo da je ekran pozutio, nisam spominjao prednju kameru.
  Priznali su mi garanciju, zamenili mi kompletno celu prednju stranu telefona (lajsnu, ekran, staklo, pednju kameru).
  Sad mi je LG G2 ko nov i imam jos 5 meseci garancije.

  Pozz

 • eboye

  Prosle nedelje sam narucila telefon preko WinWin- a. Cim sam ga upalila videla sam da nesto nije u redu. Pola ekrana je bilo belo a na pola linije. Nazvala sam odmah njihov call centar i rekli su da ce mi poslati kurira da vratim telefon, a oni ce meni drugi telefon ili vratiti novac. Na ekranu nema nikakvih ogrebotina vidnjenih golim okom ni sl. I kako sada ja da dokazem da je taj telefon tako meni stigao?Zatim su mi rekli da ce mi vratiti taj uredjaj zato sto postoji fizicko ostecenje, a to ne podleze garanciji.
  Poludela sam!

 • eboye

  Cao ljudi.
  Imam mali problem sa garancijom telefona, pa molim za savet ako neko zna.
  Pojavila mi se fleka na ekranu na LG G3(koliko sam citao na forumima, zbog pregrevanja grafike). Fleka se pojavila pre 10-ak dana. Odneo sam telefon u servis u Beogradu, koji vrsi usluzno servisiranje prodavca kod kojeg sam kupio telefon (inace iz Indjije).
  Medjutim, tamo su mi rekli da je to verovatno zbog nagnjecenja ekrana. Telefon je zaista ogreban u gornjem uglu, ali to je ostecenje koje je nastalo pre 4-5 meseci i veoma je malo.
  U svakom slucaju, telefon je poslat u Indjiju da vlasnik radnje pogleda i proceni da li ce mi uvaziti reklamaciju. Kurir koji je preuzeo telefon, iz iskustva rada sa svojim gazdom, me je upozorio da mi prodavac(vlasnik iz indjije) nece uvaziti reklamaciju.
  To cu saznati sutra, pa me zanima sta mi je ciniti ako zaista odbije.
  Tvrdim da ogrebotina nema veze sa flekom, ali ne znam kako to da dokazem.
  Inace je G3 poznat po ovom problemu.
  Ako neko ima ideju, hvala unapred.

  • eboye

   Neće priznati garanciju, jedino da zameniš ekran, što je poprilično skupo.

   IPS ekrani ako su izloženi visokoj temperaturi dobijaju žute fleke. Jedini način da se to spreči je temperature throttling, ali nema leka ako se već pojavi fleka.

   • eboye

    Jedino sto sam iz Zakona za zastitu potrosaca izvukao je to da ce morati napismeno da mi dostavi da ne prihvata reklamaciju i da obrazlozi razlog.
    Mene zanima da li i gde, sa tom izjavom, mogu da odnesem telefon na ekspertizu, da se utvrdi da li je ekran pozuteo posledicom fizickog ostecenja.
    Nakon toga bih mu dostavio telefon, nalaz i troskove ekspertize i zahtev za promenu ekrana o njegovom trosku.
    Ako neko zna, molim za pomoc.
    Nije mi do troskova, vec ne podnosim takvo bahato ponasanje privatnika koji misle da su svi lenji da se bora za svoja prava.
    P. S. Hvala za prethodni odgovor.

 • eboye
  Razocarana korisnica Telenora 17/02/2016 u 1:38 PM

  Pozdrav! Imam jedno pitanje, pre mesec dana uzela sam preko Telenora Alcatel Pop Star i to najvise zbog kamere koja je radila par dana. Telefon mi nije ispao, nema ni jednu ogrebotinu, niti je bio izlozen vlazi…Svaki put kad sam je otvorila pisalo je da je kamera negde otvorena. Vracala sam i na fabricko ali dzabe…Telefon sam prosle nedelje odnela u Telenor da vide sta je i da to poprave. Danas su mi javili da kvar ne podleze garanciji. Ne znam sta da radim…a Telenoru svaka cast, prekidam ugovor sa njima i ako ovako nastave nece imati ni jednu musteriju. Ako je neko imao slicnan problem neka podeli iskustvo, stvarno ne znam sta da radim. Iznervirana sam!

  • eboye

   Isti slucaj Huawei Y5 za kameru, kaze greska kamera u upotrebi od strane druge aplikacije, isto Telenor, ne podleze reklamaciji, dzukele, bezobrazluk

 • eboye

  Pozdrav ljudi. Evo ja malo kasnim ali da podelim iskustva sa Telenorom i Vipom.
  Prvo, imao Sony M2 kod Telenora. Dobro radio, samo mi se pojavila neka fleka na displeju i to posle godinu dana. Kao kap vode ispod stakla da je. Mislim da sam ga ja nagnječio, dok sam spavao. Otišao u poslovnicu, reklamirao, preskočio onaj deo o spavanju na njemu, oni mi uvažili reklamaciju i stavili novi displej.
  Slučaj dva. Uzmem Sony M4 u Vipu. Vidim da wi fi ne radi kako treba. Totalno slabo hvata signal. Čak i kod routera nije skroz pun. Reklamiram. Oni odbiju reklamaciju ali kao urade update sistema i reset. U specifikaciji napišu popravljen. A kvar isti. Ponovo reklamiram, još pred onom radnicom uradim uporedni test sa drugim telefonom, ponovo me odbiju.
  E, onda im ja lepo napišem pismo da ću da ih tužim jer wi fi modul ne valja. Neću ja to da menjam, zbog garancije. Očigledno ni oni neće da ga otvaraju jer moraju da daju drugi telefon. Pošaljem im preporučeno pismo, mejlove na sve korisničke servise, na njihovoj stranici na fb. Ovi poslednji me kontaktiraju u najkraćem roku, provere specifikacije i pošalju novi uređaj.
  Košta malo živaca ali ako znate da ste u pravu i zapretite im tužbom, agencijom za zaštitu potrošača, javno ih napljujete, rešiće problem.

 • eboye

  iskreno moram da pohvalim mts i c.t
  moja m4 aqua je crkla od vode,ostavio ga u mts poslat u c.t i u roku od 8 dana mi javili porukom da ce mi uredjaj biti zamenjen novim.
  svi su mi govorili da mi nece uvaziti garanciju kad gle cuda. 🙂

 • eboye

  Pozdrav! Imam jedno pitanje. U Vipu sam pre par meseci uzela Huawei P8 Lite, koji posle 4 meseca nije hteo da hvata nijednu Wi-fi mrezu. Odnesem ga njima, pokazem, oni posalju na reklamaciju, daju mi drugi na koriscenje, posle 20 dana ni jave da se telefon ne moze popraviti i da uzmem novi. Medjutim, za novi sam morala ponovo sklapati ugovor na 2 godine i krenula ispocetka da ga otplacujem. Ponovo uzeh Huawei P8 lite, samo je ovaj sad bio sa 2 kartice. Medjutim, posle 2 meseca, crkne mi njegov punjac i ulaz za punjac u telefon. Odnet je opet na reklamaciju, dat mi je drugi na koriscenje. E sad, dok cekam da mi jave sta je s njim, ako mi kazu da ga ne mogu popraviti, da li ja mogu da raskinem ugovor sa njima, dakle ne zelim nov telefon, nista i da trazim povracaj novca za ovaj mesec jer sam koristila njihov zamenski?

 • eboye

  Ja sam pre mesec dana kupio telefon u Tehnomediji.
  Od prvog dana sam imao problem s tim telefonom. Prvo je imao neki hardverski problem ali su to rešili u Tehnomediji.
  Drugi problem je taj što telefon stalno blokira, spor je, a kad pustim video on secka i ima još mnogo softverskih problema.
  Ja sam ih pitao da li mogu da uzmem drugi telefon i da doplatim koliko treba na šta su mi radnici, koji rade u Tehnomediji, odgovorili da mora da sačekam da telefon “totalno zablokira” pa tek onda imaju pravo da napišu zahtev za drugi telefon. Najverovatnije ima ove probleme zbog slabog hardvera (1 GHz procesor, 1GB RAM).
  Mene interesuje da li imam pravo da uzmem drugi, jači, mobilni telefon i da doplatim još koliko je potrebno, a da telefon ne zablokira kako su rekli radnici u Tehnomediji.

  • eboye

   Potrošač je dužan da vrati robu trgovcu ili licu ovlašćenom od strane trgovca, bez odlaganja, a najkasnije u roku od 14 dana od dana kada je poslao obrazac za odustanak.

   http://paragraf.rs/propisi/zakon_o_zastiti_potrosaca.html : Član 35

   Tako da ne, da si to pokušao u roku od 14 dana mogao bi.

   izmena: hmm, sad kad bolje razmislim možda i nije adekvatan član, ali ako se dobro sećam (da ne vijam sad po dokumentu) imaš 14 dana da vratiš robu ako nisi zadovljan.

 • eboye

  Ja sam pre mesec dana kupio telefon u Tehnomediji.
  Od prvog dana sam imao problem s tim telefonom. Prvo je imao neki hardverski problem ali su to rešili u Tehnomediji.
  Drugi problem je taj što telefon stalno blokira, spor je, a kad pustim video on secka i ima još mnogo softverskih problema.
  Ja sam ih pitao da li mogu da uzmem drugi telefon i da doplatim koliko treba na šta su mi radnici, koji rade u Tehnomediji, odgovorili da mora da sačekam da telefon “totalno zablokira” pa tek onda imaju pravo da napišu zahtev za drugi telefon. Najverovatnije ima ove probleme zbog slabog hardvera (1 GHz procesor, 1GB RAM).
  Mene interesuje da li imam pravo da uzmem drugi, jači, mobilni telefon i da doplatim još koliko je potrebno, a da telefon ne zablokira kako su rekli radnici u Tehnomediji.

 • eboye

  Pre dva meseca sam kupio telefon Doogee f5 u jednom poznatom trgovinskom lancu u Srbiji. Telefon je zaista super, ima dobre performanse, dobro je se pokazao i do sada sam prezadovoljan sa njim. Desilo mi se to da sam ga na letovanju ispustio u more, telefon je se tada odmah sam ugasio I nakon dva minuta je poceo da vibrira I da susti(krci). Posto je telefon Veoma komplikovan I ne postoji mogucnost otvaranja zadnje maske bez adekvatnog alata I nepristupacnost otkacinjanju baterije ciji se napojni kabal nalazi ispod zastitne plastike koja je zasarafljena sa 10 srafica Nisan bio u mogucnosti da spasavam telefon. Da li ja sada mogu u servisu da ostvarim pravo na garanciju u koliko telefon moze da se popravi ili ne bezim od podele troskova popravke.

 • eboye

  Telefon mi se razbio,a u garanciji je.Ako mu sada zamenim staklo da li ce kasnije da pokriva garanciju

 • eboye

  Imam sony xperiu z3 odnesem pre mesec dva na servis u mts telefon posto se staklo odlepio ,zamene mi kraljevi apsolutno sve od lajsnica sa strane do zvucnika ekrana sve apsolutno. Posle toga telefon mi konstantno ispada iz mreze promenio sva cetri moda medjutim opet isto. Rekoh mrzi me opet da ga nosim na servis posto idem na more kad se vratim od mora tad cu odneti medjutim na moru ispadne mi telefon od krevet slomi se tac,staklo sve. Zamisli odnesem telefon opet u mts navedem da imam problem sa mrezom bez obzira na razbijen ekran i kraljevi mi prihvate reklamaciju sad cekam da uzmem nazad telefon jel ima ikakve sanse da mi promene opet ekran i tac ili ce samo signal da srede? Molim odgovor

  • eboye

   Hmm, pa moguće da će ti dati drugi jer je verovatno problem do ploče što je 50% vrednosti telefona. Mislim da će im se više isplatiti da ti daju novi nego da ovaj popravljaju. Ali je sreća da su prihvatili 😀

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share