Garancija kod Android telefona. Ima li smisla i kada?

Objavio u 24/12/2013 u 15:45

Već duže vreme razmišljam na ovu temu, a stalno me podstiču pitanja u vezi rutovanja Android uređaja, otključavanja bootloader-a, instaliranja Custom Rocovery-a i Custom ROM-ova i zaziranje korisnika od ovih aktivnosti zbog garancije.

U mnogim slučajevima garancija ne važi, a svi se hvataju za to da garancija ne važi ukoliko je nešto čačkano po softveru. Pa da vidimo kada se uvažava garancija, a kada ne?

Garancija je garancija proizvođača da će vam popraviti uređaj ukoliko nešto ne radi kako treba, a to nije vaša krivica.

Postoje određene restrikcije, tako da je veoma važno da se upoznate šta pokriva garancija a šta ne i koliko traje, pogotovo kada kupujete ovako skupe uređaje.

Koliko važi garancija?

Većina mobilnih telefona i uopšte uređaja ima garanciju od dve godine. U našem zakonu imamo i novi izraz za to, a to je “Pravo na saobraznost“. Baterija na primer je uvek ispod ovog perioda i ona obično važi samo šest meseci. Razlog ovome je što vek baterije direktno zavisi od toga kako je koristite. Ukoliko koristite uređaj u velikoj meri svakog dana i npr. punite ga više puta dnevno, verovatno će mnogo brže baterija da izbugi svoj kapacitet. Baterije su napravljene tako da imaju određeni broj punjenja. Baterija vremenom gubi kapacitet, a to nema nikakve veze sa na primer formiranje baterije. O tome sam pričao ovde i preporučujem vam da pročitate.

Šta pokriva garancija?

Garancija pokriva kvarove koje nije izazvao korisnik. Znači samo ako uređaj ima fabričku grešku, podleže garanciji. To mogu biti hardverski i softverski problemi.

Hardverski problemi

Ispustio sam telefon/tablet. Šutnuo sam telefon/tablet. Seo sam na telefon/tablet.

HTC One X razbijen ekran

Garancija ne pokriva slučajnu štetu! Ovo uključuje ispuštanje, sedanje na njega i bilo kakvu spoljnu štetu kao na primer ispadanje tastera itd. Znači sva fizička oštećenja ne podležu garanciji. Tako da ako ste u besu šutnuli, razbili ili možda slučajno seli na uređaj, to garancija ne pokriva. Jedino što možete da uradite da se osigurate po ovom pitanju je da platite osiguranje tehnike. Međutim, ovo osiguranje zna da bude skupo i mnogi se kod nas ne odlučuju na to, čak i ako znaju da postoji.

Pokvasio sam uređaj

Ako pokvasite uređaj, garancija se ne priznaje. Čak i ako je bio na veoma vlažnom mestu, vlaga može ući u uređaj i oštetiti ga, što garancija ne pokriva. Čak i ako je uređaj nastavio da funkcioniše nakon izglaganja vlazi, veoma je moguće da je nakon par meseci, vlaga uspela da dopre do vitalnih delova uređaja i da zbog toga prestane da radi, a opet, ovo garancija ne pokriva.

Većina uređaja danas ima indikator koji pokazuje da li je uređaj bio izložen vlazi. Na bateriji se nalazi nalepnica koja je originalno bele boje, ali ukoliko postane ružičasta ona ukazuje na to da je uređaj bio u kontaktu sa vodom ili vlagom i ne podleže garanciji. Sve što možete da uradite je da probate sami da ga popravite ili da odnesete u ovlašćen ili neki drugi servis i da platite popravku.

Takođe, budite obazrivi, unutar svakog uređaja se nalazi nalepnica koja se pokida prilikom prvog otvaranja uređaja. Tako da će proizvođač ili ovlašćeni servis znati da ste ga otvarali ili da ga je otvaralo neovlašćeno lice. Cepanjem ove nalepnice se gubi garancija. Tako da i ako ste pokušali da zamenite masku telefona sami, vrlo je verovatno da ste nesvesno ovu nalepnicu pokidali i narušili garanciju.

Softverski problemi

Postoji mogućnost da je softver, u Android slučaju ROM, Radio, Kernel itd. stigao faličan. Ako se na ovo žalite, garancija bi trebala to da pokrije. Međutim u Android svetu, proizvođači ovakve stvari pokrivaju OTA (Over The Air) apdejtom, tako da ako i odnesete telefon na servis, oni će uraditi apdejt (ako postoji) i vratiti vam telefon “popravljen”. Zato uvek savetujem da redovno ažurirate operativni sistem sami. Takođe se može desiti da vam se telefon konstantno restartuje, poludi i sam otvara aplikacije, šalje poruke itd. Ovo je vrlo verovatno jer ste instalirali neku zlonamernu aplikaciju i ako odnesete na servis, oni će telefon resetovati na fabrička podešavanja. Tako da opet, ako mislite da nešto nije u redu sa telefonom, sačuvajte sve bitne podatke i resetujte ga sami na fabrička podešavanja. Ako se problemi nastave, a verovatno neće, onda ga odnesite na garanciju ili u servis.

Da li dekodiranje (SIM Unlock, otključavanje sa mreže) narušava garanciju?

Nedavno je u Americi pokrenuto ovo pitanje i velike su šanse da će tamo biti dozvoljeno dekodiranje tj. skidanje sa mreže bez narušavanja garancije. Kod nas i naših monopolističkih operatera, će ovo stići za koji milenijum. Otključavanje telefona narušava garanciju u Srbiji i s tim se morate pomiriti.

Međutim, mali broj ljudi zna da nakon isteka ugovora ili u nekim slučajevima otplaćenog uređaja, operater je dužan da vam da kod za otključavanje (SIM Unlock code). Zato, ukoliko vam je istekao ugovor, nema potrebe da plaćate dekodiranje, tražite od operatera da vam daju kod i otključajte vaš Android telefon besplatno.

Zaključak

Moj zaključak bi na sve ovo bio sledeći:

Garancija služi samo prvih mesec dana, ništa više! Ja jedine slučajeve koje mogu da zamislim da će garancija da pokrije je da je neki hardverski deo oštećen, a to se u 99,99% slučajeva manifestuje u prvih mesec dana. Tipa, interna memorija zakazuje, procesor se pregreva, WiFi ili 3G modem je faličan i ne pronalazi mrežu itd itd.

Ja uvek nakon kupovine uređaja ostavim mesec dana uređaj da se “ukiseli” tj. da vidim da li će se manifestovati neki hardverski problemi i onda rutujem uređaj. Kao što sam napisao, svi ovi slučajevi kvašenja, lomljenja, otključavanja ne podležu garanciji, ostaju samo softverski problemi koje ako koristite neki Custom ROM su verovatno popravljeni od strane dobrih programera (često boljih od onih koji rade za velike kompanije) ili hardverskih problema koji su veoma retki.

Uteran vam je strah u kosti ljudi, garancija pokriva veoma mali procenat slučajeva kod pametnih telefona i tableta. Ako imate Custom Recovery, softver ćete uvek moći srediti i to mnogo lakše nego sa oficijelnim softverom. Na netu ima gomila uputstava kako rešiti neki problem ako postoji, tako da ne morate nositi u servis.

A sa druge strane gledano, moj stav je: “Ja sam platio taj uređaj! Moj je! Mogu da mu radim (i hoću) šta god mi padne na pamet! i tačka!”

Tags: AndroidBootloaderDekodiranjeGarancijaotkljucavanjepokvašen telefonrootrutovanjetabletitelefoni

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1156

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

69 komentara, pridruži se diskusiji!
 • Sony Xperia telefon u garantnom roku. Dete mu je oštetilo zadnju masku za koju znam da ne podleže garanciji. Medjutim telefon ima druge probleme ne rade mu kamere ne radi mu mikrofon zakucavanje u radu. Odnesen na servis zbog tih kvarova a ne zbog maske. Servis mi traži 3500 din da zameni masku inače neće ni pokušati da ga popravi. Tvrde da ih Sony uslovljava da telefon fizički mora da bude netaknut kako bi ga uopšte otvorili i otklonili kvar.U pitanju je Comtrade servis a telefon je uzet preko Mts-a

 • Kupio sam telefon J5 2016 u MTS-u, telefon je pre godinu dana poceo cudno da se ponasa, isljucuje se (kao da neko vadi bateriju samo crn ekran) ispod 20% baterije nekad i ispod 50%, stvara se elektricitet na ekranu i ne moze da detektuje moj dodir, resetuje se sam od sebe, misim bukvalno se resetuje vrati sve na fabricka podesavanja ni jedna aplikacija koja je naknadno instalirana ne radi, pregreva se, baterija ne drzi vise kao pre na accu battery aplikaciji mi prikazuje da je kapacitet 1800mAh a ne 3100mAh, telefonu je izgoreo ekran, jer Samsung ima burn in zbog amoled ekrana, i jasno se vide linije kako je izgoreo na ekranu, sad kad god ugasim/restartujem telefon resetuju mi neke od postavki kao sto su tema, ne vidi se vise procenat baterije u notifikacijama, velicinu slova itd.
  Jos je 3 meseca u garanciji zanima me da li imam sanse da dobijem nov uredjaj? Iskreno sumnjam u njihove sposobnosti popravljanja i da ce raditi kao pre posle popravke.

 • Ja imam telefon Samsung Galaxy J3(3016). Telefon je pod garacijom kupljen u 11-om mesecu prošle godine. Da li garancuja od telefona važi za dodatnu opremu koja dolazi uz telefon kao što su slušalice.

 • Uzela sam pre 11 meseci Tesla 6 u mts-u. Radio je odlicno, nije padao, cuvan telefon maksimalno. Pre dve nedelje ostavim telefon da se puni, ujutru ustanem EKRAN NAPRSO, skinem zastitu i gornji deo ekrana otpadne. Prilikom vadjenja kartice primetim da je baterija nabubrela skroz. Odnesem u poslovnicu, posalju na servis, danas me zovu i kazu “7200 popravka, OD PADA OSTECENA MATICNA PLOCA. Ja ponovim da telefon nije padao, sve ispocetka, kaze zena serviser mi je ovo napisao, ja ne znam. Vratice mi telefon kakav je poslat.Postoji li mogucnost da ipak nekako dokazem da pucanje ekrana nije prouzrokovao pad i da mi prihvate to u garanicu?

 • Pozz kupio sam prije 15 dana Samsung J5 2017 nov i i mozga mi je se pritisnuo u djepu pa mi je doslo do nekih rozih mrljana u ekranu svaki dan sve vise a ima malo napuknuce na staklu mobitel i dalje radi ali zna da poludi i ulazi u aplikaciju sam nije ispadao jer je imao masku i nije okolo ostecen odnio sam u ovlašteni servis kazu da možda nece biti to pod garancijom a posebno oporavka za to je preskupa da vidim Vasa misljenja

  • Još jedan dokaz da je garanciju potpuno izgubila smisao. Tačno, to ne podleže garanciji jer si ti prouzrokovao štetu i ni na koji način se problem ne bi manifestovao sam od sebe.

   Jedino što po meni oni sad treba da uvaže garanciju ako npr gubi signal itd. Nešto što nije vezano za ekran što sigurno ne bi uvažili

 • Pozdrav svima, telefon mi se u dzepu iskrivio, nikako fizizicki nisam opteretio telefon osim hodanjem, da li neko ima iskustava sa tim telefon sam uzeo u vipu pre par meseci u pitanju je p9 lite
  Na ekranu su se po ivicama malo razlile boje i primetno je kriv ?

 • Cao svima……

  Evo da se I ja malo pozalim na rad ovih jednog od ovih naših famoznih(jedinih) mobilnih operatera.

  Naime, pre par meseci istekao mi je ugovor sa Telenorom, ugovor sam obnovio i uzeo telefon LenovoC2. Posle mesec dana, telefon počinje čudno da se ponaša i izlazi iz raznih aplikacija(Blic, Kurir,FB…). Telefon sam odneo u najbližu prodavnicu ovog operatera, prijavio kvar. Da ne dužim, telefon vraćen sa servisa popravljen, navodno je problem bio softverske prirode. Nakon preuzimanja telefona, isti opet počinje da pokazuje malopre opisane simptome, opet ga nosim u radnju, vraćaju sa servisa(opet softver). Nedugo potom, isti problem, opet prijavljeno i nakon silnih peripetija sa ovim telefonom, Telenor(ovlašćeni servis) priznaje da je kvar na telefonu daleko ozbiljniji i daju mi mogućnost da uzmem neki drugi model(a to sam hteo i nakon druge zamene). Kako je u tada u ponudi i u tom cenovnom rangu, jedini preostali telefon bio Motorola, isti sam uzeo. Napominjem, a to ste verovatno i sami shvatili, pomenuti telefoni nisu ui najvišem cenovnom rangu(a samim tim ni verovatno najkvalitetniji), ali računam da su novi i da su mi dovoljni za neke osnovne potrebe(pozivanje, poruke, surfovanje i sl.).

  Ali avaj, opet problem i sa ovim telefonom. Nakon nepunih 2 meseca kod mene, primetio sam jednog dana da telefon neće da se puni uopste. Odnosim ga u radnju, a nakon nekoliko dana mi od strane ovlašćenog servisa stiže obaveštenje(prvo putem telefona, a potom i sms) da je cena kvara nepunih 10.000 dinara jer je uočeno oštećenje u samom telefonu(navodno počupano je sve unutra u vezi punjenja). Napominjem i njima da je telefon nov, da nijednom nije otvaran, da neću da platim tu cenu jer mi je neverovatno da se tako nešto može desiti uopšte(a pogotovo ne u tako kratko vreme korišćenja- pa i sve da sam lupao i gurao u telefon šta god, iako nisam ni lud ni glup da tako nešto i radim). Isto tako, tražim da mi napismeno objasne i opišu u čemu je kvar i da to potkrepe nekom činjenicom.

  Obzirom da još nisam dobio informaciju da je telefon stigao u radnju, interesuje me koje su moje dalje mogućnosti i opcije po ovom pitanju.

  Pozdrav još jednom

 • Zdravo, kupila sam telefon u Mts-u i zanima me da li mogu da mi zamene bateriju koja se nadula ako je telefon i dalje pod garancijom, a pritom ima malo pukotinu u desnom uglu jedva primetnu?

 • Imam sony xperiu z3 odnesem pre mesec dva na servis u mts telefon posto se staklo odlepio ,zamene mi kraljevi apsolutno sve od lajsnica sa strane do zvucnika ekrana sve apsolutno. Posle toga telefon mi konstantno ispada iz mreze promenio sva cetri moda medjutim opet isto. Rekoh mrzi me opet da ga nosim na servis posto idem na more kad se vratim od mora tad cu odneti medjutim na moru ispadne mi telefon od krevet slomi se tac,staklo sve. Zamisli odnesem telefon opet u mts navedem da imam problem sa mrezom bez obzira na razbijen ekran i kraljevi mi prihvate reklamaciju sad cekam da uzmem nazad telefon jel ima ikakve sanse da mi promene opet ekran i tac ili ce samo signal da srede? Molim odgovor

  • Hmm, pa moguće da će ti dati drugi jer je verovatno problem do ploče što je 50% vrednosti telefona. Mislim da će im se više isplatiti da ti daju novi nego da ovaj popravljaju. Ali je sreća da su prihvatili 😀

 • Telefon mi se razbio,a u garanciji je.Ako mu sada zamenim staklo da li ce kasnije da pokriva garanciju

 • Pre dva meseca sam kupio telefon Doogee f5 u jednom poznatom trgovinskom lancu u Srbiji. Telefon je zaista super, ima dobre performanse, dobro je se pokazao i do sada sam prezadovoljan sa njim. Desilo mi se to da sam ga na letovanju ispustio u more, telefon je se tada odmah sam ugasio I nakon dva minuta je poceo da vibrira I da susti(krci). Posto je telefon Veoma komplikovan I ne postoji mogucnost otvaranja zadnje maske bez adekvatnog alata I nepristupacnost otkacinjanju baterije ciji se napojni kabal nalazi ispod zastitne plastike koja je zasarafljena sa 10 srafica Nisan bio u mogucnosti da spasavam telefon. Da li ja sada mogu u servisu da ostvarim pravo na garanciju u koliko telefon moze da se popravi ili ne bezim od podele troskova popravke.

 • Ja sam pre mesec dana kupio telefon u Tehnomediji.
  Od prvog dana sam imao problem s tim telefonom. Prvo je imao neki hardverski problem ali su to rešili u Tehnomediji.
  Drugi problem je taj što telefon stalno blokira, spor je, a kad pustim video on secka i ima još mnogo softverskih problema.
  Ja sam ih pitao da li mogu da uzmem drugi telefon i da doplatim koliko treba na šta su mi radnici, koji rade u Tehnomediji, odgovorili da mora da sačekam da telefon “totalno zablokira” pa tek onda imaju pravo da napišu zahtev za drugi telefon. Najverovatnije ima ove probleme zbog slabog hardvera (1 GHz procesor, 1GB RAM).
  Mene interesuje da li imam pravo da uzmem drugi, jači, mobilni telefon i da doplatim još koliko je potrebno, a da telefon ne zablokira kako su rekli radnici u Tehnomediji.

 • Ja sam pre mesec dana kupio telefon u Tehnomediji.
  Od prvog dana sam imao problem s tim telefonom. Prvo je imao neki hardverski problem ali su to rešili u Tehnomediji.
  Drugi problem je taj što telefon stalno blokira, spor je, a kad pustim video on secka i ima još mnogo softverskih problema.
  Ja sam ih pitao da li mogu da uzmem drugi telefon i da doplatim koliko treba na šta su mi radnici, koji rade u Tehnomediji, odgovorili da mora da sačekam da telefon “totalno zablokira” pa tek onda imaju pravo da napišu zahtev za drugi telefon. Najverovatnije ima ove probleme zbog slabog hardvera (1 GHz procesor, 1GB RAM).
  Mene interesuje da li imam pravo da uzmem drugi, jači, mobilni telefon i da doplatim još koliko je potrebno, a da telefon ne zablokira kako su rekli radnici u Tehnomediji.

  • Potrošač je dužan da vrati robu trgovcu ili licu ovlašćenom od strane trgovca, bez odlaganja, a najkasnije u roku od 14 dana od dana kada je poslao obrazac za odustanak.

   http://paragraf.rs/propisi/zakon_o_zastiti_potrosaca.html : Član 35

   Tako da ne, da si to pokušao u roku od 14 dana mogao bi.

   izmena: hmm, sad kad bolje razmislim možda i nije adekvatan član, ali ako se dobro sećam (da ne vijam sad po dokumentu) imaš 14 dana da vratiš robu ako nisi zadovljan.

 • Pozdrav! Imam jedno pitanje. U Vipu sam pre par meseci uzela Huawei P8 Lite, koji posle 4 meseca nije hteo da hvata nijednu Wi-fi mrezu. Odnesem ga njima, pokazem, oni posalju na reklamaciju, daju mi drugi na koriscenje, posle 20 dana ni jave da se telefon ne moze popraviti i da uzmem novi. Medjutim, za novi sam morala ponovo sklapati ugovor na 2 godine i krenula ispocetka da ga otplacujem. Ponovo uzeh Huawei P8 lite, samo je ovaj sad bio sa 2 kartice. Medjutim, posle 2 meseca, crkne mi njegov punjac i ulaz za punjac u telefon. Odnet je opet na reklamaciju, dat mi je drugi na koriscenje. E sad, dok cekam da mi jave sta je s njim, ako mi kazu da ga ne mogu popraviti, da li ja mogu da raskinem ugovor sa njima, dakle ne zelim nov telefon, nista i da trazim povracaj novca za ovaj mesec jer sam koristila njihov zamenski?

 • iskreno moram da pohvalim mts i c.t
  moja m4 aqua je crkla od vode,ostavio ga u mts poslat u c.t i u roku od 8 dana mi javili porukom da ce mi uredjaj biti zamenjen novim.
  svi su mi govorili da mi nece uvaziti garanciju kad gle cuda. 🙂

 • Pozdrav ljudi. Evo ja malo kasnim ali da podelim iskustva sa Telenorom i Vipom.
  Prvo, imao Sony M2 kod Telenora. Dobro radio, samo mi se pojavila neka fleka na displeju i to posle godinu dana. Kao kap vode ispod stakla da je. Mislim da sam ga ja nagnječio, dok sam spavao. Otišao u poslovnicu, reklamirao, preskočio onaj deo o spavanju na njemu, oni mi uvažili reklamaciju i stavili novi displej.
  Slučaj dva. Uzmem Sony M4 u Vipu. Vidim da wi fi ne radi kako treba. Totalno slabo hvata signal. Čak i kod routera nije skroz pun. Reklamiram. Oni odbiju reklamaciju ali kao urade update sistema i reset. U specifikaciji napišu popravljen. A kvar isti. Ponovo reklamiram, još pred onom radnicom uradim uporedni test sa drugim telefonom, ponovo me odbiju.
  E, onda im ja lepo napišem pismo da ću da ih tužim jer wi fi modul ne valja. Neću ja to da menjam, zbog garancije. Očigledno ni oni neće da ga otvaraju jer moraju da daju drugi telefon. Pošaljem im preporučeno pismo, mejlove na sve korisničke servise, na njihovoj stranici na fb. Ovi poslednji me kontaktiraju u najkraćem roku, provere specifikacije i pošalju novi uređaj.
  Košta malo živaca ali ako znate da ste u pravu i zapretite im tužbom, agencijom za zaštitu potrošača, javno ih napljujete, rešiće problem.

 • Razocarana korisnica Telenora 17/02/2016 u 1:38 PM

  Pozdrav! Imam jedno pitanje, pre mesec dana uzela sam preko Telenora Alcatel Pop Star i to najvise zbog kamere koja je radila par dana. Telefon mi nije ispao, nema ni jednu ogrebotinu, niti je bio izlozen vlazi…Svaki put kad sam je otvorila pisalo je da je kamera negde otvorena. Vracala sam i na fabricko ali dzabe…Telefon sam prosle nedelje odnela u Telenor da vide sta je i da to poprave. Danas su mi javili da kvar ne podleze garanciji. Ne znam sta da radim…a Telenoru svaka cast, prekidam ugovor sa njima i ako ovako nastave nece imati ni jednu musteriju. Ako je neko imao slicnan problem neka podeli iskustvo, stvarno ne znam sta da radim. Iznervirana sam!

  • Isti slucaj Huawei Y5 za kameru, kaze greska kamera u upotrebi od strane druge aplikacije, isto Telenor, ne podleze reklamaciji, dzukele, bezobrazluk

 • Cao ljudi.
  Imam mali problem sa garancijom telefona, pa molim za savet ako neko zna.
  Pojavila mi se fleka na ekranu na LG G3(koliko sam citao na forumima, zbog pregrevanja grafike). Fleka se pojavila pre 10-ak dana. Odneo sam telefon u servis u Beogradu, koji vrsi usluzno servisiranje prodavca kod kojeg sam kupio telefon (inace iz Indjije).
  Medjutim, tamo su mi rekli da je to verovatno zbog nagnjecenja ekrana. Telefon je zaista ogreban u gornjem uglu, ali to je ostecenje koje je nastalo pre 4-5 meseci i veoma je malo.
  U svakom slucaju, telefon je poslat u Indjiju da vlasnik radnje pogleda i proceni da li ce mi uvaziti reklamaciju. Kurir koji je preuzeo telefon, iz iskustva rada sa svojim gazdom, me je upozorio da mi prodavac(vlasnik iz indjije) nece uvaziti reklamaciju.
  To cu saznati sutra, pa me zanima sta mi je ciniti ako zaista odbije.
  Tvrdim da ogrebotina nema veze sa flekom, ali ne znam kako to da dokazem.
  Inace je G3 poznat po ovom problemu.
  Ako neko ima ideju, hvala unapred.

  • Neće priznati garanciju, jedino da zameniš ekran, što je poprilično skupo.

   IPS ekrani ako su izloženi visokoj temperaturi dobijaju žute fleke. Jedini način da se to spreči je temperature throttling, ali nema leka ako se već pojavi fleka.

   • Jedino sto sam iz Zakona za zastitu potrosaca izvukao je to da ce morati napismeno da mi dostavi da ne prihvata reklamaciju i da obrazlozi razlog.
    Mene zanima da li i gde, sa tom izjavom, mogu da odnesem telefon na ekspertizu, da se utvrdi da li je ekran pozuteo posledicom fizickog ostecenja.
    Nakon toga bih mu dostavio telefon, nalaz i troskove ekspertize i zahtev za promenu ekrana o njegovom trosku.
    Ako neko zna, molim za pomoc.
    Nije mi do troskova, vec ne podnosim takvo bahato ponasanje privatnika koji misle da su svi lenji da se bora za svoja prava.
    P. S. Hvala za prethodni odgovor.

 • Prosle nedelje sam narucila telefon preko WinWin- a. Cim sam ga upalila videla sam da nesto nije u redu. Pola ekrana je bilo belo a na pola linije. Nazvala sam odmah njihov call centar i rekli su da ce mi poslati kurira da vratim telefon, a oni ce meni drugi telefon ili vratiti novac. Na ekranu nema nikakvih ogrebotina vidnjenih golim okom ni sl. I kako sada ja da dokazem da je taj telefon tako meni stigao?Zatim su mi rekli da ce mi vratiti taj uredjaj zato sto postoji fizicko ostecenje, a to ne podleze garanciji.
  Poludela sam!

 • Evo i ja da podelim sa vama pozitivno iskustvo koje sam imao sa garancijom.
  U decembru 2013 uzeo sam preko telenora LG G2.
  Normalno posle 7 dana sam ga rutovao i igrao se sa gomilom romova. Posle par meseci mi je ispao, sjebala se prednja kamera od posledica pada, tel se takodje malo izgulio i ulubio na lajsni…
  Nisam hteo da ga nosim na garanciju jer predpostavio sam da nece priznati.
  Koristo sam tel bez prednje kamere (nije mi mnogo smetalo).
  U januaru 2015.god. pozuteo mi je ekran u levom gornjem cosku.
  Tek pre nekih mesec dana vratio sam tel rom na sve fabricko, pokrio downloadmode na ne pise rooted i slicno.
  Odneo sam tel u servis koji pise na garanciji. Rekao sam samo da je ekran pozutio, nisam spominjao prednju kameru.
  Priznali su mi garanciju, zamenili mi kompletno celu prednju stranu telefona (lajsnu, ekran, staklo, pednju kameru).
  Sad mi je LG G2 ko nov i imam jos 5 meseci garancije.

  Pozz

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share