Zašto se HTC Desire gasi na 15% baterije? [Rešenje za Gingerbread Sense kernele]

Objavio u 12/03/2012 u 17:01

Gingerbread Sense Desire kernel

Vlasnicima HTC Desire telefona (i ostalim) dobro je poznato da se telefon gasi kada je baterija između 15% i 20% svog kapaciteta. Jedno vreme to se rešavalo kalibracijom, ali samo na CyanogenMod i Oxygen romovima, na HTC Sense romovima ne.
Iako litijum – jonske baterije nemaju memorijski efekat, one nakon nekog vremena gube svoj kapacitet, što bi mi rekli slabe – što i ovom slučaju znači da je vaša baterija bila skoro prazna iako je vaš telefon prikazivao 15 ili 16 posto baterije.
U Gingerbread Sense kernelu postoji delić koda koji nema uspeha u kvalitetnoj kalibraciji baterije što je provalio theGanymedes sa XDA foruma i izmenio kernel tako da je sada problem sa gašenjem na 15% baterije rešen.
Sve što je potrebno je da flešujete neki od kernela sa dna development teme (neki od ahmet-exp4_*.zip fajlova) i nakon toga uradite kalibraciju baterije aplikacijom Battery Calibrator koja je modifikovana i nalazi se takođe na temi – link je na dnu stranice.

Link do kernela i aplikacije nisam stavio jer se menjaju pa može doći do Error 404 stranice. U sustini nije bitno koji kernel flešujete, ali ovo vam može biti od koristi prilikom odabira kernela:

HAVS kernel – Hyper Voltage Voltage Scaling menja voltažu telefona da bi baterija trajala duže. Neki telefoni ne podnose dobro.

BFS – Brain Fuck Scheduler je agresivniji u gašenju zadataka i daje duži vek trajanja baterije.

CFS – Completely Fair Scheduler je manje agresivan nego BFS. Podrazumevani HTC kernel ga koristi.

Ukoliko ste tehnomanijak i želite da saznate detalje o svemu ovome i kompletan referat, bacite se na developement temu, interesantno je.

[thankyou]

Tags: baterijaGašenjehtc desirekalibracijakernelSense

Autor
Coby Goran Svoboda

Objavljenih tekstova: 379

Coby je über geek i zaljubljen je u njegov LG Nexus 5 na kome ima AICP custom rom. Pre toga je imao HTC Desire, HTC Desire S, HTC One S i HTC One X. Bavi se programiranjem i web dizajnom, voli minimalizam, jednostavnost i funkcionalnost. Ne voli Apple fanbojeve, Opera browser fan, ne voli Firefox browser jer ga svi koriste. Kreativan je i radoznao i kao takav, idealan autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

12 komentara, pridruži se diskusiji!
 • Uh, tek sam sad provalio da je ovo totalno drugacija verzija Battery Calibrator-a od one koja je bila aktuelna u trenutku pisanja ovog teksta. Trenutno niko od nas nema HTC Desire i ne mozemo da testiramo ovaj metod da bi napisali i bili sigurni da radi. Moralo bi da se pise kompletno uputstvo, a nemamo Željka. Sva ta uputstva deluju komplikovano, ali u suštini su jednostavna kad detljno pređeš sve. Moraćeš ipak da se snađeš sam. 🙁

 • Uh coby aj pogledaj ovo uputstvo i napiši tako da svi razumemo o čemu se tu radi… 🙁
  Malo me je strah da sve ovo uradim dok neko od vas srbodroida ne odradi uputstvo na srpskom.
  Nisam siguran oko toga da li baterija treba da bude puna ili… Onda oko ovog punjena od 4 sata… itd.
  Taman sa ovim uputstvom će tema oko gašenja biti kompletna.
  http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=9583271&postcount=340

 • Zar ne pise u kalibratoru? Ispraznis fon dok se ne ugasi, napunis ga do kraja i uradis kalibraciju pomocu programa. To je to.

 • Uh!
  Ladno mi se danas ugasio Desire na 20% a baterija je trajala 2 dana! 🙁
  Instalirao sam ahmet-exp5_cfs_svs i BatteryCalibrator.apk ali ne znam kako se kalibriše baterija preko ovog programa!
  Coby pomoć! 🙂

 • Bacio sam čini i apdejtovao post sa novim informacijama.

  • Bravo coby, mađioničaru stari! 🙂
   Dok sam čekao magiju instalirao sam RIL verziju: HTC-RIL_2.2.1003G a pe toga najnoviji radio verziju: 5.17.05.23 i ladno se više ne isključuje! 🙂
   E sad videćemo kako radi sve ostalo…

 • Jesu li to srbodroidi otišli na godišnje odmore pa ih nema da pomognu nama neiskusnim Androidima?!

 • Jel može neko da postavi pravi link od tog kernela koji treba da se flešuje?
  Ili da mi kaže da li su to ona četri zip fajla sa xda-developera ahmet-exp4_*.zip i ako jesu koji od ta četiri?

 • Nisam imao problema sa tim dok sam bio na GB (v2.3.7), iako se ne sećam koji je kernel bio u pitanju (koristio sam MIUI v2.3.30)… Išlo je do toga, da sam bez problema dovodio bateriju na 1% (ma koliko to čudno zvučalo)… Međutim, problem se pojavljuje sad na ICS v4.0.4, koji koristim 10-tak dana, pa još ne mogu da se naviknem da bateriju punim kad dođe do nekih 18-16%!!!

 • Kada se to desi na iPhone odmah bude dza, bu! Problem se resi softverski od strane apple. Na HTC nema veze, jb milione korisnika. Ko se kako snadje. Tu se vide velike kompanije i kome je stvarno stalo do kupca. Mene to uzasava na mom Desire! Baterija i ovako premalo traje, jos samo fali sto se telefon gasi na 15-20%. Strasno!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *