Kako da automatski označite email kao pročitan kada ga arhivirate u Gmail-u ili Inbox-u

Objavio u 01/04/2018 u 1:02

Lično sam prešao na Google Inbox još odavno i mogu reći da sam prezadovoljan servisom. Meni je trebalo neko vreme da se naviknem, kao i vreme da očistim ceo inbox, tako da sada u inbox-u imam isključivo mejlove koji su mi potrebni. Kada otvorim gmail ponovo, iskreno se razočaram. Tako da ako ste pedantni i volite sređen inbox, definitivno treba da date inbox-u šansu.

Međutim, jedna stvar me je ekstremno iritirala svo ovo vreme, a to je da je nemoguće markirati mail kao pročitan kada se arhivira. Srećom, Android Police je objavio otkrovenje za mene i sada sam mnoooogo mirniji i lepše ću da spavam posle ovoga 😀

A kao što je Martim sa AP-a rekao, ima nas koji smo ovo priželjkivali 😀

Da ne bi svaki put otvarali mail pa onda arhivirali, nego samo arhivirali, tu je mala skripta koja će raditi i za Inbox i za Gmail.

Tako da odgovor koji je Martin našao je od strane Mike Crittenden-a koji je rešio problem nakon što je bio takođe frustriran istim problemom. Njegovo uputstvo je poprilčno opširno i koristi samo i isključivo Google Apps Scripts. Ne može zapravo biti jednostavnija skripta, prolazi kroz sve mejlove koji su arhivirani i označava ih kao pročitane. Tako da na ovaj način, ako označite email kao "Done" ili "Archived" on je odmah označen kao pročitan bez dodatnog rada.

Pa evo kako:

 • Otvorite ovaj link i kliknite na New Script da kreirate novu skriptu
 • Obrišite podrazumevanu funkciju i iskopirajte ovu:

function markArchivedAsRead() {

var threads = GmailApp.search('label:unread -label:inbox', 0, 100);

GmailApp.markThreadsRead(threads);

};

 • Sačuvajte projekat klikom na File > Save i dajte mu ime npr. Mark archived as read.
 • Kliknite na Run > Run function > markArchivedAsRead i izaberite "Review Permissions" kada se popap pojavi.
 • Autorizujte aplikaciju koju ste upravo kreirali odabirom vašeg Google naloga i dozvolite pristup. Verovatno ćete dobiti obaveštenje da "Aplikacija nije verifikovana", ali s obzirom da ste je upravo kreirali, Google je još nije verifikovao. Kliknite na "Advanced" a zatim na "Go to Mark archived as read (unsafe)" i odobrili ste je.
 • Da bi se skripta pokretala automatski, potrebno je da napravite okidač. Otvorite Edit > Current project's triggers i kliknite na "No triggers set up. Click here to add one now" link.
 • Okidač treba da bude vremenski i treba da izaberete koliko često će se ponavljati. Ja sam podesio na svakih 15 minuta. Kada podesite, kliknite na Save dugme.

Sačuvajte ceo projekat i to je to. Skripta će raditi u pozadini i označavati sve što markirate kao arhivirano ili urađeno kao pročitano.

[via Android Police]

Tags: gmailGoogle Apps ScriptsGoogle Inboxinbox

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

2 komentara, pridruži se diskusiji!
 • Interesuje me na koji način gmail određuje šta je spam a šta ne i koliko je važno personalizovati svaki mail? Hvala unapred.

  • Niko ne zna precizno zapravo, ali ovo su neki od signala koji definitivno utiču:

   • Da li se sa tog servera slalo gomilu mejlova (npr. ako je mail @imefirme.com ako je sa tog domena slat newsletter bez odobrenja korisnika i bez opcije za odjavu)
   • Da li je server (IP adresa) ili domen korišćen za spam, ovde ulazi u obzir i ako je neko hakovao server/domen i slao mejlove (za ovo postoji čak i crna lista, pa može da se proveri https://mxtoolbox.com/blacklists.aspx)
   • Ukoliko email sadrži neki tip dokumenta koji može da se izvrši na računaru drugog korisnika i ako je sa te iste adrese sličan slat (.js, .doc, .exe, .app, .deb itd)
   • Ukoliko je korisnik kome se šalje više puta mejlove sa te adrese označio kao spam, otići će u spam
   • Ukoliko server sa kog se šalje nije dobro podešen, npr. da reverse lookup IP nije podešen ili je podešen na pogršenu adresu
   • Ukoliko je mejl adresa sa koje se šalje različita od one koja se ispisuje korisniku, takođe ukoliko je domen različit
   • Ukoliko je aplikacija koja se koristi za slanje matora i zna se da ima propuste (npr matora verzija Outlook-a ili Live mail-a)
   • Ukoliko je aplikacija koja se koristi za slanje poznata Google-u kao aplikacija koja šalje spam

   Ovo su stavke kojih sam se setio, sigurno ih ima još, mislim da sam sadržaj email-a i nije toliko bitan kao ovi prethodni parametri, ali moguće da i sam sadržaj igra ulogu.

   Probaj da pošalješ neki mejl sa određenim sadržajem koji ti je stigao u spam nekom sa validne email adrese, 99,99% je da neće otići u spam.

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *