Kako da automatski označite email kao pročitan kada ga arhivirate u Gmail-u ili Inbox-u

Objavio u 01/04/2018 u 1:02

Lično sam prešao na Google Inbox još odavno i mogu reći da sam prezadovoljan servisom. Meni je trebalo neko vreme da se naviknem, kao i vreme da očistim ceo inbox, tako da sada u inbox-u imam isključivo mejlove koji su mi potrebni. Kada otvorim gmail ponovo, iskreno se razočaram. Tako da ako ste pedantni i volite sređen inbox, definitivno treba da date inbox-u šansu.

Međutim, jedna stvar me je ekstremno iritirala svo ovo vreme, a to je da je nemoguće markirati mail kao pročitan kada se arhivira. Srećom, Android Police je objavio otkrovenje za mene i sada sam mnoooogo mirniji i lepše ću da spavam posle ovoga 😀

A kao što je Martim sa AP-a rekao, ima nas koji smo ovo priželjkivali 😀

Da ne bi svaki put otvarali mail pa onda arhivirali, nego samo arhivirali, tu je mala skripta koja će raditi i za Inbox i za Gmail.

Tako da odgovor koji je Martin našao je od strane Mike Crittenden-a koji je rešio problem nakon što je bio takođe frustriran istim problemom. Njegovo uputstvo je poprilčno opširno i koristi samo i isključivo Google Apps Scripts. Ne može zapravo biti jednostavnija skripta, prolazi kroz sve mejlove koji su arhivirani i označava ih kao pročitane. Tako da na ovaj način, ako označite email kao "Done" ili "Archived" on je odmah označen kao pročitan bez dodatnog rada.

Pa evo kako:

  • Otvorite ovaj link i kliknite na New Script da kreirate novu skriptu
  • Obrišite podrazumevanu funkciju i iskopirajte ovu:

function markArchivedAsRead() {

var threads = GmailApp.search('label:unread -label:inbox', 0, 100);

GmailApp.markThreadsRead(threads);

};

  • Sačuvajte projekat klikom na File > Save i dajte mu ime npr. Mark archived as read.
  • Kliknite na Run > Run function > markArchivedAsRead i izaberite "Review Permissions" kada se popap pojavi.
  • Autorizujte aplikaciju koju ste upravo kreirali odabirom vašeg Google naloga i dozvolite pristup. Verovatno ćete dobiti obaveštenje da "Aplikacija nije verifikovana", ali s obzirom da ste je upravo kreirali, Google je još nije verifikovao. Kliknite na "Advanced" a zatim na "Go to Mark archived as read (unsafe)" i odobrili ste je.
  • Da bi se skripta pokretala automatski, potrebno je da napravite okidač. Otvorite Edit > Current project's triggers i kliknite na "No triggers set up. Click here to add one now" link.
  • Okidač treba da bude vremenski i treba da izaberete koliko često će se ponavljati. Ja sam podesio na svakih 15 minuta. Kada podesite, kliknite na Save dugme.

Sačuvajte ceo projekat i to je to. Skripta će raditi u pozadini i označavati sve što markirate kao arhivirano ili urađeno kao pročitano.

[via Android Police]

Tags: gmailGoogle Apps ScriptsGoogle Inboxinbox

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1154

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4 a sada je ponosni vlasnik HTC 10 telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share