Google Music Beta – prilagodite brzinu upload-a

Objavio u 18/06/2011 u 11:59

gMusic
OK, dobih i tu famoznu pozivnicu za Google Music 🙂 Iskreno nisam se nešto preterano obradovao jer sam već dosta čitao o vrlinama i manama ovog novog Google-ovog servisa. Prvi utisak je: “Nije loše, mada može mnogo bolje”.

Za one koji ne znaju, prijavu za beta testiranje možete izvršiti na music.google.com, ali neophodno je da koristite neki američki proxy, jer je ovaj servis dostupan samo građanima Sjedinjenih Država. Nakon prijave možete prestati koristiti proxy, ali i za aktivaciju je potrebno da koristite proxy, posle toga radi bez ograničenja na IP adresu.

Google Music Manager Tray IconKada aktivirate nalog, Google će vam ponuditi da skinete Music Manager aplikaciju koja je za sada kompatibilna samo sa PC i Mac OSom, Linux još uvek nije podržan. Pri samom startu dobijete određenu količinu besplatnih pesama u zavisnosti za koje se žanrove opredelite. Ostatak je potrebno da sami upload-ujete. E tu leži zec. Music Manager po difoltu koristi sav vaš raspoloživ upload, tako da net postane skoro neupotrebiv. Srećom postoji opcija da se ograniči upload.

Kako imam pozamašnu kolekciju na HDD-u, ovo će sigurno potrajati danima, ako ne i nedeljama. 7,000 mp3-ojki, što mikseva, što pesama … biće toga dosta.

Bandwidth Setting

Kada instalirate Music Manager, izaberite folder gde vam se nalazi muzika, poželjno je da mp3-ojke, ili koji već format koristite za skladištenje muzike, bude dobro tagovan (ID3 tagovi). Nakon toga Music Manager će krenuti da upload-uje svu vašu odabranu muziku na Google servere u pozadini. Ikonu ćete naći u system tray-u. Uradite desni klik na nju, pa options i u tabu advanced naći ćete opciju “Bandwith available for uploading”. Izaberite željenu brzinu, i net će nastaviti normalnije da radi, a upload će biti ograničen. Ono što sam primetio je da je najniža brzina upload-a 128kbps, što kad se podeli sa 8, dobije se cifra od 16KBps. Ovo je pola od obećanog upload-a većine internet provajdera u Srbiji na najnižim paketima. Očigledno je da su standardi za upload mnogo viši u svetu 😐

E, tako sad je podešeno, pa lagano dok se sve ne upload-uje. U svakom slučaju Music aplikacija za Android radi savršeno, već je dostupna sva muzika koja se upload-ovala. Tako da sva muzika od sad ide sa mojim Dial Home Device-om 😀

P.S. Nadam se da će Google da reši ovaj problem slično DropBox rešenju. Da ukoliko fajl već postoji na serveru, da ne mora da se upload-uje, već samo napravi novu instancu.

[thankyou]

Tags: Google Musicid3muzikaservistagoviupload

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

4 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *