Kako sprečiti da te Facebook snima preko FB aplikacije?

Objavila u 10/06/2017 u 12:43

Nedavno se pojavila vest da Facebook planira da špijunira emocije korisnika mobilne aplikacije. Naime, Facebook tajno razvija tehnologiju koja će automatski analizirati facijalne ekspresije korisnika Facebook aplikacije. Facebook aplikacija na telefonu će koristiti prednju kameru i fotografisati korisnike aplikacije u momentu kada kliknu i čitaju neku objavu na Facebooku. Algoritam će analizirati mimiku lica i na osnovu emocija koje korisnik pokaže sugerisati neke druge vesti korisniku aplikacije.

Facebook je 2015. patentirao analiziranje emocija na društvenim mrežama i plasiranje reklama.

facebook spy camera

Source: Supplied

Ovo može delovati nekome čak i pozitivno jer super, Facebook misli na moje emocije i pokazivaće mi vesti samo koje me raduju… Ali mene više brine potpuno gubljenje privatnosti. I ko ima uopšte pravo da me snima bez moje saglasnosti?

Ali znate šta, pri korišćenju Facebook aplikacije, Facebook vas pita koja prava pristupa joj dozvoljavate i svi mi dozvolimo ovoj aplikaciji pristup kameri. Šta nas sve to očekuje u budućnosti što se tiče generalnog gubljena privatnosti, videćemo. Ako se pokaže značajna zloupotreba prednjih kamera na telefonima, ne bi me čuilo da proizvođači telefona prestanu da prave telefone sa prednjom kamerom.  😀

Uglavnom, imamo tri rešenja za ovaj problem:

  1. Kako je moj prijatelj Mile predložio, izolirka preko kamere:

izolirka

2. Drugo rešenje je da ako želite da zadržite aplikaciju na telefonu, proverite koja prava pristupa ste dali aplikaciji. Isključite joj pristup kameri.

Settings->Apps & notifications->App Info (možda vam je na srpskom a možda je i malo drugačija putanja na vašoj verziji Androida)

nađete Facebook app i pod Permissions pogledajte čemu aplikacija ima pristup. Isključite kameru!

faceebook prava pristupa kameri

 

3. Deinstalirajte aplikaciju! Ja sam to uradila. Facebook možete koristiti i iz Chrome-a ili Firefoxa.

deinstaliraj Facebook aplikaciju

Možda mislite da se ja sad ovde šalim, ali vaša privatnost je u vašim rukama. Ako se niko ne buni, uzeće nam sve!

Savet Plus: Ako ne želite da vas marketari targetuju, koristite incognito window za surfovanje na Chrome-u ili private window na Firefoxu kako na računaru tako i na telefonu. Ja ovo odavno praktikujem jer ne želim da upadnem u marketinške CRM-ove i slične vrste softvera koji se svakodnevno usavršavaju neverovatnim brzinama.

 

Tags: emocijefacebookkako isključitikameraPrivatnostšpijunaža

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 871

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3 sada je vlasnica Nexus 6P telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

2 komentara, pridruži se diskusiji!
  • Vladislav T. 31/08/2017 u 6:08 PM

    Hvala na tekstu, nisam znao ovo. Hteo sam da pitam da li ovo isto važi i za facebook lite aplikaciju? Ja nju koristim jer je facebook official aplikacija previše zahtevna za moj tablet sa 4.2.2 androidom i 1 GB RAM-a.

    Hvala unapred, Vladislav

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share