Intervju sa Miroslavom Trajkovićem, srpskim Android developerom poznatijim kao Ph.Miki

Objavio u 02/02/2012 u 14:50

PhMikiMiki, široke narodne mase te znaju sa XDA Developers foruma kao lika koji razvija romove za SGS, ajde kaži nam neku reč o sebi.

Rođen sam u Beogradu, gde i živim. Završio sam farmaciju, inače sam Viši fizioterapeut, a imam samo 29 godina (većina vas sada misli ili vrišti u sebi “Kakav štreber!”, ali kada radiš nešto što voliš i što te interesuje, ništa nije tako teško i sve može na vreme da se završi.).
Za razliku od mnogih mladih nezaposlenih ljudi, ja imam tu sreću da se zaposlim u razvojnom sektoru jedne farmaceutske kompanije. Pored toliko obaveza, uvek nađem malo vremena za razvoj novih romova za Samsung Galaxy S i9000.
O razvoju me niko nije učio (osim Gugla), a imao sam i malu pomoć od strane ljudi koje sam upoznao preko XDA Developers foruma. Oni su nesebično podelili svoje znanje sa mnom!

Koliko se dugo baviš Android developmentom i kako je sve to počelo?


To je sve počelo pre nekih godinu dana kada sam napravio prvi rom isključivo za sebe. Nakon par dana korišćenja primetio sam da me jako dobro služi, baterija mi je trajala dva i više, dobar prijem, brzo otvaranje aplikacija… Odlučio sam da ga izbacim na XDA i bio pozitivno iznenađen reakcijama korisnika!
Počeo sam sa JVP 2.3.4 platformom ili framework-om. Poslednji rom mi je EXTRAordinary 5.1 ICS SGSII JVT ROM i EXTRAordinary 4.0 SHSII (JVS) BLUE ROM nad TEAM CARBON koji vam srdačno preporučujem. Karakteristični su po tome što sam uspeo dosta aplikacija koje su implementirane u SGS S2 da prekompajliram i pokrenem u sistemu SGS S1.
Uglavnom koristim SEMAPHORE kernel, zato što sam po sebi ima mnogo dodatnih opcija kao što je OC sistema, konvertovanje rfs u ext4 itd.
Kao alat koristim Android Kitchen. Trenutno radim na novom romu koji je kompbinacija stock JVU 2.3.6 i ICS 4.0 romova. Još sam u nekoj probnoj fazi. ali se nadam da ću ga brzo izbaciti.
Kao i za ostale kreativne stvari morate imati inspiraciju i dobru ideju. Svima ponekad to nestane baš kada najviše treba! Moram da napomenem i TEAM CARBON koji su uvek tu da mi pomognu oko izgleda ikonica, tj. tematizovanja roma (ako ima potrebe za tim).

Ima li ‘leba od ovoga?


Ako mislite da u Srbiji možete imati koristi od ovakvog hobija gadno se varate! Možda u nekom narednom životu kada kod nas proradi PayPal sistem. Zato svim čitaocima Srbodroida mogu da kažem da sve što je džabe i Bogu je drago, tako da, slobodno navalite na download svih romova dok još možete. Ako ste u mogućnosti, svakom od nas na XDA svaka donacija je bitna više kao stimulans za bolji rad i uloženo vreme, nego kao sredstvo od kojeg bi moglo da se živi.

Šta bi preporučio geekovima za prevenciju hemoroida? (Sedimo na stolici po ceo dan, jednom će da nas stigne muka!)


Ovo pitanje i vaša prethodna anketa su me jako inspirisali kao medicinskog radnika! Najčešći uzrok spoljašnjih i unutrašnjih hemoroida je dugo sedenje na WC šolji i stolici, a što je još bitnije, pri takvom položaju tela kod muškaraca se širi karlica. Mislim da ni jedan muškarac ne želi da ima karlicu kao trudnica. Inače, telefon korisitm u GSP-u, kao navigaciju u kolima, osim ako vam nije potrebna navigacija u WC-u, onda ok.
Srdačan pozdrav
PH.MIKI member of XDA Developers.
Zašto sam morao da mu postavim ovo zadnje pitanje?? Širi se karlica? OMG! Suđeno nam je, braćo pingvini!

Informacije o romovima koje Miki razvija možete pronaći ovde.

Tags: Galaxy S2intervjuPh.MikirazvojROMsamsungXDA Developers

Autor
Coby Goran Svoboda

Objavljenih tekstova: 379

Coby je über geek i zaljubljen je u njegov LG Nexus 5 na kome ima AICP custom rom. Pre toga je imao HTC Desire, HTC Desire S, HTC One S i HTC One X. Bavi se programiranjem i web dizajnom, voli minimalizam, jednostavnost i funkcionalnost. Ne voli Apple fanbojeve, Opera browser fan, ne voli Firefox browser jer ga svi koriste. Kreativan je i radoznao i kao takav, idealan autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

2 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *