Šta je TWRP Recovery?

Objavio u 27/03/2013 u 15:17

Pre nego što napišem nešto više o TWRP Recovery-ju iz naslova, trebalo bi da znate šta je uopšte recovery.

Šta je recovery?

U Android svetu, recovery predstavlja butabilnu (bootable) particiju na internoj memoriji na kojoj se nalazi softver koji služi za instaliranje Android operativnog sistema na uređaje, popravku sistema, kao i za instaliranje novog softvera, tj. apdejtova. Naravno, u Android žargonu kada se kaže recovery niko ne misli na butabilnu particiju, već na pomenuti softver.

Svaki Android telefon ima svoj recovery softver i to obično najjednostavniji sa nekoliko opcija (fabrički), međutim otvoreni kod Androida je doprineo da programeri naprave mnogo naprednih  vrsta recovery softvera sa gomilom opcija (custom recovery). Neki od popularnih recovery-ja su ClockworkMod Recovery, 4EXT recovery, a pre par meseci pojavio se i TWRP Recovery.

Napomena: Da biste ovo koristili trebalo bi da budete napredni korisnik Androida, da imate rutovan telefon i otključan bootloader. (Za one koji ne znaju šta je to, objašnjenje je ovde.)

TWRP Recovery

TWRP (Team Win Recovery Project) je recovery napravljen potpuno od nule od AOSP recovery-ja, sa idejom da se veoma lako koristi i veoma lako prilagođava korisniku. Ekipa koja sebe naziva Team Win je svom recovery softveru prvo dala osnovne funkcije kao što su instaliranje Androida, brisanje fajlova i instaliranje apdejtova, a zatim su dodali neke napredne opcije. Ovaj softver je se kompletno koristi na dodir (ranije se recovery pokretao na hardverske dugmiće), a korisnički interfejs je napisan potpuno u XML jeziku za označavanje. Ono što krasi TWRP jeste mogućnost pravljenja tema, tj. modifikovanje korisničkog interfejsa. Sve što je potrebno (pored osnova web developement-a) jeste poznavanje XML-a i doza kreativnosti i mašte.

(Pre par meseci sam iz dosade napravio Holo temu za TWRP i postavio je na XDA, a sada je to najpopularnija tema za ovaj recovery. 🙂 O njoj ću napisati nešto za koji dan.)

TWRP1  TWRP2

Funkcije

Neke od funkcija TWRP recovery-ja su:

– Instalacija (romova i uopšteno zip fajlova)

– Brisanje (keš memorije, Dalvik keša, interne i eksterne memorije, sistema…)

– Bekap (sistemske particije, Data particije, Recovery particije, Boot particije, Cache particije, kompresija bekapa… )

– Povraćaj bekapa tj. Restore (moguć je povraćaj svake particije posebno)

– Uključivanje i isključivanje particija i skladišne memorije (prebacivanje podataka sa kompa na telefon)

– Podešavanje jačine osvetljenja ekrana i vremena gašenja ekranam kao i vremenske zone

– Popravljanje dozvola fajlova (Fix Permissions) i kopiranje izveštaja o instalacijama na SD karticu

– Fajl menadžer i Terminal Command sa svim svojim funkcijama

Tu su i opcije za uključivanja provere potpisa zip fajlova, MD5 provera, mogućnost ignorisanja grešaka tokom bekapa i simuliranje akcija za developere (ovo zadnje je über korisno za one koji reše da modifikuju recovery ili da prave temu).

TWRP3

TWRP ima podršku za oko 100 uređaja, (telefoni i tableti), a možete ga preuzeti sa zvaničnog Team Win sajta ili pronaći na XDA Developers forumu za telefon koji posedujete. Trenutno aktuelna verzija je 2.4.4.0.

Tags: 4EXTBekapClockworkmodInstalacija romarecoveryTeam Win Recovery ProjecttemaTWRPXDA Developers forum

Autor
Coby Goran Svoboda

Objavljenih tekstova: 379

Coby je über geek i zaljubljen je u njegov LG Nexus 5 na kome ima AICP custom rom. Pre toga je imao HTC Desire, HTC Desire S, HTC One S i HTC One X. Bavi se programiranjem i web dizajnom, voli minimalizam, jednostavnost i funkcionalnost. Ne voli Apple fanbojeve, Opera browser fan, ne voli Firefox browser jer ga svi koriste. Kreativan je i radoznao i kao takav, idealan autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

14 komentara, pridruži se diskusiji!
 • Pozdrav od ljubitelja HTC-a.

  Naime 10 dana smo supruga i ja kupili Desire 610 od osobe Banovaca. Telefon je ok, prezadovoljni smo sa njim, performansama, izgledom, … Proverom update-a pokrenuo sam ažuriranje i na moje iznenađenje telefon je ušao u TWRP i nomalno mije ažurirao sistem. Pregledom aplikacija uočio sam i SuperSU tako da mi je jasno bilo da je telefon root-ovan i zašto nema garanciju. Onda sam malo bolje obratio pažnju na pakovanje i video da je iz VIP-a (inače je prodat kao sim free).

  Laik sam što se tiče rutovanja i mislim da sam na pravom mestu da zamolim za pomoć i postavim pitanja:

  1. ako sa programom SuperSU pokrenem Unroot da li će se telefon opet zaključati na VIP? A ako se i zaključa da li mogu ponovo root-ovati sa istim programom?
  2. ima li načina utvrditi starost telefona? (više ne verujem ni da je star koliko je rečeno) – Bio sam u VIP-u ovde u Somboru i nisu dobili nikakav podatak očitavanjem bar coda

  Što se tiče informacija o software-u : Android 4.4.2; Sense 6.0; br.softwara 1.31.401.2 CL362491

  Unapred zahvalan na bilo kakvoj pomoći

  • Pokretanjem unroot ćeš definitivno izgubiti root, ali nećeš moći prostom instalacijom SuperSU aplikacije da ga ponovo rutuješ. Takođe unroot neće ukloniti TWRP, a garancija sa TWRP ne ide.

   Jedini način da ga vratiš u stanje pre root-a je da sa zvaničnog HTC sajta skineš update u obliku RUU instalacije koji će prepisati sve na telefonu.

   Ja na tvom mestu ne bih uklanjao TWRP, jer sa tim Recovery-em imaš više kontrole i sigurnosti da nešto možeš da popravis ako telefon zabaguje nego bez. Meni je vredniji TWRP od garancije 🙂

   Za starost ne verujem da mozes da dobiješ tačan podatak. Ali probaj u dialer-u da upišeš *#*#4636#*#* trebalo bi negde u opcijama da ima datum kad je napravljen telefon, tj. kad je sastavljen

   • Hvala na preporukama 😉

    Imao sam One X kojeg sam sam root-ovao (bio primoran jer mi je pukao sistem totalno) i postavio custom ROM, mislim da se zvao Viper nešto. Shvatam da je ovo prednost i potpuno razumem. Mene je najviše mučilo zaključavanje na vip.
    Uglavnom, slao sam mail Coby-ju i dobio sve odgovore tako da zahvaljujem i njemu još jednom a i tebi. Drago mi je da postoje uopšte ljudi koji su voljni pomoći.
    http://sndeep.info/en —- pogledaj ovaj link, biće ti zanimljiv. Saznao sam da mi je telefon proizveden u pogonu u Šangaju 17.juna 2014.god. 😉

    Puno pozdrava u puno uspeha u radu
    Tihomir

 • more bit bidne al ne mora da znaci, sad kad krenu LG i Motorola da cjepaju sa MEGA-GIGA telefonima nek odrade podrsku do j..a i neka “samo” njih podrzavaju kao sto CF radi samo za Samsung….

 • 4ext je tata, steta sto usrecuje samo uzi krug zajednice, sto s tice twpr-a Naj je to da je dostupan i via Rom Manager!

 • Uživam koristeći 4ext recovery…

 • Od letos koristim TWRP (ako se ne varam). Još na DHD telefonu sam ga imao instaliranog. U svakom slučaju bitno je napomenuti i da je od skoro podržan u ROM Manager-u od strane Kushik-a 😉 Tako da sada ROM Manager i dalje može da se koristi iako nemate CWMR instaliran 🙂

  • Moze pomoc… Uradio sam port TWRP 2.3.3.0 valjda za moj uredjaj sa MTK6735 chipset i uradio flash preko sp tool ali kad pokusam da udjem u recovery posle flash telefon se sam reboot-uje i posle pali fabricki recovery… Kako mogu to da resim? Inace u pitanju je Azumi A50LT

 • Pa nece bit da je tu samo par meseci, pofino je medju nama.

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *