Google je počeo da blokira GApps na nesertifikovanim uređajima, ali je moguće da registrujete Custom ROM

Objavio u 26/03/2018 u 1:40

Google je uvek kontrolisao koji uređaji mogu da dođu sa vlasničkim (proprietary) GApps (Google Apps) <– paketom koji uključuje aplikacije kao što su Play Prodavnica i Google Play Services. Do sada su bili poprilično popustljivi po ovom pitanju jer su dozvoljavali Custom ROM korisnicima da flešuju neophodne aplikacije na modifikovani operativni sistem. Na žalost, neki proizvođači su ovo iskorišćavalli i ignorisali Google CTS sertifikacioni proces i isporučivali uređaje sa Google aplikacijama ili su pak tražili od korisnika da ih naknadno sami instaliraju.

Prema XDA Developers portalu i forumu taj propust je sada zatvoren. Google Play Services će uskoro proveravati datum build-a za datu sistemsku sliku (system image) i ako je datum nakon 16. marta biće blokiran prilikom logovanja. Ali Custom ROM korisnici će moći manuelno da registruju svoje uređaje.

Ne zna se još uvek da li će ovo uticati na uređaje sa stock operativnim sistemima a sa otključanim bootloader-om jer i oni ispisuju "uncertified" u Play Prodavnici, ali će definitivno uticati na one koji koriste ROM-ove. Za sada blokada je tu samo prilikom logovanja na Google servise (prilikom prvog paljenja telefona ili fleša ROM-a). Tako da je moguće da će svima koji su već ulogovani na Google servise biti odobreno, ali da novim korisnicima neće.

Takođe, moći ćete da registrujete do 100 Android ID-eva na vaš lični Google nalog. Iako ta stranica trenutno ne radi.

S obzirom da morate da nađete taj ID i ručno ga prijavite, to dodatno komplikuje do sada jednostavan proces, ali barem postoji opcija. Taj ID se resetuje svaki put kad uradite Factory Reset, tako da ukoliko Google u međuvremenu ne promeni nešto, limitirani ste na 100 vajpovanja ukupno na svim uređajima u budućnosti. Samo malo manje iritantno nego sa Play Music slučajem.

Nalaženje Android Device ID broja nije jednostavno kao serijski broj ili IMEI što će verovatno mnogima biti problem. Dodatno, većina uređaja koji dolaze sa nesertifikovanim ili naknadno dodatim Play Store instalacijama su uglavnom jeftini telefoni gde isti korisnici verovatno niti imaju para da plate nekoga niti znaju kako da izvuku ID.

Fotografija upozorenja koju je prijavio liam_davenport na XDA Forumu

Ovo će možda dovesti do toga da korisnici sa manjkom tehničkog znanja počnu da traže način da ovo zaobiđu i u procesu skinu malware. Nadam se samo da će Play Protect raditi i da će blokirati takve aplikacije. U suprotnom Google će gomilu amatera uvući u proces skidanja malware-a.

Trenutno postoje zaobilazna rešenja. Magisk već sada može da prevari Play Store sertifikaciju što se odavno koristi za instalaciju Netflix-a. A ako Play Services samo proveravaju datum build-a, to je jako lako zaobići, pogotovo od strane proizvođača koji ovo ionako zloupotrebljavaju.

Na slikama iznad prva je kod OnePlus One telefona a druga kod NextBit Robin telefon. Oba pokreće Lineage OS, gde je druga uz pomoć Magisk-a.

Google ovde definitivno puca na to da korisnici koji su kupili nesertifikovan uređaj krenu da bombarduju pozivima i mejlovima prozivođače njihovog uređaja. Ali na žalost svima nama koji flešujemo Custom ROM-ove i koji otključavamo bootloader ovo će praviti problem :((

Pixel XL sa otključanim bootloader-om i Android P DP1

Ovaj slučaj je problematičan jer je to uređaj koji je prošao sertifikaciju i ima otključan bootloader ali ga Play Prodavnica prijavljuje kao nesertifikovan. Ovo stavlja sve korisnike sa otključanim bootloader-om u veoma nezgodnu situaciju čak i ako flešuju originalne tj. zvanične verzije operativnog sistema.

Bez dodatnih informacija teško je dalje nagađati šta se dešava i kako je Google ovo zamislio.

[via Android Police]

Tags: CTSgappsGoogle Play ServicesGoogle Play StorePlay ProdavnicaPlay StoreproprietarySertifikacija

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *