Root, flešovanje KDZ-a, fastboot, recovery i Custom ROM na LG GT540

eclair ginger

Kako je koleginica Goldie već pisala, dobili smo od mt:s-a na testiranje LG GT540. Telefon je stigao sa Android 2.1 update1 koji nije bio loš, ali uvek to može bolje, brže, itd. :) Tako sam malo čačkao telefon, i mogu reći da je nakon određenog broja instaliranih aplikacija počeo da “laguje”. Najprimetnije je bilo u samom interfejsu gde je gesture komanda reagovala nakon određenog vremena. Nije ovo toliko strašno, ali kad se čovek navikne na instant, onda se svaka milisekunda oseti. Prošvrljao sam po forumima i našao da postoji port CyanogenMod-a za LG GT540 Optimus nazvan SwiftDroid. Kada sam pročitao da sve radi sem divx sertifikata … pa … odlučio sam :)

Root

Dakle, pošto je telefon već bio rutovan, nisam siguran koja od metoda je najlakša i najuspešnija, ali koliko vidim dobijanje rut pristupa je u principu veoma lako. Tačnije LG se nije nešto trudio da zaključa ovaj telefon. Na Android verziji 1.6 koja je prvobitno dolazila na ovom telefonu, root se dobijao jednostavnim ulaženjem u skriveni meni preko dialer-a

 1. U dialer-u je potrebno ukucati sledeći kod 3845#*540#, ovo će vam otvoriti skriveni “serviserski” meni
 2. Izaberite Module Test> stability Test > Enable Root Permission
 3. Ukoliko vas pita za lozinku, ukucajte “:SWIFT::GT540:” sa sve dvotačkama
 4. To je to, trebalo bi da imate root pristup, sledeći korak bi bio da instalirate superuser aplikaciju
 5. Testa radi, možete konektovati telefon preko ADB-a i pokušati da dobijete # prilikom root pokušaja

Kako je telefon došao sa Eclair-om, ova opcija nije postojala, a i telefon je bio rutovan, tako da ne mogu da potvrdim da li bi ovaj princip radio i na 2.1 verziji. Drugi način koji radi na 2.1 Androidu je možda i najjednostavniji. Potrebno da je da skinete alat iz ovog posta sa XDA Foruma, i nakon konektovanja telefona putem USB-a da pokrenete root.bat. (potrebno je da bude uključen USB Debugging – menu > settings > applications > development). Ako budete koristili ovaj metod, primetićete da postoji i unroot.bat, koji može da vrati sve na staro.

Treći način je da instalirate z4root aplikaciju i da u njoj pritisnete root. Ova aplikacija takođe nudi i unroot opciju.

Dakle root pristup je omogućen, možemo preći na “kompleksnije” radnje :) Ali pre svega, naravno poželjno je backup-ovati SMS, MMS, Call Log itd MyBackup Root aplikacijom.

Fastboot

Malo me je iznenadilo kada sam čitao uputstva i shvatio da telefon zapravo nema klasičan fastboot. ROM Manager takođe ne nudi opciju instalacije ClockworkMod Recovery-a u svom meniju, tako da je instaliranje Recovery-a malčice drugačije nego uobičajeno. Tačnije, nemoguće je instalirati recovery bez flešovanja kompletnog ROM-a koji u sebi sadrži fastboot ili recovery. Tako da pre flešovanja ovim načinom nije moguće uraditi NandBackup (bar ja nisam uspeo da nađem način).

KDZ Updater

Telefon poseduje mod nazvan Download Mode, koji koliko sam shvatio je software koji se ne može ukloniti, i dodatna je sigurnost da ukoliko nešto uradite fastboot-u ili recovery-u, da iz njega možete vratiti telefon iz mrtvih.

Dakle, u ovom delu ćete instalirati Originalni 2.1 ROM koji u sebi ima fastboot. Potrebno je da skinete alat i ROM koji se nalaze u jednom paketu na ovom linku. U ovom zip fajlu ćete naći z4root.apk, ukoliko do sada niste root-ovali telefon da to možete uraditi, drajvere za Windows 7 koje morate instalirati, iako predhodno možda imate instalirane drajvere. MSXML 4.0 SP3 Parser (msxml.msi), koji je takođe neophodno instalirati ukoliko nije instaliran. Kada ga pokrenete, ukoliko vam ponudi samo repair i remove, možete prekinuti instalaciju (kod mene je već bio instaliran). Na kraju, tu je ROM u KDZ pakovanju i KDZ Updater aplikacija. Šta je zapravo KDZ pitate se? KDZ je paket koji LG koristi za update telefona preko svog software-a. Za korisnike Windows XP-a, drajveri su u posebnom paketu na ovom linku.

Izvadite SD karticu, upalite telefon, uključite USB Debugging i spojite ga putem USB-a. Pokrenite KDZ_FW_UPD.exe i podesite type na 3GQCT i PhoneMode na DIAG. Ovo je neophodno, jer u suprotnom, možete “ciglirati telefon”. Izaberite Europe Open+Fastboot.kdz preko browse dugmeta, a zatim pritisnite Launch Software Update. Apdejtovanje traje između 10 i 20 minuta, zavisno od brzine USB konekcije. Telefon će se ovom prilikom restartovati, ali nemojte ništa da dirate dok se u KDZ Updater-u ne pojavi poruka da je završio. Ukoliko proces stane u jednom momentu i stoji tu više nego očekivano (10 minuta se ništa ne dešava), ugasite KDZ Updater, skinite telefon sa USB-a, izvadite bateriju i SIM karticu i priključite ga ponovom na računar USB kablom dok držite dugme za stišavanje. Nakon toga telefon će ući ponovo u Download Mode, Windows će prepoznati telefon i instalirati potrebne drajvere. Zatim možete ponovo pokrenuti KDZ Updater, podesiti ga, izabrati Europe+Fastboot.kdz i pokrenuti update. Nakon toga, telefona bi trebao da bude apdejtovan Androidom 2.1 koji sadrži fastboot.

Sada ste instalirali fastboot, u njega možete ući tako što ćete paliti telefon dok držite dugme za kameru. Telefon će se butovati, prikazati LG logo, a zatim će ekran ostati crn. Ovo je fastboot, nema nikakvog teksta, ali ukoliko spojite telefon preko USB kabla, Windows će prepoznati telefon i instalirati fastboot drajvere.

Recovery

U fastboot modu je moguće raditi dosta stvari, ali crn ekran je nekako iritantan i ne deluje sigurno. Ja ipak volim Recovery, tako da ćemo ga sad instalirati.

Poslednji ClockworkMod Recovery u trenutku pisanja teksta je 3.0.1.3 za LG GT540, koji možete naći ovde.

Postavite telefon u fastboot mod i spojite ga na računar. Instalirajte ADB.

Pokrenite command prompt. U Windows Vista i Windows 7 u start meniju ukucajte cmd i pokrenite, u Windows XP: Start>Run ukucajte cmd i kliknite na OK.

U command prompt-u cd komandom idite do foldera gde ste sačuvali recovery_clockwork_3.0.1.3_swift.img fajl i kucajte sledeće:

fastboot flash recovery recovery_clockwork_3.0.1.3_swift.img (pritisnite enter)

fastboot reboot (pritisnite enter)

Ovom komandom će se instalirati ClockworkMod na vaš telefon, a zatim restartovati.

U Recovery ulazite tako što dok je telefon ugašen držite Home i Power dugme. U recovery-u vršite navigaciju dugmićima za pojačavanje i stišavanje, tasterom za podizanje slušalice birate opciju a sa back dugmetom se vraćate kroz meni.

Poželjno je da u ovom trenutku uradite NandBackup … nikad se ne zna :)

cmd fastboot

CustomROM

Kako za ovaj telefon ne postoji velika količina Custom ROM-ova, CyanogenMod je sasvim zadovoljavajuće rešenje. SwiftDroid 1.5 je port CM7 RC2 koji u sebi ima poslednji Gingerbread, i veoma je stabilan i sve radi. :)

Pa da počnemo. Ukoliko ste uspešno instalirali Recovery, iz njega je moguće instalirati ROM preko opcije “Flash Zip from SD Card”. Flashable ZIP možete naći na ovoj temi na XDA Forumu. Međutim, ukoliko ne želite da instalirate Recovery, ili vam je mrsko da na taj način radite, postoji još jedan način. Skinite KDZ paket sa ovog linka, ugasite telefon, izvadite bateriju i SD karticu iz telefona, a zatim spojite telefon na usb dok držite dugme za stišavanje kako bi ste pokrenuli Download Mode. Pokrenite KDZ_FW_UPD.exe i podesite ga kao u sekciji ovog teksta za fastboot, samo što ćete u ovom slučaju u browse ubaciti Gingerbread :) Pokrenite update i sačekajte da se ROM flashuje na telefon. Nakon instalacije, tražiće vam da ručno iskopirate fajlove u sistemski folder, samo sledite uputstvo koje vam daju i to je to, jedina napomena je da u root explorer-u u gornjem desnom uglu kada ste u folderu u koji treba da iskopirate fajl treba da podesite sa r/w na r/o. To je to imate Gingerbread.

Utisak

Nakon flešovanja Gingerbread ROMa na telefon, telefon je zaista postao mnogo brži, responzivniji i u svakom slučaju mnogo korisniji. App2SD radi, kao i gomila drugih stvari koje nisu bile dostupne u 2.1 verziji. Uskoro ćemo objaviti i uporedni test gde smo paralelno testirali telefon sa 2.1 i 2.3, gde se telefon pokazao kao mnooogo brži sa 2.3 verzijom Androida. U svakom slučaju telefon kad se pojavi u prodaji u mt:s-u koštaće jedan dinar uz ugovor, što je za korisnike koji se prvi put odlučuju za pametan telefon možda dobra opcija, jer lako mogu imati telefon koji ima poslednju verziju Androida za telefone.

Pažnja: SrboDroid nije odgovoran ukoliko oštetite vaš uređaj

Ukoliko niste dovoljno tehnički (računarski) obrazovani, savetujemo vam da ovaj postupak primenjujete uz nadzor stručnije osobe.

Objavljeno u Uputstva
Anonymous

eboye

Vasilj
Milošević
Objavio tekstova:
Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, a sada je ponosni vlasnik LG Nexus 5 i LG G3 telefona. Inače je grafički dizajner po struci i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

176 misli na “Root, flešovanje KDZ-a, fastboot, recovery i Custom ROM na LG GT540

 1. ne radi ili ja ne umem da podesim:
  sync sa LG PC suite v4 i internet preko 3G tj nemam podesavanja za APN.
  Inace je stvarno brz.

  Za ili protiv: Thumb up 1 Thumb down 0

  • Ako si flash-ovao ovaj ili bilo koji Custom ROM neces biti u mogucnosti da koristis LG-evu aplikaciju za sinhronizaciju. Inace ja sam imao problema sa 3G konekcijom na 066 kartici, ali nakon Custom ROMa je greska nestala. Sve radi super.

   Za ili protiv: Thumb up 2 Thumb down 0

   • Da li moze Lg Me P350 da se overklokuje na isti nacin kao i gt540 …telefon je skoro identican sa gt540 sem ekrana koji nesto losije rezolucije.

    Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 1

    • Vidim da postoje pokusaji root-ovanja P350 modela, ali nisam siguran da li su uspesni. A bez root pristupa, custom recovery-a, custom kernela itd nije moguce clock-ovati.

     Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 1

  • probao sam da uradim root i na jedan i na drugi nacin pokrenem ubacivanje fastboota odradi celu proceduru do kraja samo kad sve zavrsi i dalje mi je stari softver i ne mogu da udjem u fastboot mod, telefon je iz mts da nije to problem

   Za ili protiv: Thumb up 1 Thumb down 0

   • Probaj ponovo iz download moda, nisam siguran sta moze praviti problem. Ne bi trebalo da je problem do mt:s-a

    Za ili protiv: Thumb up 1 Thumb down 0

 2. link koji vodi do KDZ paketa je mrtav pa ako mozete da ga obnovite jer bi ubacio Gingerbread ali ne preko recovery opcije, HVALA!!!

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Da bi inst.Gingerbread mora da se odradi i root i fastboot i Recovery?Nemam bas iskustva sa androidom,pa bih molio odg….Inace sajt vam je za svaku pohvalu…:)

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Hvala na lepim recima :D

   Da, prvo mora da se izmeni fastboot, da bi se preko njega menjao recovery. Ja jos uvek nisam uspeo da iskopam nacin da uradim NAND Backup Stock ROMa bas iz tog razloga jer se flash-uje ROM zajedno sa fastboot-om :|

   Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Pingback: Predstavljamo vam LG GT540 Optimus | Srbodroid

 5. Pozdrav,
  Jel moze nekako da se uradi backup original firmware-a tako da ako, ne daj boze, nesto ode na telefonu mogu da vratim taj original i odnesem na popravku? :)

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Ja sam pokušao da flash-ujem samo recovery kojim bi prvo uradio backup ali bezuspešno. Na žalost mora da se flash-uje ROM zajedno sa recovery-em.

   Mada ROM koji sam ostavio u članku je oficijelni ROM kom je dodat recovery, tako da bi onda možda i prošao garanciju.

   Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

   • rootovao sam mob, i pokrenuo onaj KDZ update, radio je manje od 10 min i prijavilo “FINISHED”, ali posle toga nikako ne mogu da udjem u ovaj fastboot mod… Gledao sam na youtube-u, i nikako mi ne uspeva da udjem… uopste se ne pali LG logo, pa da posle zacrni ekran, nego jednostavno se nista ne desi…
    Posle, ako hocu da upalim mob, moram da izvadim bateriju pa da ga upalim normalno…
    Zna li neko resenje?
    Da probam ponovo sa KDZ??

    Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

    • Pise u tekstu: “Ukoliko proces stane u jednom momentu i stoji tu više nego očekivano (10 minuta se ništa ne dešava), ugasite KDZ Updater, skinite telefon sa USB-a, izvadite bateriju i SIM karticu i priključite ga ponovom na računar USB kablom dok držite dugme za stišavanje.” Uradi to i nastavi, trebalo bi da zavrsi sve kako treba.

     Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

     • Resen problem. Nije stao update preko KDZ, sve je to zavrseno kako treba, nego nikako nisam uspevao da udjem u fastboot mod.
      Fora je sto se nigde nije pojavljivao LG logo pa da se onda zacrni ekran, nego je samo ostajao crn… U svakom slucaju, telefon tada JESTE bio u fastboot modu, i ostalo sam sve lako zavrsio… Jedino sto sam preskocio instaliranje Recovery-a, a bas i nisam skontao njegovu ulogu… :\
      Never mind, sad sve sljaka i na njemu je 2.3.2 :)
      Thanks i pozdrav!

      Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 6. Ako je ROM vec na 2.1,da li je potrebno da radim fastboot?Nece da mi inst. drajvere za Windows XP…Jel moze sa ovim ClockworkMod Recovery datom u textu da se inst 1.8 verzija SwiftDroid?Radim samo fastboot ili recovery sa fajlovima koje skinem sa ovog linka http://bit.ly/gyZ9Yd?Izini na ovolikim pitanjima ali hteo bih da savladam gradivo pre nego krenem da se ”igram” telefonom

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 7. Upomoc! Pokusao sam uradim sve ovo gore navedeno ali je u KDZ-u ispisao :Dl_AsyncWrite – ErrNo(45), Addr(0x00019440), NandErrNo(0x19)
  [15:25:55:859] : [COM0] ERROR Dl_AsyncWrite() TYPE_LPARAM_UPGRADE_ERROR_WRITE_TO_FLASH
  [15:25:55:859] : Clear
  [15:25:55:859] : WM_COPYDATA ¸Þ½ÃÁö º¸³¿ 3 – Close Port
  [15:25:55:859] : Close Port<<
  [15:25:55:859] : TYPE_WPARAM_UPGRADE_ERROR
  [15:25:55:859] : ¸Þ½ÃÁö º¸³¿ – TYPE_WPARAM_UPGRADE_ERROR Error Code = 4008
  [15:25:55:984] : Log finished
  Posle toga kada sam upalio tel pojavis samo logo LG i nista vise

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Jesi podesio KDZ prema uputstvu?
   type na 3GQCT i PhoneMode na DIAG
   i da li si koristio prvo 2.1 ROM sa recovery-em (Europe Open+Fastboot.kdz), ako si probao sa konacnim moguce da ce praviti problem.

   Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 8. Prvo, zaboravio sam da pohvalim ovo uputstvo, odlicno je! A vidim da je to to, nego sam mislio da na ovo linku ima nesto korisno u vezi back up-a originalnog roma. Ja se jos ne usudjujem da odradim update na 2.3(a hocu), jer ne znam kako da sacuvam originalni rom, tj originalni rom sa srpskim T9. A ako moze da se ubaci srpski T9 onda nema problema… Pa, moze li? :)

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

  • U Gingerbread-u ja na nativnoj tastaturi imam srpski T9 – doduse samo cirilica, ali imas tastature koje podryavaju nas t9 – Swype ..

   Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 1

 9. Ne znam za tu stabilnost… Pobao odustao… Em radi em ne radi market.. em instalira em ne instalira aplikacije.. po meni je jos jako nestabilan taj rom.. vracam se ja na 2.1 i neki custom rom za overclock

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 10. Ja imam problem sa stock ROM-om. Sinhronizacija sa google kontaktima ne radi, izbacuje Force Close (com.google.process.gapps) non stop. Pokusao sam Hard reset, kao i delete data/cache sa svih googlovih aplikacija, ali nista ne vredi.Ne znam sta bih jos mogao da pokusam. Verujem da bi sve proradilo da zbudzim ovaj custom ROM, …. ali mi pada na pamet i da im vratim telefon, pa da probam sa drugim nekim.
  Jel imas neki predlog resenja? Hvala

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Mislim da bi bilo pametno da prvo probaš da im vratiš, da vidiš šta će ti reći. Ako ne uspeš da vratiš, onda svakako neki Custom ROM može rešiti te probleme.

   Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 11. Imam LG P500.To mi je prvi android pa sam hteo da te pitam da li se moze isti ovaj postupak koristiti i na njemu ili mora nesto drugacije da se uradi?Hvala unapred

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Root je isti (z4root app), Recovery mozes flash-ovati sa ROM Manager-om. A onda sve ide lako. Optimus One (p500) je bolje podrzan od strane developera.

   Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 12. Da li smeta ako je telefon zakljucan i da li se otkljcava ovim postupkom, imam Optimus zakljucan na Telekom mrezu?

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 13. Да ли је боље инсталирати нови РОМ преко фастбута или рикаверија пошто сам добио информацију да је чистије ако се инсталира преко фастбута?

  Иначе путство за адб би требали да едитујете јер је адб сада у фолдеру “platform-tools” који мора да се данлодује посебно а фастбут је у фолдеру “tools” и због тога мора да се додају две путање у систем да би радио и адб и фастбут без уласка у те директоријуме.

  Пример:
  C:\AndroidSDK\android-sdk-windows\platform-tools\;C:\AndroidSDK\android-sdk-windows\tools\

  Супер вам је сајт, само тако наставите :)

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 14. LittlePrinceLittlePrince

  Instalirao sam ovaj ROM ali imam problem sa kalibracijom ekrana i internetom. Ekran nije dobro kalibrisan a nema nigde opcije za kalibraciju, razlika na krajevim je oko 5mm sto je zaista mnogo i tesko je kucati, moram da pritisnem slovo pored da bih otkucao ono koje zelim. Podesavanja za 3G i MMS ne mogu da primim, slao sam poruku ALL na 4777 ali ne dobijam nazad nista, takodje sam pokusao rucno da podesim ali opet nista, vajrles radi ali mi treba i 3g :(

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Probaj da flash-ujes poslednju verziju SwiftDroid-a (ako vec nisi):
   http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=927379

   Trebalo bi da te pri prvom paljenju pita da kalibrises ekran.
   A ovde mozes naci calibration tool koji se moze dodatno flash-ovati:
   http://android.modaco.com/content/lg-gt540-optimus-gt540-modaco-com/332355/cm-6-1-2-2-2-screen-calibration/

   Sto se 3G konekcije tice, ja nisam imao nikakvih problema, na kartici su ostala podesavanja sa nekog drugog telefona. MAda bi trebalo da rucnim unosom moze da se namesti.

   Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

   • LittlePrinceLittlePrince

    Flesovao najnoviji sa tog linka, na početku me ne pita nista. Instalirao jednom iz fastbuta, jednom iz rikaverija i oba puta pre instalacija brisao sve. Probao tu aplikaciju i nista ne menja (ako procitas komentare videces da nisam jedini). Izbaci da je odradjena kalibracija, imam fajl u “data/nv” pod nazivom “ts_calib” ali i dalje isto :(

    Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

     • LittlePrinceLittlePrince

      Nije da malo maši, pritisnem jedno slovo a iskuca se drugo. Probao sam i taj program, tj nisam ga probao jer neće da se instalira, kliknem na instal krene kao instaliranje i izbaci “Aplikacija nije instalirana”. Mislim da nema pomoći, video sam na xda da neko radi na 2.2 sa kalibracijom pa ću sačekati taj, dotle sam na 2.1 jer ipak ovo nije mala mana, a taman mi se svideo 2.3 :)

      Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 15. meni je nakon urađenog fastboota kad ga upalim izbacuje grešku process.android.process.acore has stopped unexpectedly. please try again.
  molim pomoć, gore je već bio android 2.1 originalno

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Jesi uradio identicno kako pise u tekstu?

   Izvadite SD karticu, upalite telefon, uključite USB Debugging i spojite ga putem USB-a. Pokrenite KDZ_FW_UPD.exe i podesite type na 3GQCT i PhoneMode na DIAG. Ovo je neophodno, jer u suprotnom, možete “ciglirati telefon”. Izaberite Europe Open+Fastboot.kdz preko browse dugmeta, a zatim pritisnite Launch Software Update.

   Neophodno je podesiti bas tako.

   Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 16. jesam sve sam, baš sam pratio i prvo se pročito, al napravio sam hard reset pa sad sve valja

  Za ili protiv: Thumb up 1 Thumb down 0

 17. mob valja, ali još pokušavam skontat tj zapeo sam na koraku za custom rom

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 18. Ako hoćete da ubrzate dodatne telefon, tačnije rad sa microSD karticom, instalirajte SD-Booster. Veličinu keša stavite između 768 i 1080. Ja sam lično stavio 1024. Ubrzanje je primetno.

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 19. ja sam izgleda sve zeznula:
  Pise u tekstu: “Ukoliko proces stane u jednom momentu i stoji tu više nego očekivano (10 minuta se ništa ne dešava), ugasite KDZ Updater, skinite telefon sa USB-a, izvadite bateriju i SIM karticu i priključite ga ponovom na računar USB kablom dok držite dugme za stišavanje.” Uradi to i nastavi, trebalo bi da zavrsi sve kako treba.
  ali kod mene NE…. kada sam probala i nanovo uključila KDZ Updater…. i kada je sve završeno nije mi se upalio LG ( dobila sam samo android logo na crnom ekranu ) i više mi ništa ne funkcioniše. Šta da radim?

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Jesi probala da uradis ovo?

   “Ugasite KDZ Updater, skinite telefon sa USB-a, izvadite bateriju i SIM karticu i priključite ga ponovom na računar USB kablom dok držite dugme za stišavanje. Nakon toga telefon će ući ponovo u Download Mode, Windows će prepoznati telefon i instalirati potrebne drajvere. Zatim možete ponovo pokrenuti KDZ Updater, podesiti ga, izabrati Europe+Fastboot.kdz i pokrenuti update. Nakon toga, telefona bi trebao da bude apdejtovan Androidom 2.1 koji sadrži fastboot.”

   Telefon postavljas u download mode tako sto izvadis bateriju i SIM karticu, prikljucis ga na racunar dok drzis dugme za stisavanje. Na ovaj nacin mora uci u download mode. Onda pokrenes KDZ koji je predhodno bio ugasen i nastavis, tj ponovis proces koji nije zavrsio.

   Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

   • sve sam živo probala i ne fercera nikako… Kada pokušam da ga pokrenem (uključim na dugme od kamere) ne daje mi nikakve znakove života osim prvo logoa LG a potom mi se pali gasi sličica sa “android” i to je to…. BAš sam tužna :( Šta da radim ? Kako bar da povratim telefon na staro…? Ako neko može korak po korak da mi pomogne bila bih mu zahvalna JAKO JAKO

    Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 20. Pritisni dugme za stisavanja dok ga prikljucujes na usb!!!!! (Ne dugme za kameru) A predhodno izvadi bateriju i SIM karticu. Ucice u Download Mode.

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Kad uđe u download mode šta da radim pošto sam već sve varijante probala :(

   Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

  • hoću samo da probam da vratim kako je sve bilo… mnogo sam se već iznervirala ;( tako mi i treba… a sad nema ko da mi pomogne osim Vas

   Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

   • Hmm, pa ako hoćeš sve da vratiš, trebalo bi da potražiš na oficijelnom sajtu alat za “update” na Android 2.1 Eclair. I kad uđe u download mode da pokreneš oficijelnu instalaciju. Ja sam sad pokušao da nađem, međutim LGev sajt me baca na stranicu na Srpskom gde nema ništa :| blanko strana.

    U svakom slučaju ako želiš da nastaviš potrebno je da dok si u Download modu kreneš sa Fastboot sekcijom iz ovog članka. Ovog puta priključi usb kabl na priključak sa zadnje strane kućišta računara. Moguće da je pri apdejtu došlo do prekida na kratko jer usb priključci sa prednje strane nisu baš pouzdani.

    Javi šta si uradila. Tu sam da pomognem. Samo lagano, pošto se telefon pali i prikazuje bilo kakve znake života, moguće ga je vratiti iz “mrtvih” ;)

    Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

   • E, možda da prvo probaš da pališ telefon tako što ćeš držati levu i desnu slušalicu (javljanje i power dugme) u istom vreme. Ukoliko se pojavi ekran sa opcijama (Recovery), moći ćeš odatle da nastaviš što je mnoogo lakše ;)

    Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

    • na ekranu mi se pojavio SwiftDroid (i ne znam šta dalje)…. ako pritsnem obe slušalice (kad povežem računar sa telefonom) pojavljuje mi se crni ekrat
     ako pritisnem dugme za stišavanje i povežem usbom pojavljuje mi se download mode….

     Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

     • Probaj da bez prikljucivanja telefona na komp pritisnes obe slusalice da ga upalis. Mora uci u Recovery, posto imas instaliran SwiftDroid, znaci da imas i Recovery.

      Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 21. Pozdrav! Da li se taj ROM i sve sto treba mogu ubaciti preko Rom Manager aplikacije?

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Ne, jer ROM Manager ne registruje Recovery. Posto za LG GT540 CWM Recovery nije dosao od strane Koush-a(developera iza CWM-a) recovery nije u listi podrzanih u ROM Manager-u. Tako da je sve potrebno rucno raditi iz recovery-a. Developer koji je prilagodio recovery za GT540 nije prijavio Koush-u svoj rad, tako da nije ubacen u listu podrzanih.

   Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 22. Imam jedno pitanje u vezi neke aplikacije “java Dovnloads” koja se nalazi na LG GT540 i vuce kilo baterije. E sad kako da ja tu aplikaciju izbrisem i cemu ona tacno sluzi…

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 23. Instalirao sam SwiftDroid_v2.0_recovery_M6 na moj LG GT540 i prezadovoljan sam ovim što sam dobio, ali ima jedan problem neznam kako da posedim 3G mrežu. Ne bi bilo loše da detaljno objasnite kako da ga podesim ručno (Manuelno).

  Parametri su :
  APN = gprswap
  Username = mts
  Password = 064
  IP address: 172.017.088.198
  Port: 9201 ili 8080 (ako se to zahteva, zavisi od modela mobilnog telefona)
  ali neznam gde da ih ubacim da to funkcioniše.
  Hvala.

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 24. POzz
  Nikako nece da mi prepozna taj debugging,nista mi nije jasno.Tel je sa 2.1 androidom,i kad god pokusam da ga rutujem isa z4root i sa rootom koji ide preko kompa,trazi mi da ukljucim taj debbuging.E sad 100 puta ja to ukljucivao i iskljucivao komp mi ne prepoznaje telefon,a z4root non stop trazi da se to ukljuci. Hvala unapred.

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

  • menu > settings > applications > development -> USB Debugging

   Kod LG-a sa 2.1 sistemom nema jasno oznacene notifikacione ikonice da je upaljen debugging kao sto je to slucaj kod telefona sa novijim Androidom. Mislim da je bitan kod nekih modela telefona redosled ukljucivanja Debugginga i prikljucivanja na USB.
   Probaj recimo da iskljucis telefon sa kabla, potom ukljucis debugging na telefonu pa onda prikljucis USB kablom na komp. Pa onda pogledaj da li ce ti raditi.
   Ili probaj da iskljucis debugging, potom ukljucis kablom na komp, pa onda ukljucis debugging.
   Neka kompbinacija ce ti proraditi… Jedina notifikacija o ukljucivanju debugginga je da ti racunar (na Windows-u) da neki zvuk kao kada ukljucujes USB flash.

   Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 25. Nadam se da nisam dosadan…ali…Pretpostavimo da sam odradio root(pokrenem z4root on odradi i otvori mi se meny telefona,nemam pojma da li to znaci da je rutovan).Kada pokusam da odzipujem KDZ_FW_UPD.exe,non stop mi prijavljuje virus,pokusao sam da skinem sa nekih drugih mesta i uvek virus,virus i virus…Kada pokusam da zaobidjem avg i startujem taj exe file,prijavljuje mi da mi windows ne dozvoljava da ga startujem…Vise stvarno ne znam sta da radim….

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Ti si prvi koji se pozalio na virus. Moguce je da si predhodno bio zarazen i da ti svaki exe postaje zarazen. Iskreno AVG nije bas pouzdan anti-virus. Probaj da ocistis komp sa Avastom plus spybot search and destroy. Pa onda da pokusas.

   Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 26. Hvala Ovo radi.
  Samo jos jedno pitanjce.
  Interesuje me koji je, iz iskustva korisnika, za sada Rom stabilan. Posto sam primetio da SwiftDroid_v2.0_recovery_M6 ima neke bagove, kao na primer da se telefon isključi sam od sebe i drugo.

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Ja ne koristim LG GT540 kao primaran telefon, tako da ne mogu sa pouzdanoscu da tvrdim o stabilnosti. I dalje drzim M5, jos nisam presao na M6 i nisam primetio neke vece bagove. Jedino sto mi se telefon pri punjenju cudno ponasa, npr. puni telefon do 70%, i nakon toga naglo skoci na 100%. Ali baterija drzi najnormalnije.

   Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 27. Jos jedno pitanje…Nadam se da ce neko da mi konacno pomogne.Telefon nikako nece da mi se rutuje.IMam lg gt540 i dosao je sa 2.1 androidom.Odneo sam ga u servis i otkljucao za sve mreze.Skinuo sam root gt540 i pokusao da rutujem,poceo da odradjuje i u jednom momentu izbaci adb device not found.Sa z4root-om startujem i on nesto odradjuje,odradjuje i samo prebaci na meni telefona nista ne ispise,ni da je rutovan ni da nije.Sa univerzal andrutom odradjuje i u momentu izbaci faild.Da naglasim da sam na sto nacina pokusao da ukljucim i iskljucim debbuging. Pomislio sam da je vec rootovan,ali kad krenem da odradim KDZ,nece.

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Da li je telefon root-ovan mozes proveriti ovom aplikacijom:
   https://market.android.com/details?id=com.joeykrim.rootcheck

   Sto se tice adb-a i njegovih gresaka, kada spojis telefon preko USB-a osiguraj se da je ukljucen debugging i stay awake, a iskljuci mock locations. Proveri da li su instalirani potrebni dravjeri (u device manager-u ne smes imati ni jedan uredjaj sa zutim trouglom ili sl. znaci svi moraju biti normalni). Pokreni command prompt, ukucaj “adb devices”, ako ti ispise kod telefona, racunar (i adb) je uspesno prepoznao telefon.

   Bez svega ovoga ne vredi ni da pokreces KDZ.

   Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

   • Ja sam stvarno u problemu…Uspeo sam da rutujem,i da odradim kdz.i iz fastboota instalirao 2.3.3.Sve to lepo izgleda i lepo radi,medjutim posle prvog restartovanja telefona prestaju da reaguju tač dugmici ispod displeja,home dugme i slusalica za pozivanje.Tač skrin radi.Pet puta sam instalirao i pet puta u pocetku rade sve do restarta. pokusao sam da vratim na 2.1 preko kdz-a,ali svaki put se zakucava kada ispise android,samo se to pali i gasi.ponovo odradim 2.3.3 i opet ista prica sa “dugmicima”…Stvarno ne znam sta da radim??? P O M O C!!!

    Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

    • DA,da ne bude zabune,pokusavao sam kdz i iz download moda…ono,bez baterije i sim kartice.

     Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 28. Inace,sada je 04.10h izutra,ja ustajem u 07h i ocajan sam.A na telefonu se beskonacno vrti ANDROID….Stvarno bih bio prezahvalan da mi neko sto pre pomogne…

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Cudna pojava, zaista. Probaj da iz recovery-a flash-ujes swiftdroid sa ovog linka:
   http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=927379

   Moj predlog je da probas M6 verziju, ali obavezno skini ”
   For recovery”, a ne “For fastboot”. U uputstvu imas i kako.

   Takodje kad flash-ujes Gingerbread, probaj da u recovery-u uradis prvo wipe data i wipe cache, a zatim fix permissions. Citam da dozvole znaju da prave probleme.

   Javi i da radi i da ne radi.

   Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 29. E sad stvarno cu da ga bacim.Od jutros ne reaguje ni na sta.Nece u fastboot,kada drzim kameru i power pali opet ANDROID.Kada probam u recovery,zelena slusalica i power,opet pali ANDROID.Kada ga kacim na KDZ,ne prepoznaje telefon,NOT found.Izgleda da je sada nacisto mrtav….Ima li spasa???

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

   • Prvo da odgovorim…probao sam i iz download moda,isto se ponasao.
    Ali problem je resen….Kako-prosto….Otisao u servis,covek ga preko box-a vratio na eclair 2.1 update1,i ja tu vise nista ne diram!!!! Pitao sam da li je moguce da mi on nabudzi neki kuvani rom,rekao je da mu ne pada na pamet,samo “fabricki”…

    Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 30. Kako da vratim na stock rom mts telekom, skinuo sam sa xda rom sa dz ekstenzijom i pratio uputstvo ali nista, postoji li neki drugi nacim?

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 31. Samo jedno veliko hvala.
  Telefon jeste mnogo, mnogo korisniji.

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 32. Instalirao sam swift droid 2.3,sve radi savrseno sem USB-a ! Kada spojim preko usb-a,uopste ne mogu da konektujem telefon sa pc-om,cak ga ni LG Suite ne prepoznaje? Da li to moze nekako da se sredi.I da li postoji neka obicna numericka tastatura kao na 2.1 ?

  Hvala u napred !

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

  • problem resen tako sto sam update-ovao USB preko Device Manager-a.

   Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

   • Drago mi je da si sam uspeo da resis. A LG Suite ne verujem da ce da radi sa Custom ROM-om.

    Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

    • I da,usput skinuo sam SetCPU,koju bih mogao brzinu procesora da stavim da ne preteram,posto sam citao da moram da pazim i na zagrevanje procesora,a i trosenje baterije,neki savet ?
     Trenutno mi je 806 Mhz max,320 Mhz min

     Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

    • Zdravo, molim za malu pomoc.
     Imam rutovan lg gt540 . hteo bih da izbegnem fastboot i recovery. Da li sam dobro shvatio da kao sto si opisao u tekstu
     “Međutim, ukoliko ne želite da instalirate Recovery, ili vam je mrsko da na taj način radite, postoji još jedan način. Skinite KDZ paket sa ovog linka, ugasite telefon, izvadite bateriju i SD karticu iz telefona, a zatim spojite telefon na usb dok držite dugme za stišavanje kako bi ste pokrenuli Download Mode. Pokrenite KDZ_FW_UPD.exe i podesite ga kao u sekciji ovog teksta za fastboot, samo što ćete u ovom slučaju u browse ubaciti Gingerbread Pokrenite update i sačekajte da se ROM flashuje na telefon. Nakon instalacije, tražiće vam da ručno iskopirate fajlove u sistemski folder, samo sledite uputstvo koje vam daju i to je to, jedina napomena je da u root explorer-u u gornjem desnom uglu kada ste u folderu u koji treba da iskopirate fajl treba da podesite sa r/w na r/o. To je to imate Gingerbread.”

     Takodje koji tacno zip da skinem koji u sebi sadrzi gingerbread sa onog sajta koji si postavio.

     Hvala

     Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

     • Iskreno se vise i ne secam tog postupka. Preko Recovery-a je uvek sve sigurnije. Ja se ne uzdam bas u USB konekciju :)

      Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 33. Imam 2 problema sa CyanogenMod 2.3.3,nikako ne mogu da podesim tastaturu da bude numericka,tj ovakva:
  http://imageshack.us/photo/my-images/155/screenshot3zx.png/
  (takva tastatura mi se pojavljuje kada navijam alarm npr.)
  -Kada hocu da kucam sms sve vreme mi se pojavljuje ovakva tastatura,a ja imam debele prste pa sam u velikom problemu :) :
  http://imageshack.us/photo/my-images/15/screenshotfpi.png/

  Skinuo sam MultiLing sa Android Marketa ali isti problem sve vreme :/ Sta mi je raditi ?

  Drugi problem je to sto mi ne radi internet,i ako sam podesio APN za mts kao sto je ovde u uputstvu ( http://srbodroid.com/development/uputstva/podesavanja-apn-a-za-3g-i-mms-na-androidu/ )

  U napred hvala na odgovoru. Nervozni vlasnik androida :)

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 34. Hvala puno na tutorijalu, uštedeo sam mnogo vremena.
  Odradio sam SwiftDroid 2.0 M6 sa CyanoGen-om 7.0.0 RC2.
  Sve je prošlo ok.

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 35. Stalno mi izlazi phone was not found kad pokušam pokrenem KDZ. Pokušao sam i sa vađenjem kartice i baterije u download modu u i uvek ista stvar.:(

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Jesu ti instalirani svi drajveri? proveri u device manager-u da nemas ni jedan zuti trougao ;)

   Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

  • ja sam imao isti problem, moras u podesavanjima iskljuciti opciju mass storage only (i mora biti ukljucena debuging mode)

   Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

   • Ipak je bio mass storage only. KDZ je par puta izbacivao error pa nije hteo fon da se upali ali na kraju je sve proradilo i Gingerbread leti.:)
    jedino sto nema latinične tastature sa ščćžđ..ima li leka za to??
    Hvala!

    Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

    • Koju si verziju stavio? zadnja je RC0 i ja sam odustao jel ima nekih bugova. Jel kod tebe na 2.3 postoji problem sa baterijom tj da se na 40% ugasi jer je prazan?

     Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

     • Prvi put radim ovako nešto pa sam stavio ovu verziju sa linka gore.Swiftdroid 1.5 RC2 ako se ne varam.Videću kako će se pokazati pa ću onda preći na novije. Nije mi sve odmah radilo kako bi trebalo,ali telefon kao da se privikava ako je tako nešto uopšte moguće i sad je sve ok,samo sam za mts parametre morao da podesim i to je to. baterija mi drzi isto,mozda malo duze nego na 2.1 ali “dugo” drzi do nekih 55% i tu stoji al’ čim to pređe relativno brzo se sroza na 15% i kroz 10 minuta gasenje…
      Ali kad opet sve sabereš,baterija mozda malo duze drzi i to je to.

      Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 36. Planiram da uzmem ovaj telefon sutra i u mt:s-u.I zanima me kakve su prednosti rootovanja telefona?

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Kod ovog telefona konkretno glavne prednosti bi bile:
   Instalacija Gingerbread ROMa u vidu CM7, kojim bi omogucio instalaciju aplikacija na SD karticu, i samim tim bi mogao vise aplikacija da instaliras, overclock telefona ako zelis da ga ubrzas, a i generalno sa Gingerbread-om telefon radi mnogo brze, cak je i osetljiviji ekran (neznatno, ali jeste).

   Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 37. Imama problem da kad pokusam da updateujem KDZ dobijem sledeci error:

  [R&D Test Tools Log File]

  20:56:30 : Launching SW update
  20:56:30 : Unpacking KDZ
  20:56:42 : KDZ file extraced
  20:56:52 : Files were extracted.
  20:56:52 : LGMobileDL Load.
  20:56:52 : Port = -1
  20:56:52 : Connecting to phone
  20:57:02 : Check Phone mode = 1
  20:57:26 : Phone type check…….
  20:57:26 : LGMobileDL.DLL Loading….
  20:57:26 : _SetAuthMark Ok : wAuthMark(28833)
  20:57:26 : _DetachDLL Call
  20:57:26 : _DetachDLL Call End
  20:57:26 : Param : Path = C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\LGMOBILEAX\Phone\europen+fastboot.dz
  20:57:26 : Param : moduleDir =
  20:57:26 : Param : waitTime = 0
  20:57:26 : Param : UsbHighSpeed = 1
  20:57:26 : Param : PhoneMode = 1
  20:57:26 : Param : BinVersion = Europe Open+Fastboot
  20:57:26 : Param : AuthMark = 28833
  20:57:26 : Call fn_StartUpgrade
  20:57:34 : 3GQCT : wParam = 100, lParam = 501
  20:57:34 : Step : Upgrade Error error code = 501
  20:57:34 : ResetStartInfo() Call
  20:57:34 : _DetachDLL Call
  20:57:34 : _DetachDLL Call End
  20:57:34 : FreeLibrary Call
  20:57:34 : FreeLibrary Call End
  20:57:34 : ResetStartInfo() Call End
  20:57:35 : ===FINISHED===

  jel zna neko mozda sta radim pogresno :S

  p.s. sve radim kako je opisano u tekstu.

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

  • kod mene je bila ista priča,ali posle 3,4 pokušaja na drugom kompu je prošlo sve.

   Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 38. Instalacija je prošla ok,ali imam gadan problem sa marketom. Kad god nešto pokušam da downlodujem ili update-ujem izlazi mi “The process android.process.media has stopped unexpectedly. Please try again. Da li ko zna ima li pomoći?

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 39. koji market imas (novi ili stari)? Ako imas stari probaj da pronadjes i instaliras novi. Mozes i pokusati sa restartovanjem telefona ili hard reset. Jesi flesovao zadnju RC2 verziju?

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 40. Updejtovanje marketa i flesovanje na RC2 nije pomoglo,ali u recoveriju data/chache wipe jeste. Morao sam ponovo da instalirm sve ali sada radi super.
  Hvala

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Super. Jos samo da te pitam nesto, jel ima nekakvih problema ili nestabilnosti? na xda forumu se spominju problemi sa otkljucavanjem, mikrofon koji famozno ponekad u toku razgovora ne radi i redje problemi sa gps-om (neki imaju ove probleme a neki ne, a ja sam u poslednjem trenutku odustao od update na 2.3 jer ne zelim ne stabilan telefon). Izvini na puno pitanja :))

   Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 41. Odradio sam sve po uputstvu preko recovery ali kada ga upalim posle zavrsenog posla plava strelica kruzi i kruzi i kruzi tako u nedogled. U nekom momentu stane i to je to, nista se drugo ne desava… kako da se iskobeljam iz problema?
  Hvala unapred

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Probaj ponovo da udjes u recovery sa kombinacijom tastera i da odatle odradis wipe Delvik Cache pa probas opet da ga upalis, ako ne pomogne onda opet isto samo obrises i data/cashe. Odavano pratim redovno xda forum i to je obicno sto se savetuje ljudima koji se zaglave u boot loop-u. Javi jel uspelo :)

   Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 42. Izgleda sam zeznuo fon (:
  Pokusao sam da instaliram ovaj novi android od murika 2.3.5. (prethodno sam imao v2.1)
  sve radio po uputama, dosao do dijela gdje sam pokrenuo KDZ i instalacija je krenula, nekih 2-3 minuta su u tekt logu (valjda se to tako kaze) isle brojke i slova da bi onda stalo.

  Posto tamo pise da ta procedura traje oko 15 min, ja sam sacekao jedno 50 minuta, na displeju je pisalo ”download mode”. Na kraju sam iskljucio tel iz kompa, nije reagovao ni na jednu tipku, izvadio sam bateriju i to je to, nisam ga vise mogao upaliti (mislioi sam da nije prazna baterija ali provjerio mi drug bateriju, i kaze dobra je). :(
  Ne mogu nikako da ga upalim, a kada ga ustekam u usb nema notifikacije od kompjutera da je neki uredjaj prikljucen, sta da pokusam prije servisa :)

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Jesi probao da uradis:
   “Ukoliko proces stane u jednom momentu i stoji tu više nego očekivano (10 minuta se ništa ne dešava), ugasite KDZ Updater, skinite telefon sa USB-a, izvadite bateriju i SIM karticu i priključite ga ponovom na računar USB kablom dok držite dugme za stišavanje. Nakon toga telefon će ući ponovo u Download Mode, Windows će prepoznati telefon i instalirati potrebne drajvere. Zatim možete ponovo pokrenuti KDZ Updater, podesiti ga, izabrati Europe+Fastboot.kdz i pokrenuti update. Nakon toga, telefona bi trebao da bude apdejtovan Androidom 2.1 koji sadrži fastboot.”?

   Pise u tekstu da ukoliko se desi tvoja situacija uradis taj korak.

   Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 43. probao sam i to nista.
  Ne mogu da upalim tel nikako, nikave reakcije nema st god da pritisnem, drzao sam ga neko vrijeme na punjacu mislio sam da je mozda baterija ispraznjena. Kao da je mrtav :(

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Taj postupak sto sam kopirao nece “upaliti” telefon, tacnije ne bi trebalo nista da se prikaze na ekranu, ali bi komp trebao da ga prepozna.
   Ja sam imao problem sa originalnim kablom koji je dosao sa telefonom. Komp nije hteo da ga prepozna nikako preko njega. Probaj da pozajmis od nekog drugi kabl, i probaj da ga prikljucis sa zadnje strane kucista ako je desktop u pitanju. Mozda ne daje dovoljno struje prednji usb slot sa kompa, jer telefon se oslanja u tom slucaju iskljucivo na napajanje preko usb-a (posto je izvadjena baterija).

   Download Mode ne bi trebalo da moze da se presnimi, tj. ni jedan ROM/update i sl. ne dira taj deo memorije. Tako da jedino je moguce da se taster za paljenje pokvario ili da ima prekida u napajanju, ali ne bih rekao da je to u pitanju, jer kazes da je posle KDZ update-a prestao da radi.

   P.S.: Drzis dugme za stisavanje dok spajas USB.

   Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 44. Probao sam i to, izvadjena baterija, drzim smanjivanje dok spajam nazad u usb, sacekao sam neko vrijeme nema nikakve notifikacije od racunara da je novi uredjaj spojen, gledao sam i pod device manager nema modem lg kao sto je bilo prilikom kdz update-a.
  Ja sam poslije neuspjeha upgrade-a svasta pokusavao, mijenjao usb portove, isao sam i na deinstalaciju pa ponovnu instalaciju driver-a, pokusao na laptop nista. negdje sam procitao da treba disejblovati lg modem u device manageru i to sam radio. nisam vise pametan ni sam.
  koliko moze opravka kostati ?

  hvala puno na pomoci :)

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

  • :| Pa, ne znam cene, zadnji put sam pre 6-7 godina nosio tel na servis.
   U svakom slucaju mislim da nisi ponistio garanciju, posto nisi “nista” flash-ovao. Isti postupak je i za update. Tako da mozda mozes i to probati ;)

   Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

   • probao danas i sa drugim kablom, nista, ne registruje ga komp nikako.
    kada pokrenem kdz probao sam u oba emergency mode-a, pise da je krenuo sa raspakiranjem kdz-a a zatim poslije minut dva izbaci poruku Phone not found
    sutra ga najvjerovatnije nosim u servis, pitacu servisera moze li on da mi ubaci 2.3.5 android :D

    Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

   • Tel sam sada uzeo iz servisa majstor je uspio samo da ga dovede do stanja gdje ga racunar prepoznaje, odnosno sad ga mogu upaliti (prije nisam mogao, bio skroz mrtav) i pojavi se ”download mode”. majstor kaze da mu prilikom ubacivanja softwera preko riff boksa (mislim da se zove tako uredjaj) jednostavno zablokira tokom ubacivanja software-a i telefon i riff box. da li da probam ponovo ou proceduru sa ovog sajta:

    http://android.modaco.com/topic/344369-updated-15august-android-235-gingerbread-cyanogenmod-71-for-lg-gt540-new-method/page__pid__1774406#entry1774406

    koju sam slijedio i nakon cega je tel. zablokirao a kada sam izvadio bateriju nisam ga vise mogao nikako upaliti, ili da probam nesto drugo?

    Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

    • Pa mozes probati. Ja bih samo nabavio novi USB kabl i spojio ga direktno na plocu pozadi, ako je desktop u pitanju. Tim USB kablovima nikad ne mozes verovati.

     Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

     • probao danas sa drugim i sa sovjim usb kablom ali nece :(
      probao i u emergency mode da prebacim u kdz updater-u, pa disejblovao u device manager-u virtual lg modem, krene proces, pojavi se poruka da se raspakuje, pa kao instalira softver, i onda nakon 1-2 minuta izbaci 10tak redova teksta, i onda zablokira racunar cak i vrijeme na racunaru se vise ne mrda, a cekao sam po 20tak minuta.
      nemam vise ideja sta raditi

      Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 45. Evo samo da dodam da sam sinoc prateci ovo uputstvo uspesno instalirao 2.3.5 koji radi odlicno. U adb uputstvu je doslo do malih izmena(po skidanju i instaliranju adb-a potrebno je pokrenuti sdk manager i skinuti platform tools i u path se dodaju 2 putanje, prva ka folderu tools i druga ka folderu platform-tools

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Sasa GavrilovSasa Gavrilov

   Da li mozes da mi kazes gde se nalaze ti folderi tools i platform tools.mucim muku sa 2.3.5 updateom.Nece se instalira

   Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

   • Kada instaliras Android SDK, u folderu gde si ga instalirao treba da budu folderi tools i platform-tools. Meni je trenutno to u c:\program files (x86)\Android\android-sdk

    Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Sasa GavrilovSasa Gavrilov

   Da li mozes da mi posaljes link gde se nalazi to uputstvo za instaliranje 2.3.5 na gt540 posto ceshljajuci komentare nisam nasao nista.I ako mozes da objasnis kako menjas te pathove i to
   Hvala

   Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 46. mene interesuje jedna stvar! ubacivanjem novog rom-a da li se automatski telefon i dekodira ili mora da se odradi nesto drugo da bih ga dekodirao?

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 47. Goran GodjirovGoran Godjirov

  Ljudi pomagajte ko boga Vas molim! :)
  Izgleda da sam malo zeznuo telefon…naime: kad sam ga kupio imao je 1.6…ja ga posle par dana sam prebacim na 2.1…i radilo je sve super dok iz radoznalosti nisam ubacio 2.3.4…posto mi se nije svidelo kako izgleda sam softver ove verzije kao ni velicina tastera za kucanje poruka ja hteo da ga vratim na 2.1 u tu fon zaglavi na onom pocetnom ekranu gde pise ANDROID i nece dalje nista…probao sam sve zivo ali ocigledno ili ne moze ovako kako ja radim ili sam ga ljudski zeznuo…
  please help! :)

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Telefon ti je upao u tzv. “bootloop”. Probaj da u Recovery-u uradis wipe cache i wipe dalvik. Ako ni to ne pomogne, uradi wipe data/factory reset. To bi trebalo da ga sredi, ali time gubis sve podatke na telefonu (kontakte, podesavanja, aplikacije …).

   Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 48. Jel mozes da udjes u fastboot ili u recovery? Ako mozes ponovi korake za ubacivanje custom roma. Ako idep recovery metodom na karticu ubaci zip sa androidom 2.3.5 tj. RC3. Za problem sa tastaturom predlazem da instaliras smart keybord pro a za sam izlgled predlazem go laucer ex

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 49. Moze neko da mi pomogne kad otworim kdz i ubacim sve lepo i kad prtisnem launch i pise KDZ file extraced i ispod extract file error.pomoc

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 50. koliko i kako moze da se izvede overclock telefona??? … nasao sam u settings-u gde se to nalazi … ali pre nego sto bilo sta tu papkam voleo bih nesto vise o tome da znam…

  hvala :)

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 51. governors ostavi na On demand, minimalna je najbolje da ostane na 245MHz a maksimalnu preporucujem na 787 MHz (moze i na 806Mhz al onda se na kameri javljaju linije koje umeju da upropaste dobru fotografiju). Uglavnom sta god da odaberes prvo jedno vreme testiraj kako telefon radi na toj frekvenciji i tek kad si siguran da nema nikakvih problema otkaci i opciju ”set on boot” (bez te opcije se posle svakog gasenja telefona vraca na standardnih 600MHZ)

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Upravo tako, “set on boot” samo kad si 100% siguran da neces imati problema, jer ako podesis radni takt koji nije najstabilniji moze se desiti da pri ulasku u OS, telefon krene da se restartuje.

   Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 52. pratio sam ovo uputstvo, i kada je kdz završio pisalo je lepo finished tel nije mrdao sa android logoa. skinuo sam ga sa usb, izvadio bateriju i karticu, ušao u download mod i pokrenuo kdz opet ništa, otvorio sam fastboot pokušao inst recovery ali ne pronađe tel nakompu. šta da radim? hitno je :S

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 53. Konacno sam uspeo da root-ujem svoj lg i da instaliran bolji rom.
  Telefon prosto LETIIII i sama grafika na tel. je mnogo jasnija.

  UPUTSTVO je ODLICNO

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 54. Kada krenem sa ubacivanjem roma iz fastboota,bilo da li je prvi nacin ili iz recovery-ja,racunar mi se resetuje…u cemu je problem???

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 55. A skinuo sam i ovaj Swiftdroid medjutim u paketu ne postoji kdz fajl da bih mogao da updejtujem preko kdz updater-a…ako neko ima link za taj kdz paket sa najnovijim gingerbredom molim za pomoc….

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 56. Vlada, убацивање рома преко рикаверија нема везе са рачунаром, такође Свифтдроид се не убацује преко КДЗ-а. Или дај некоме ко се мало више разуме или батали да не би остао без телефона!!!

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

  • mislim da je doslo do razvoja u nacinu na koji se moze ubaciti novi rom…. na nekom forumu je bilo pitanje oko ubacivanje novog roma i ja sam uputio na ovaj sajt i ovaj nacin sa fastbootom i recovery metodo ali posle mene su se javili koji su pisali da su to stare metode i da moze kroz neki kdz updater.
   Ja sam moje resio pa sve novo ide preko recovery, pa nisam ulazio dublje o novom nacinu

   Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 57. Iskreno ne vidim neku razliku između verzija 2.3.4 i 2.3.5
  Pa otprilike kao i svaki novi rom, u početku lepo radi a onda počne sve više da koči i baguje.
  Na kraju hajd Jovo nanovo sa novim romom.

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 58. Pingback: Kako promeniti veličinu sistemske i data particije na LG GT540 | Srbodroid

 59. Pokusao sam na sva tri navedena nacina da root-ujem svoj gt540 2.1 i nisam uspeo.Kod prvog primera uopste nemam opciju Enable Root Permission.Kod drugog,sve uradim kako treba,telefon se restartuje i opet nista(programi koji zahtevaju root pokazuju kako tel. nije root-ovan).Kod treceg i najlakseg,u z4root-u pokrenem root-ovanje i jednostavno me izbaci iz programa,a kad pokusam ponovo,program uopste ne mogu vise da pokrenem.Dali je jos neko imao ovakva iskustva i znaci li to mozda da mi nesto nije uredu sa telefonom?

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

  • ja sam uspeo sa z4root, pogledaj u podesavanjima telefona da ti mozda nije isklucen ” debugging”, treba da bude uklucen

   Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

   • Ukljucen mi je debugging…Malo pre sam formatirao sd karticu,pa cu pokusati ponovo sa z4root programom.E sad,mozda to nema nikakve veze sa sd karticom,ali sam iz ocaja morao nesto da pokusam :) Ako ponovo ne bude htelo,potrazicu pomoc nekog strucnijeg,inace cu ovako potpuno unistiti telefon.U svakom slucaju,hvala na brzom odgovoru.

    Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 60. pozdrav svima,uradio sam root,i fastboot,ali recovery neznam,sta treba da uradim kod adb?

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

   • Neznam te putanje srediti,na racunar sam ga instalirao ali ovo neznam,jel samo ono adb.exe na telefon da instaliram?

    Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 61. Otpakuj Android SDK koji si skinuo na C particiju u folder AndroidSDK

  Potom potrazi u tom folderu putanju do “platform-tools” foldera i zapisi sebi tu putanju (kod mene izgleda ovako: C:\AndroidSDK\android-sdk\platform-tools

  Idi na My Computer -> desni klik pa Properties ili ako si na Win7 onda u Start menu -> Computer -> desni klik Properties

  pa izaberes Advanced System Settings i tu imas System variables, selektuj PATH i klikni Edit.

  Nemoj nista brisati odatle, napisi na kraju

  ;C:\AndroidSDK\android-sdk\platform-tools

  Obrati paznju da ovo bude putanja do tvog platform-tools foldera.

  Save ili OK i putanja namestena, nastavi dalje po uputstvu sa linka.

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 62. Hvala druze puno,probam pa se javim.ovo sto sam skinuo sa xda za 2.3.7 samo na karticu snimim ono for recovery i to je to?

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

  • opet problem,sta cu kad se bas nerazumem,kako u command promptu da dodjem do fajla recovery?na d mi je

   Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

    • izvini sto davim i hvala na pomoci,znaci ovako,na d mi je folder recovery,udjem na to i u command promtu dobijem D:\recovery< i tu samo dalje upisujem ono iz uputstva?

     Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

     • Da, red po red.

      Ako si uradio sve prethodne korake i ako si u recovery folder na D stavio fajl recovery_clockwork_3.0.1.3_swift.img onda mozes da kucas te komande za flesovanje pozicioniran u D:\recovery

      Da znas, ovo je opasan deo uputstva i ako si preskocio neki korak, moze da se desi problem…

      Upozorili smo vas da SrboDroid nije odgovoran ukoliko oštetite vaš uređaj

      Ukoliko niste dovoljno tehnički (računarski) obrazovani, savetujemo vam da ovaj postupak primenjujete uz nadzor stručnije osobe.

      Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 63. nadam se poslednji problem,kad ga upalim u fastboot,nemoze da nadje drajvere,jel mogu negde da ih sam skinem?

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 64. Sve drajvere imas ostavljene u tekstu na linkovima. Za XP je poseban link za Win 7 imas link pre toga.

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 65. Pingback: LG GT540 Optimus dobio ICS custom rom | Srbodroid