Zanimljiva priča o tome kako je Lenovo kupio Motorolu?

Objavio u 05/02/2014 u 15:28

Od kako je Lenovo kupio Motorolu, dosta interesantnih vesti je izašlo. Poslednja vest je da je Lenovo hteo da kupi Motorolu još 2011., pre nego što ju je Google kupio. Iako je Google verovatno ponudio tada veću cifru i kineski proizvođač je odustao od te trke, priča o tome kako je Lenovo kupio Motorolu je mnogo zanimljivija.

Nakon deljenja Motorole na dve divizije, Motorola Mobility i Motorola Solutions, Lenovo je uvideo priliku da proba da kupi Mobility polovinu. CEO Motorola Mobility dela u to vreme je bio Sanjay Jha, dok je Greg Brown bio čelnik Solutions polovine. Lenovo je prišao Jha, ali izgleda su prišli pogrešnoj osobi.

Lenovo nije bio obavešten i u pregovore o kupovini je krenuo sa Brown-om. Međutim Brown nikako nije mogao da bude od pomoći Lenovu vezano za Motorola Mobility, a pri tom im nije rekao ništa o dilu sa Google-om. Tako da je pregovarački tim iz Lenova otišao crvenih obraza u nadi da će jednog dana uspeti da urade posao koji su hteli. Međutim za taj dan su čekali nekoliko godina i kada je Google odlučio da se reši Motorole, Lenovo je bio prvi na tapetu.

Nakon što je Google kupio Motorolu, Lenovo CEO Yuanqing Yang je pozvao Eric Schmidt-a na večeru da rasprave o mogućnostima oko prodaje Motorole. Yang je pokazao šta Lenovo može da uradi sa pametnim telefonima i rekao je Schmidt-u da ukoliko Google ikada bude hteo da se reši Motorole, da ga pozove.

Pre oko dva meseca, Schmidt je poslao email Yangu. Yang je odmah pozvao Schmidt-a jer je Lenovo taj momenat čekao svo ovo vreme. Schmidt ga je pitao “da li su još uvek zainteresovani za Motorolu?”, a ostatak priče znate. Doduše, regulatorno telo još uvek mora da da konačnu odluku, ali eto, sada znamo i šta se dešavalo iza kulise.

[via Unwired View]

Tags: Eric SchmidtLenovomotorolašta se desiloYang

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *