Stigla Jelly Bean statua – danas počinje Google I/O

Objavila u 27/06/2012 u 8:05

Jelly Beans statuaDanas počinje Google I/O 2012 događaj i juče je postavljena Jelly Bean statua ispred Googleplex zgrade. Kao i kod najave prethodnih Android verzija operativnog sistema, Google tim je ukrasio njihovo dvorište novim slatkišem. Evo kako je to izgledalo kada su postavljali Ice Cream Sandwich, pisali smo o tome.

Jelly Beans statua

Prethodnih dana se u svetskim medijima pisalo šta će sve Google predstaviti i o čemu će se sve pričati na njihovom najznačajnijem događaju. Možete pratiti dešavanja na njihovom sajtu.

Jelly Bean (Android 4.1)

Očekuje se predstavljanje Jelly Bean verzije Androida koji su prvobitno mediji nazivali verzijom 5.0, ali zapravo radi se o 4.1 verziji. Nagađa se da će sa novom verzijom biti optimizovana potrošnja baterije, da će biti poboljšana pretraga i da će Chrome biti nativni browser.

Nexus tablet

Pretpostavlja se da će Google predstaviti njihov Nexus tablet na kojem su radili u saradnji sa Asus kompanijom. Oko ovog tableta se u medijima dizalo najviše prašine prethodnih meseci. Po nekim špekulacijama ovaj tablet bi trebao da ima ekran od 7 inča, da ima Tegra 3 procesor sa radnim taktom 1,3 Ghz, 1 GB RAM, 8 ili 16 GB interne memorije i naravno da dolazi sa Jelly Bean operativnim sistemom. Nagađa se da će se zvati i Nexus 7, naravno sve su ovo neproverene informacije. Ono što je najslađe kod ovog tableta je cena, priča se da će koštati oko 200 dolara. Ja nekako verujem u ovaj tablet pošto ga radi Asus, jer smatram da je Asus napravio dosad najbolje Android tablete na tržištu. (pisali smo o njima recenzije: Transformer recenzija 1, Transformer recenzija 2, Transformer vs Transformer Prime, i najave: Asus Padfone)

Android Entertainment Device

Ovo bi trebao biti neki gedžet  sa kojim će moći da se strimuje muzika i video kod kuće i da se sve to kontroliše preko tableta i pametnog telefona. Ovo bi bilo prvo parče hardvera iz Google-ovog asortimana sa nazivom Android@Home. Pričali su o ovom prošle godine na I/O događaju, videćemo šta će sad reći.

Google mape za iOS

Na WWDC događaju, Apple je objavio da Google neće više biti njihov glavni proizvođač mapa. Sada Cupertino radi mape za iOS 6 što bi značilo da Google može da predstavi zasebnu aplikaciju za mape za Apple uređaje.

Google TV

O Google TV se dosta pričalo i ideja nije zaživela, što ne znači da će Google odustati od ove ideje. Trebalo bi da se predstave novi partneri za razvoj Google TV projekta.

Odgovor na Siri

Pretpostavlja se da će Google predstaviti aplikaciju koja će biti odgovor na Siri. Neki izvori kažu da će se zvati Google Assistant.  Ovaj asistent će moći da kontroliše sistem glasovnim komandama naravno na Android uređajima. Inače Google od maltene prve verzije Androida ima Google Voice opciju. Ali videćemo…

Google Wallet

Trebalo bi da Google predstavi neki cloud sistem za plaćanje koji će se oslanjati na Google Wallet koji koristi NFC tehnologiju.

Google Glass

Već smo svi videli i čuli za Google-ove naočare, futuristički pogled na svet sa proširenom stvarnošću. Na ovom događaju neće biti predstavljene komercijalne Google naočare pošto će one biti predstavljene tek sledeće godine. Ali se može očekivati nešto više tehničkih specifikacija oko ovog projekta.

Google Cloud

Google je napravio i cloud servis koji će se rentirati na mesečnom nivou, pa će verovatno pričati i o ovom na I/O događaju.

Pa ostaje nam da ih samo gledamo 🙂

Tags: Android 4.1događajgoogleGoogleplexI/OJelly BeanmapeNexusOStablet

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *