Toray zaštitni film za ekrane osetljive na dodir

Objavila u 24/02/2012 u 8:32

Toray

Kada imate pametan telefon, neizbežno je da vrlo često brišete ekran telefona jer se zaprljao. Najčešće ostanu otisci prstiju po ekranu što ume da bude iritantno. Dok sam imala HTC Desire koji je imao Gorilla stalko, manje otisaka je ostajalo na ekranu. Dok je Sony Ericsson Xperia arc koji ima drugačiji ekran, podložniji prljanju. Tako sada Xperia arc još ćešće brišem, čak koristim ono sredstvo za brisanje ekrana laptopa pošto ume jako da se umasti.

Hemijska firma Toray je kreirala zaštitni film koji sprečava ostavljanje otisaka prstiju po površini. Ovu tehnologiju su predstavili na Nano Tech 2012. događaju. Naravno, ovaj zaštitni film može da se ugrađuje na ekrane smartphone-ova, tableta i ostale uređaje sa ekranima osetljivim na dodir. Koja će kompanija potpisati ugovor o saradnji sa Toray firmom, tek ćemo videti. Pogledajte video klip u kojem više objašnjavaju ovu tehnologiju.

Tags: dodirekranFilmotisciprstitelefonToraytouchscreenzaštita

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

4 komentara, pridruži se diskusiji!
 • Jedan problem skoro resen – odlicno! Cekam evoluciju u baterijama – ne znam kakvi su tacno problemi, osim kao korisnik, treba nam 2 ili 3 puta veca snaga baterije, sto pre to bolje…

 • Ovaj sajt uvek ime neverovatno dobre tekstove. I ovo je zanimljivo, samo sto tako nesto vec postoji. Invisible Shield kompanije Zagg ne samo sto ne ostavlja otiske uopste, vec ima i “self healing” nacin zastite. Ako se ekran ogrebe necim ostrim, za 1-2 dana vec nema nicega. Vec godinu i nesto dana koristim ovu foliju na Desire HD-u i ne mogu da opisem koliko je mocna. Cilj mi nije da reklamiram Zagg, vec samo da pomgnem ljudima koji su bacali pare na nekvalitetne gluposti, poput mene, dok nisam ovu foluju narucila. Za svaku preporuku!

  • 🙂 Super je ta folija, ali sam ja ovde pisala o zastitnom filmu koji se ne lepi dodatno na telefon. Nego se prilikom proizvodnje “ugradi” zastitni film na ekran.
   Inace, verujem da postoji jos resenja za ovaj problem od drugih proizvodjaca ali nisu dospele do novinara. 😀

   • Shvatila sam to, nego cim sam videla klip, odmah sam se setila muka kroz koje sam prolazila prvo bez zastite za ekren, a posle sa svim ostalim vrstma folija. Pa kad videh ovu temu, reko’ da podelim nesto slicno i vise dostupno resenje! 😉
    U svakom slucaju, jako zanimljiv post, kao i uvek! 😀

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *