Zašto dva flegšipa godišnje?

Objavio u 01/12/2014 u 20:26

Najava novog flegšip uređaja ne može da prođe bez “kad pre?” komentara.

Svedoci smo sve učestalijeg predstavljanja flegšipova od strane lidera u proizvodnji mobilnih telefona, zašto je to tako?

Kao što svaki organizam ima svoj životni ciklus, tako možemo reći i za proizvode. Oni nastaju, prolaze kroz faze rasta, zrelosti, a zatim umiru.

zivotni ciklus

Kada je reč o mobilnim telefonima i tabletima, neverovatna brzina razvoja komponenti i izuzetno jaka konkurencija dovele su do drastičnog skraćenja životnog ciklusa. U proteklih pet godina, učestalost uvođenja novih pametnih telefona na tržište porasla je za 66%. Flegšip jedne kompanije, koji ima najkvalitetnije komponente u momentu uvođenja, za nekoliko meseci pada u senku jačih uređaja koji se pojavljuju na tržištu, a potrošačko društvo samo podstiče ovaj trend. U Velikoj Britaniji korisnik u proseku menja telefon na svakih 29 meseci, dok u SAD telefon bude korišćen samo 18.

Nedavno istraživanje koje je sprovela kompanija CEA (Consumer Electronics Association) ukazuje da je, od svih elektronskih uređaja, najkraći životni ciklus mobilnih telefona i iznosi oko 4,6 godina.

lifecycle

Kompanije moraju da reaguju, a sigurno najpoznatiji primer jeste Samsung i njegove S i Note serije. Naizmenično predstavljanje modela omogućava im da održe prisustvo na tržistu i održe prodaju i profit na optimalnom nivou.

grafik samsung

Ako bi posmatrali životne cikluse telefona ostalih kompanija, ne bi se puno razlikovale od ovoga.

Pitate se gde su tu svi ostali modeli koje Samsung predstavlja? S Duos? S mini? Grand Prime? Alpha? K Zoom? Z?

Po ovom pitanju, Samsung je rekorder. U 2014. na tržištu se pojavilo čak 58 novih modela.

samsung 2014

Zašto ih nema na grafiku životnih ciklusa?

Udeo ostalih 56 modela na tržištu je zanemarljiv. Jedan deo ponude namenjen je određenom segmentu tržišta kao recimo dual sim telefoni za biznis korisnike ili Galaxy S5 Sport, a drugi deo predstavljaju javna testiranja tržišta (Note Edge).

Većina ovih modela ne uspe da probije granicu profita, ali daje važne informacije o strukturi i navikama tržišta.

Ostali proizvođači?

ostali proizvodjaci

Na histogramu vrlo jasno možemo videti razliku između poslovne politike Samsunga i Apple-a. Sony(20) i Motorola(11) traže balans između dve struje, dok LG(49) u stopu prati korejskog konkurenta.

Šta da očekujemo u budućnosti?

Do koje granice možemo ići? Koliko flegšipova godišnje ljudi mogu da kupe?

Veoma smo blizu granice u kojoj se sudaraju kupovna moć i stopa uvođenja novih modela na tržište. Korisnici se sve češće odlučuju da “preskoče” jedan model. Ideja je sve manje, a kupci sve teže pravdaju izdvajanje stotina evra na nekoliko gigabajta i gigaherca.

Samsung je najavio da će za 2015. smanjiti broj modela za 25-30 procenata. Ovo se ne odnosi na cikluse njihovih glavnih aduta (Note i S), ali svakako predstavlja pomak u drugom pravcu.

Sonijev direktor marketinga Kalum MekDaugal, nedavno je izjavio da dva flegšipa godišnje “nisu održiva strategija na duge staze” zbog trenutnih promena u high-end segmentu tržišta. Moguće da ovo predstavlja potvrdu novog načina poslovanja u Soniju.

Kako će reagovati ostali “igrači” na tržištu, ostaje nam da vidimo, ali izgleda da je vreme “dva flegšipa godišnje” ipak na zalasku.

izvori:

Tags: flagshipLGmotorolasamsungSonystategijatelefoniživotni ciklus

Autor
Savo Kovačević Savo Kovačević

Objavljenih tekstova: 4

Savo je student Industrijskog Inženjerstva u Novom Sadu. Poseduje LG Nexus 4 telefon. Inače je gik, voli slobodno mišljenje i konstruktivnu kritiku, pritom je beskonačno radoznao. U slobodno vreme svira gitaru. (napisala: goldie)

3 komentara, pridruži se diskusiji!
  • Dobar chlanak.

    Ja sam ipak za projekat “dva flegshipa godishnje”.
    Zashto?
    Pa, kad se pojavi drugi flegship u toku godine, onom prvom padne cena – a ja uzmem njega (najcheshce model ima slichne karakteristike kao i najnoviji flegship telefon). 😉

  • Racionalno objašnjenje. Nek objavljuju, ne preskačem jedan nego 4 ili 5 različitih flagship, dok moj ne krene da pokazuje znake nepouzdanosti. Menjam bateriju posle godinu ili godinu i po, takođe zaštitu, i ona stari, a telefon koji ne izdrži 18-24 meseca je bio promašaj. Negde do 2016, Nexus 5 za mene.

  • Pro izvestaj, ko iz knjige 🙂

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *