U toku je rat pametnih telefona

Objavila u 09/04/2011 u 17:00

android devicesOvih dana se na netu priča o nekakvom ratu pametnih telefona. Ovde se ne radi samo o tome da mediji plasiraju tekstove, nego se primećuje i značajna i primetna podela korisnika. Komentari na tekstovima koji porede popularnost između različitih platforma na telefonima su u najvećem broju podeljeni na Apple fanove i Android fanove. Do skoro, kategorija Android fanova nije postojala ali kako se odvija borba za prevlast na tržištima širom planete, tako se ljudi i spontano dele u tabore. Ovim velikim kompanijama rat između korisnika itekako odgovara jer je bitno da se priča o njihovim uređajima.

Ovih dana se špekulisalo o tome da li je Android platforma i dalje otvorena? Sva lavina je krenula od zatvaranja Google-a prema kompanijama zbog bolje kontrole, o čemu smo pisali. Google-u se  takođe zamera što nije otvorio kod za Honeycomb na šta je Andry Rubin (podpredsednik u Google za inženjering) dao i odgovor. Kako on kaže, najbitnije je održati kvalitet. Često se poslednjih godinu dana spominjala fragmentacija Android platforme, protiv čega se Google bori. Honeycomb koji je pisan za tablete može samo produbiti fragmentaciju, zbog čega Google trenutno radi na prilagođavanju Honeycomb-a za telefone. Onda kada Honeycomb bude spreman, izbaci će i njegov source code. Ali da ovo odlaganje ne znači da Android više nije otvorenog koda i njihova politika se uopšte nije promenila.

Najveći rat se zapravo vodi između Apple i Android fanova, ali ako pogledamo statistiku iz aprila koju je Gartner izbacio, možemo videti da je između 2010. i 2011. godine, Android platforma najviše “pojela” zapravo Symbian. Dok se Apple itekako dobro drži i ima fin rast.  Symbian fanovi kao da su se predali mada često čujem u razgovorima izjave “Ja sam zakleti Nokijaš”. Verovatno su od Nokia telefona odustali oni najslabiji tj najmanji fanovi. Šta će biti u narednom periodu sa Nokia telefonima na Windows platformi, videćemo. Ali mogu da kažem da se nešto i ne priča mnogo o ovim uređajima u medijima.

Problem je verovatno u tome što Android “ne jede” Apple i Apple “ne jede” Android, nego zajedno jedu one manje od njih. Zato međusobno samo podmeću noge i igraju po sistemu: “Zavadi pa vladaj (korisnicima)”.

Ako još malo pogledamo statistiku, možemo videti i Gartner-ovo predviđanje za naredne godine. Do kraja 2011. godine, Android bi zauzeo 38.5% udela na tržištu, do kraja 2012. čak 49% udela. I to bi bilo to, posle bi stagnirali do 2015. po njihovom predviđanju. Po njihovom predviđanju Symbian polako umire dok ih preuzima Windows Mobile koji lagano raste. Naravno, uzmite u obzir i to da se povećava ukupan broj korisnika pametnih telefona. Naravno ne znači da je Gartner vidovit, ali eto otprilike i ukratko sam vam prenela o čemu se priča, kakvo je raspoloženje i predviđanja nekih tamo eksperata za statistike i analize tržišta. 🙂

gartner android

via Gartner

Tags: AndroidfanoviGartnerkorisnicistatistikatržišteudeo

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

Jedan komentar, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *