Studija o Android 2.2 Froyo apdejtu

Objavio u 20/01/2011 u 20:58

froyo andriod 2.2

ComputerWorld je izvršio studiju o Android 2.2 apgrejdu na uređajima koji su ponuđeni na četiri glavne mobilne mreže u SAD-u u 2010. godini

Deo obećanja Android mobilne platforme je da se on stalno razvija, tako da korisnici Android uređaja mogu da se nadaju novinama i mogućnostima kako se operativni sistem razvija. Naravno, mnogi Android korisnici su naučili da nova verzija Androida ne znači da će za njih biti odmah dostupna na određenom uređaju ili mreži. ComputerWorld je izvršio studiju na četiri glavna mobilna operatera, i iako se jedan proizvođač pokazao kao dobar, slika je prilično mutna.

Nalazi govore da je većina uređaja koje je HTC proizveo prešla na Froyo, sa više od pola svojih uređaja koji su izašli u 2010. godini. Motorola je druga sa 15.4% njenih uređaja koji su prešli na Froyo do kraja prošle godine. Mada treba uzeti u obzir da studija pokazuje da nisu svi Motorolini telefoni isporučeni do novembra 2010, što ne ostavlja mnogo vremena za apgrejd do Nove godine kada je urađen presek studije. (Android 2.2 je izašao u junu 2010., a Motorola je isporučila četiri telefona sa Androidom 2.1 u novembru.) Motorola je za dlaku prešla HTC po vremenu za koji je update na Android 2.2 stigao sa prosekom od 54.5 dana, gde je HTC odmah iza sa prosekom od 56 dana.

Drugi proizvođači se nisu pokazali ovako dobro: Samsung je uspeo da apgredjuje samo jedan uređaj na Android 2.2 u toku 2010. godine, koji čak nije bio baš uspešan. Svi koji su kupili Galaxy S telefone još uvek čekaju na Android 2.2. Dell, LG i Sony Ericsson nisu apgrejdovali ni jedan svoj uređaj na Froyo tokom 2010. godine.

Odlučeno je da studija ne uključi T-Mobile G1 (prvi Android uređaj) i telefone koji su isporučeni sa Androidom verzijom 2.2.

Razmak između Android verzija i njihova dostupnost potrošačima zavisi kako od proizvođača, tako i od mobilnog operatera. Proizvođači treba da osiguraju da apgrejd radi na njihovom hardware-u, kao i na dodatnom software-u  (HTC Sense, Motoblur itd.).  I operater treba da osigura da novi OS neće narušiti stabilnost njihovog sistema.

Već su najavljeni Android 2.4 i 3.0, pa samim tim kašnjenje između verzija operativnog sistema instaliranog na uređaju i onog koji je trenutno aktuelan postaje sve veće. Pa tako i korisnici postaju sve nezadovoljniji, koji u većini slučajeva treba da potpišu dvogodišnji ugovor. Iz perspektive mobilnog operatera, vrednost telefona je uglavnom u ugovornoj obavezi nego u samom uređaju (i u produžavanju starog ugovora), i ne brine ih mnogo da daju podršku za već prodat uređaj.

Ova studija jeste izvršena u Sjedinjenim Državama, ali ona pokazuje generalnu sliku o stanju na Android tržištu i ozbiljnosti i posvećenosti proizvođača telefona i operatera u brizi o krajnjem korisniku.

Jako je bitno da ako se odlučujete na novi Android uređaj, sagledate i ove aspekte, jer niko ne bi voleo da kupi uređaj koji će za godinu dana postati mator i na kom većina novih aplikacija neće raditi.

[via DigitalTrends]

Tags: 2.22010AndroidComputerWorldDell Sony EricssonfroyohtcLGmotorolasamsungseUpdate

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

3 komentara, pridruži se diskusiji!
 • Pravo ime mu je Fender myTouch 3G znaci samo je brendirani myTouch 3G ali sa vise memorije i 3.5mm jackom

  http://www.t-mobile.com/shop/phones/cell-phone-detail.aspx?cell-phone=MyTouch-3G-LE-Fender

 • Odlučeno je da studija ne uključi T-Mobile G1 (prvi Android uređaj) koji su isporučeni sa Androidom verzijom 2.2.

  Zar nije isporucen sa 1.0?

  Sto se tice update, kod nas jos uvek nije updateovan HTC Magic. Ja koristim HTC Magic [32A] Android 1.5 i jos uvek nisam dobio nikakav update, a kupio sam ga preko VIPa jos u novembru 2009., pre neki dan sam procitao da je i HTC Magic Fender koji je takodje 32A updejtovan.

  • Greska u kucanju, nije ukljucen G1 koji je stizao sa 1.0, i nisu ukljuceni uredjaji koji su dosli sa 2.2.

   A sto se Magic-a tice, ako je Fender (32A) update-ovan, mozda mozes da primenis njegov RUU ako je izasao zvanicno na htc.com

   Pokusao sam da nadjem HTC Magic Fender, ali nisam uspeo da ga nadjem. U kojoj zemlji je Fender prodavan? Posto htc-ov sajt je podeljen po drzavama.

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *