Samsung Android tableti ulaze u trku sa Apple iPad-om

Objavila u 31/10/2013 u 9:28

Poznato je da su Android pametni telefoni već odavno dominantni na tržištu po broju prodatih primeraka ali su Android tableti daleko zaostajali u odnosu na broj prodatih iPad tableta. Ipak, po poslednjoj IDC studiji, Android se značajno poboljšao i u ovom sektoru. U trećem kvartalu se pokazalo da Android tableti polako dotiču Apple dominaciju.

Apple je kreirao tržište tableta i prodaja im nije pala ni u ovom kvartalu i slična je kao i prošle godine u isto vreme. Prodali su 14,1 milion iPad-a. Android tableti su dostupni i po nižim cenama, raznih proizvođača, kao i različitih veličina što je verovatno uticalo na povećanu prodaju i popunjavanje potreba tržišta. Najprodavaniji su svakako Samsung tableti, u ovom kvartalu je Samsung prodao 9,7 miliona tableta. Povećanu prodaju tableta u odnosu na prošlu godinu su postogli i drugi proizvođači kao što su Asus, Lenovo i Acer.

U ispitivanom kvartalu, prodato je 47,6 miliona tableta što je rast od 36% u odnosu na prodatih 34,8 miliona u istom periodu pre godinu dana. Što bi značilo da se rast odnosi u najviše na prodaju Android tableta. Lepo se vidi da je Apple-ov market share prošle godine bio čak 40,2% a ove je pao na 29,6%. Ali je i bitno naglasiti da Apple nije u ovom periodu predstavio na tržištu novi uređaj u ovoj kategoriji i da će četvrti kvartal sigurno doneti neke promene povodom ove studije sa Apple iPad Air tabletom i iPad mini koji je najavljen za novembar.

 

zdnet-idc-q3-2013-tablets-620x293via zdnet

Tags: Apple iPadIDCpopularnostsamsungstatistikastudija slučajatableti

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *