Nokia sa Androidom, neostvareni san

Objavio u 08/07/2013 u 15:50

Mnogi krive Nokia-Microsoft Windows Phone partnerstvo kao razlog dramatičnog pada sa vrha u poslednjih par godina. Možda je jedini način da se Nokia ponovo dokopa dominantne pozicije da prihvati najpopularniji operativni sistem za pametne telefona na planeti, Android?

nokia lumia 900 running android 4.1

Bernstein Researcher analitičar Pierre Ferragu veruje da Nokia treba da “uzme pilulu pre nego bude kasno“. Ferragu ovde misli na Nokiin pad u dominaciji i neuspeh da se pozicionira visoko u svetu pametnih telefona. Tržište feature telefona gde je Nokia najsnažnija rapidno nestaje i jedini izlaz koji Nokia ima je tržište pametnih telefona kroz Windows Phone koji nije uspeo da zadobije veliku popularnost. Takođe je dodao da ukoliko kompanija ne preduzme neke mere pod hitno, može biti kasno da se preduzimaju bilo kakve mere vezane za probleme koji stižu narednih godina.

Nokiino partnerstvo sa Microsoftom nije dovelo do nove inspiracije ni na jednoj strani, iako se u poslednje vreme vide pomaci, sa Windows-om koji popunjava rupe iOS-a u EU zemljama. Operativni sistem je porastao oko 2.5 posto, ali to nije dovoljno.

Symbian je takođe bio ogroman promašaj, koji pokazuje da Nokia mora da se osloni na svoje feature telefone kako bi balansirala knjige. Finska kompanija je skoro napravila kampanju za njihov Asha 501, ali ovo tržište se vrlo brzo gasi (Nokiina prodaja feature telefona je pala 30% za godinu dana), tako da se kompanije više ne može osloniti na ovo tržište.

Još uvek se ne zna kakve bi implikacije bile kada bi Nokia krenula da flertuje sa Androidom. Microsoft je dao licence Samsungu i drugim proizvođačima Android telefona da prave Windows uređaje, što bi možda Nokii moglo dati za pravo da krene da pravi Android telefone, ali Nokia i Microsoft su razjasnili svima da je njihova romantična veza specijalna i drugačija.

Da li mislite da Nokia treba da nastavi sa ekskluzivnom vezom sa Microsoft-om ili bi trebala da se priklanja Androidu?

Ja sam u ovome podeljen, mislim da je ok da postoji protiv teža, ali opet, voleo bih da vidim Nokiu sa Androidom … to bi bio pun pogodak!

[via Android Pit]

Tags: AndroidNokiapartnerstvoWindows Phone 8

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

3 komentara, pridruži se diskusiji!
  • Jednim dijelom zbog našeg izopačenog naroda i priče da je nokija najbolji telefon, i da ti tamo sa nekim soni-eriksonom si jadnik koji nema pojma sta je dobar telefon (još pogotovo kada sam kupio x10 mini), mi je drago što je nokija sada tamo gdje jeste.
    Sada su svi ti isti cuteci odrekli svoje nokije uzeli neki od trenutno popularnih androida, i sretni trce da se pohvale svojim novim telefonom.
    Drugim djielom mi je žao nokije, jer je ipak puno doprinjela razvoju mob. telefona, da tako neslavno završi.

    P.S.
    Još samo da vw propane onda mogu da umrem sa osmjehom na licu 🙂

  • Mogli bi da izbace par modela sa Android sistemom,bilo bi to”genijalan mi smo spoj” .I da dosta porade na Windows OS ako hoce da prodju na trziste jer je slican iOS,zatvoren,ne moze se personalizovati itd.Ali dobro si rekao,ne mogu svi da budu isti,onda ne bi bilo izbora.

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *