Mobilni internet trendovi

Objavila u 14/02/2011 u 21:24

prodaja

Mary Meeker i Matt Murphy su predstavili trendove o mobilnom internetu za 2011. godinu na Google Thinkmobile konferenciji. Mary Meeker je do skoro radila kao analitičar u Morgan Stanley istraživačkoj kompaniji a sada radi sa Kleiner Perkins Caufield & Byers kompanijom. Kompletnu prezentaciju možete videti na linku.

Sve u svemu, predviđa se da će u narednih par godina, globalna prodaja pametnih telefona i tableta nadmašiti prodaju desktop personalnih računara i notebook-ova. Značajna promena u prodaji pametnih telefona se već desila u poslednjem kvartalu 2010. godine.

Njihovo istraživanje još navodi da je 60% utrošenog vremena sa pametnim telefonima zapravo registrovana kao nova vrsta aktivnosti korisnika mobilnih telefona. Sada mobilni telefon pored telefoniranja, slanja SMS-ova i pregledanja mail-ova služi i za mnoge druge aktivnosti.

Predviđa se da će globalni mobilni transfer podataka porasti i 26 puta u narednih 5 godina.

Japanska socijalna mreža, Mixi, ilustruje značaj mobilnog interneta: 85% pregleda stranica se obavi sa mobilnog telefona u odnosu na 14% pre 4 i po godine.

Recimo, 50% svih aktivnih korisnika Twitter-a koriste mobilni telefon za Twitter u poređenju sa 25% pre samo godinu dana. Dok se 40% tvitova pošalje sa mobilnog telefona.

Interesantno je i da 50% Pandora korisnika se pretplatilo na ovaj servis preko telefona. Priča se i o SoLoMo efektu (Social Local Mobile), povećanje upotrebe društvenih mreža preko mobilnih telefona.

Ovakva promena trendova otvara mogućnosti novim kompanijama da se probiju i da suzbiju vodeće kompanije koje se previše opuste. Na slici ispod možete videti 15 najboljih kompanija po javnoj tržišnoj vrednosti i kako je to izgledalo 2004. godine i kako sada izgleda.

market trend

Da li su naši mobilni provajderi svesni ovih trendova? I da li će taj mobilni internet kod nas biti dovoljno brz i dostupan SVIMA po nekoj razumnoj ceni, pošto je sada skup i smatra se luksuzom, a ne bi trebalo… Mobilni internet treba da bude toliko dostupan da možemo slobodno bez ustručavanja da ga koristimo. Mobilni internet je uslov za potpuno korišćenje pametnog mobilnog telefona.

Tags: googlekonferencijaMary MeekerMatt Murphymobiletrend

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *