Korisnici mobilnih telefona gledaju ušima, kažu poslednje studije [infographic]

Objavio u 27/02/2014 u 16:02

Neurološka istraživanja su juče objavljena na Mobile World Congress-u u Barseloni gde je naučno dokazano da korisnici više vole da “gledaju” video svojim ušima.

Merenjem moždane aktivnosti i impulsa korisnika koji gleda video materijal na mobilnom uređaju, naučnici iz New York-ške neuro-marketing kompanije Neuro-Insight su pokazali da zvuk koji se emituje kroz slušalice Headphone:X daje mnogo veći užitak prilikom konzumiranja videa.

Headphone:X zvuk je bio totalni pobednik u ovoj studiji” rekao je Pranav Yadav, VEO Neuro-Insight kompanije. “Kada smo unapredili zvuk, patern moždane aktivnosti koji smo videli je sličan onoj kada jedemo nešto u čemu uživamo, čujemo dobar vic ili onim moždanim aktivnostima prilikom konzumacije drogama zavisnosti. Unapređivanjem kvaliteta videa nismo dobili iste rezultate i reakcije.

Rezultat koji smo videli je revolucionaran“, rekao je Pranav. “Zvuk je ključna komponenta audio-video iskustva – korisnici mobilnih uređaja su jednostavno voleli sadržaj sa Headphone:X zvukom čak i kada kvalitet videa nije bio visok, u poređenju sa istim vizuelnim stimulansom većeg kvaliteta videa ali sa običnim zvukom.

Geir Skaaden, viši potpredsednik za audio tehnologiju DTS Inc., koji je pokrenuo istraživanje je rekao da “Sound Matters” istraživanje sadrži bitnu lekciju za mobilne operatere i online video zajednice, koja bi mogla da ima uticaj na to kako da kontrolišu i usavrše dragocen protok.

Zvuk unapređen sa Headphone:X zaista uzima malo protoka i može biti isporučen sa mnogo manje resursa nego video visokog kvaliteta“, rekao je Skaaden, “Operateri koji budu rebalansirali iskorišćenje protoka zarad unapređenog zvuka, ne samo da će uštedeti novac, nego će imati momentalno unapređenju u iskustvu korisnika.

O studiji

Studiju je sproveo Neuro-Insight u laboratorijama u New York-u. Uključivala je 100 muškaraca i žena između 18 i 35 godina. Svi testeri su bili prosečni korisnici mobilnih telefona i tableta koji konzumiraju audio video sadržaj.

Grupi su predstavljena četiri video materijala sa različitim kvalitetom video i audio zapisa. Sadržaj je gledan na tabletu i zvuk je puštan preko standardnih bubica. Sekvence video klipova su se razlikovale po grupama.

Neuro-aktivnosti kod korisnika su merene SST tehnologijom Neuro-Insight kompanije i analizirane sa pet različitih merenja:

  • Dugoročno enkodiranje u memoriju: Merenje koje pokazuje koliko je mozak zapamtio
  • Angažovanje: Merenje sadržaja na osnovu lične relevantnosti
  • Indeks hedonizma: Merenje koje računa koliko je iskustvo bilo prijemčivo
  • Emocionalni intezitet: Jačina bilo koje emocionalne reakcije
  • Pažnja: Merenje koliko je vizuelne pažnje bilo na sadržaj

Rezultati:

Prebacivanje na Headphone:X sa standardnog kvaliteta zvuka je imalo prosečno povećanje od 42% Indeksa hedonizma na svim nivoima video kvaliteta, što dokazuje veće uživanje u sadržaju test subjekta.

Interesantno je da je najveće povećanje u uživanju došlo kada je Headphone:X zvuk dodat na srednjem kvalitetu – 66% od maksimalne. Dodavanjem Headphone:X zvuka na nizak kvalitet videa je ostvario povećanje od 29%, dok je kod videa visokog kvaliteta to bilo 35%.

Nasuprot tome, održavanje audio kvaliteta i promene u video kvalitetu su imale veoma male promene – promene su bile manje od jedan odsto. Promene u video kvalitetu na tabletu su statistička greška.

Neuro-Insight je zaključio da samo unapređivanje zvuka je napravilo značajne statističke razlike u svim merenjima. 42% povećanje u Hedonističkom indeksu prilikom konzumiranja sadržaja sa Headphone:X zvukom je rezultat koji je veoma bitan i to na nivou od 95 odsto.

A za tu priliku su napravili i infografik:

Sound Matters Study Infographic

Više o Neuro-Insight kompaniji na njihovom zvaničnom sajtu.

Tags: audioheadphone:xinfographickonzumiranje sadržajakvalitet zvukamobilni uređajiMWC2014neuro-insighttablettelefonvideoZvuk

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *