Koliko zapravo slobodne memorije imate u telefonu?

Objavio u 03/02/2014 u 11:50

Kada kupite pametan telefon u specifikaciji piše da imate određenu količinu slobodnog prostora, ali vi ne dobijete sav taj prostor na raspolaganje. Operativni sistem mora negde da bude smešten, tako da dobijete manje. Ovo je poprilično standardno, ali ko od proizvođača daje najviše prostora, tj. ko najviše đubri telefone?

Izvršena je studija od strane britanskog sajta Which koja je imala za cilj da se vidi koji od trenutnih pametnih telefona daje najviše slobodne memorije kada ga kupite. Znači bez instaliranih bilo kakvih aplikacija, bez muzike, slika … bez ičega … go golcat. Ko daje više na 16GB uređajima?

Slobodan prostor na mobilnim telefonima

iPhone 5C je u ovoj studiji bio pobednik jer daje 12.6GB od 16GB, što znači da 3.4GB otpadne na operativni sistem i aplikacije koje dolaze sa njim. Sledeći po redu je Nexus 5 gde dobijate 12.28GB slobodnog prostora. iPhone 5S je treći sa 12.2GB. Nadalje idu Xperia Z1 sa 11.43GB i Blackberry Z30 sa 11.20GB.

Dalje su tu HTC One Mini koji daje 10.44GB slobodnog prostora što samo pokazuje koliko Sense zauzima u odnosu na Stock Android. LG G2 je odmah iza sa 10.37GB, što ostavlja Samsung Galaxy S4 poslednjeg na ovoj listi. S4 kada se prvi put upali ima slobodno 8.56GB od 16GB, TouchWiz je ogroman! TouchWiz da pojede skoro pola interne memorije je suludo, ali ima i druga strana medalje.

Iako niko ne voli da mu se uvaljuju beskorisne aplikacije i servisi koje ne može da ukloni, neki proizvođači, kao Samsung daju mogućnost proširenja memorije (ali ne i za aplikacije) kroz podršku za SD karticu. Najgori na ovoj listi od sve dece daje i najbolju podršku za SD proširenje i to do 64GB. Prva tri ne daju nikakvu opciju proširenja, umesto toga se oslanjaju na cloud rešenja.

[via Cult of Android]

Tags: G2galaxy s4htcHTC One miniinterna memorijaLGNexus 5samsung

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

6 komentara, pridruži se diskusiji!
  • Ja bi se uvek slozio da telefon treba da ima memorijsku karticu,ali ako mora da telefon bude bez micro SD onda neka ima puno interne memorije.Bas kao sto je rekla Goldie zbog sigurnosnih razloga treba imati micro SD ako telefon slucajno nece vise da se upali jer je iz nekog razloga bio pokvasen vodom na primer dete ako ga baci negde mozemo da spasemo podatke koji su na SD.Cloud resenja su takodje dobra jedino sto mi smeta sto je potrebno puno cekati da se nesto postavi na clod servis,jos ako nismo na brz Wifi haos.Ja ponekad prebacujem dokumenta na cloud sa kompa i po 70 mb sa brzinom interneta od 6 MB to zna da usori ponekad.

  • I zato lepo i bezbedno rutuješ telefon, počistiš suvišno, kod samsunga bogomi ima dosta posla oko čišćenja i posle piči kao Ferrari 🙂
    A oblačići su zakon! Imam ih preko 10 u kolekciji 😀

  • Sony-jeve flagship Xperia-e takodje podrzavaju micro SD kartice od 64 GB-a!

  • Najgluplje od svega je sto stave i mesto za memorijsku karticu.Zasto?Koja joj je funkcija?Svi novi telefoni(vecina)sada ima najmanje 8GB unutrasnje memorije i sve sto se “skine”sa neta,slika sa kamerom itd,tura u internu memoriju.Memorijska kartica ima samo smisao ako korisnik na kompjuteru prebacuje podatke iz telefona na istu,inace nema nikakvog efekta.

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *