Freemium igre sve popularnije

Objavio u 03/02/2014 u 19:50

App Annie 2013 Retrospective izveštaj je nedavno objavljen i pokazuje interesantne trendove na polju mobilne industrije. Prvi je tip uređaja koje gejmeri kupuju i drugi je da je sve više freemium igara.

Što se uređaja tiče, na osnovu izveštaja, 2013. godina je prva godina kada su gejmeri prvi put više birali Android od iOS uređaja.

mobile gaming

U grafiku se takođe vidi da je Play Store nadmašio uređaje optimizovane upravo za igru u drugom kvartalu 2013. Dok sa druge strane iOS App Store je brže napredovao i prevazišao ove uređaje još u prvo kvartalu. Ako pogledamo Android i iOS zajedno, vidi se da su korisnici trošili tri puta više u odnosu na korisnike konzola. Jedino grafik ne govori razlog ovome.

Ako krenemo da špekulišemo, moguće je da isti ti korisnici koji su ranije imali konzole, sada ih više ne kupuju, nego troše novce na telefone ili je možda u pitanju cena igara. Čak i najskuplja igra za pametni telefon je mnogo jeftinija od igre za konzolu kao što je Nintendo 3DS.

freemium

Većina gejmera ne voli freemium model, međutim bazirano na izveštajima, izgleda da ovaj model ide na ruku developerima. App Annie izveštaj tvrdi da je freemium model imao neverovatan uspeh u brojnim kategorijama u 2013.

Za one koji ne znaju, freemium je kada je igra besplatna, a kupujete dodatke u samoj igri kako bi brže napredovali.

[via AppAnnie]

Tags: 2013besplatne igrefreemiumigrestatistika

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Jedan komentar, pridruži se diskusiji!
  • Igrice za mobilne uredjaje su popularne samo iz razloga sto predstavljaju razbibrigu za vecinu korisnika, a ako neko vec zeli da igra Android igre kupice ili OUYA konzolu ili Tegra SHIELD ili neki tablet, jer pametan telefon je suvise mali (po mom misljenju) za komforno igranje (mada za mene je i laptop od 15-ak inca neudoban – DESKTOP all the way! 😀 ). A freemium igre su popularne jer postoji (nazalost) jos uvek dosta zemalja u kojima je ne moguce kupiti neku aplikaciju ili igricu preko Play prodavnice.

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *