Da li je Android najzatvoreniji projekat otvorenog koda?

Objavio u 14/12/2011 u 17:47

Kada bi ste pitali bilo kog prosečnog Android fana šta je to što voli kod njegovog omiljenog operativnog sistema, veoma su velike šanse da bi vam on odgovorio da je to zato što je Android projekat otvorenog koda. Činjenica da je besplatno dostupan na korišćenje i mogućnost izmene su temelj Android pokreta. Ipak, da li je Android otvoren onoliko koliko korisnici misle? Prema skorijem izveštaju VisionMobile-a, Google-ov mobilni operativni sistem je jedan od najzatvorenijih open source projekata na tržištu. Iako se mnogi sa ovim neće složiti, veoma je lako shvatiti zašto su došli do ovakvog zaključka.

VisionMobile je došao do ovih rezultata poredeći Android sa ostalim open source projektima kao što su Mozilla, Linux, MeeGo i Eclipse. Koristeći svoje istraživanje tržišta, kompanija je ocenjivala projekat u četiri oblasti: dostupnost, razvoj, derivati i zajednica.

I, kako se Android rangirao? Ubedljivo poslednji. U svakoj kategoriji, Android OS je bio najgori, koji, po mom mišljenju, ne ukazuje na manjak otvorenosti, nego hvalisanje VisionMobile kompanije i pokušaj da pokažu kako su bitni. Čitajući infografik, čini se kao da je cela stvar kreirana da pokaže sramotu Androida kao projekta otvorenog koda. Kao Android korisnik, moram da se suprotstavim ovome, pogotovo što se pozivaju na dostupnost, derivate i zajednicu.

Dostupnost

Od svih tvrdnji VisionMobile-a ova je možda i najgora. “Android nije razvijan u otvorenom okruženju, nego u kućnoj radinosti dok nije bio spreman da ugleda svetlost dana”. Google radi u saradnji sa partnerima poput Samsunga i HTCa kako bi osigurao da poslednja verzija radi dobro sa hardverom, zatim izbaci izvorni kod zajednici na korišćenje. U glavnom postoji velik jaz između najave i predstavljanja novih mogućnosti, ali sa Ice Cream Sandwich-em developeri su dobili source kod pre nego što je Galaxy Nexus i najavljen u Sjedinjenim Državama.

Android Open Source

Derivati

E ovde se slučaj VisionMobile-a raspada. Android je dobio nisku ocenu ovde jer limitira ko “oficijelno” može da ima Android Market na njihovim uređajima. Proizvođači moraju da ispune određene standarde i da budu sertifikovani kako bi mogli imati Android Market, ali su slobodni da ili kreiraju svoj ili da koriste neki treći market koji je dostupan na netu. Google ne zaključava aplikacije kao što to radi Apple, iako ima Android korisnika koji bi želeli da to bude tako kako bi se podigao kvalitet aplikacija. Umesto toga, Google kreira novi metod za nabavljanje aplikacija, dopuštajući korisnicima da naprave izbor kako će skinuti Angry Birds, bilo to sa Amazon App Store-a ili Marketa. Sertifikati su tu da bi učinili proizvođače hardvera srećnim, ništa drugo. Nabavite no-name Android uređaj, garantujem vam da ima Market instaliran ili da može da se na njega ubaci market.

Zajednica

Ocenjivanje komada softvera po tome da li svi korisnici dobijaju podjednaka prava ili ne je po meni anti-open source. Ideja i jeste da svi dobiju pristup, ne samo elita. Android je ovde opet dobio lošu ocenu jer nema oficijelnu hijerarhiju u zajednici. Kapiram ja da VisionMobile ovde govori o završenosti projekata, ali Android ima najjaču zajednicu! Korisnik može da izabere bilo koju development grupu i izabere koji želi ROM da stavi na svoj uređaj. Ove grupe ovo rade iz prostog voljenja Androida, voljenja open source-a i dovoljno su OK da daju ostalim korisnicima ono što kreiraju, pa čak da im pruže priliku da u razvoju i učestvuju (beta testiranja). Tako da ova loša ocena je totalni promašaj i neshvatanje Androida kao projekta/programa.

Možete ispod videti rezultate njihovog istraživanja na infografiku. Samo da napomenem da je ovo istraživanje vodio isključivo VisionMobile, koristeći sopstvenu statistiku tržišta.

open source rankings infographic

[via VisionMobile]

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

2 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *