Britanci i dalje preferiraju WiFi u odnosu na 3G

Objavio u 29/12/2012 u 12:27

WiFi vs 3G

Svet Telekomunikacija je blog Saše Stamenkovića koji je stručnjak što se tiče telekomunikacija i veoma informisan o stanju u Srbiji i svetu. Redovno poredi stanje kod nas u poređenju sa evopskim i svetskim trendovima. Rado čitam njegova zapažanja. Do sada nisam nikad direktno prenosio vesti sa njegovog bloga, ali evo to sad uz njegovu dozvolu činim. Mislim da će vam se njegov tekst o statistici Nielsen-a u velikoj britaniji svideti. Pa evo i teksta:

Prema istraživanju Nielsen-a u Velikoj Britaniji, u isporuci mobilnih internet data servisa Wifi dominira u odnosu na 3G – Android smartfon korisnici čak 3 ipo puta više podataka prenesu preko Wifi-a u odnosu na 3G mrežu. Prosečno se 78% mobilnih data podataka prenese preko Wifi pristupa Android smartfonova. Najviše (90%) se Wifi koristi u periodu od 23-24h zbog, pogađate, društvenih mreža. U periodu od 18-24h količina prenetih podataka u 3G mreži opadne za 55%  u odnosu na dnevni prosek, dok se uzevši u obzir i Wifi pristup poveća za 30%! 3G mreža se u UK najviše koristi početkom radnog vremena, u doba ručka i neposredno po završetku radnog vremena. Možemo zaključiti da Britanci vole mobilni broadband, ali besplatno, kad god je moguće.

Shodno običajima smartfon korisnika, razmislite kakva budućnost čeka mobilne operatore. U Srbiji broj smartfon korisnika polako raste, ali povećanje broja Wifi pristupnih tačaka nije trenutno u planovima domaćih mobilnih operatora. Od toga nekih para nema. Istina, sve više restorana i kafića ima besplatan Wifi, a mobilni operatori nisu baš voljni da im se mreža arči bez da se za to debelo plati. Kao da svi sumnjaju u propusnu moć svoje 3G mreže, a marketinški se “frljaju” sa nekakvim urnebesnim brzinama protoka (ha, provokacija!). S druge strane, visokim cenama mobilnog interneta korisnici se drže “na odstojanju”.

Sa druge strane vreba mobilni video streaming, od koga takođe nema neke preterane zarade, ali koji već u nekim mrežama (na zapadu) čini i do 70-80% mobilnog BB saobraćaja. Kako monetizovati prenos videa kroz mobilnu mrežu na zadovoljstvo korisnika i hoće li mobilni broadband biti isplativ bar kao mobilni voice i SMS do nedavno? To su pitanja za budućnost, koja po mnogim procenama neće biti naročito profitabilna za mobilne operatore.

Kao što možete da vidite, čak ni u Velikoj Britaniji nije 3G kao što bismo možda pomislili. I dalje je skup i spor u odnosu na stabilnu i pouzdanu WiFi konekciju.

[via Saša Stamenković Svet Telekomunikacija]

Tags: 3GblogNielsenprocentismartphonestatistikaVelika BritanijaWiFi

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *