Android sada uzima 59 procenata svetskog smartphone tržišta

Objavio u 24/05/2012 u 18:16

idc-smartphone-market-share-q1-2012Neki kažu da rat pametnih telefona još uvek traje, ali sudeći po poslednjim rezultatima, izgleda da se vatra stišava, a Android polako zauzima mesto ubedljivog lidera.

BlackBerry OS i Symbian su drastično izgubili broj korisnika, dok se Apple-ov iOS još uvek pristojno drži, ali sada ima duplo manje korisnika od Androida (59 : 23). Android, prema IDC istraživanju za prvi kvartal 2012 drži 59 procenata smartphone tržišta. U poređenju sa prethodnom godinom, Google-ov mobilni OS je dobio nekih 23 procenata. Neverovatan porast!

Samsung je ovde možda i najzaslužniji, gde drži 45,4 procenta. Samsungov najveći protivnik je Apple, koji po poslednjim statistikama drži 23 procenta svetskog smartphone tržišta. Apple je zabeležio rast u odnosu na prošlu godinu od 4,7 procenata, ali ovo nije ni blizu porastu koji je Android doživeo.

Google i partnerske kompanije su ovde imale najvećeg benefita od niskobudžetnih telefona koji su osvojili korisnike tzv. feature telefona.

Prema svemu sudeći, Android i iOS zajedno sad drže preko 80 procenata pametnih telefona širom sveta. U ostalih dvadeset ulaze svi ostali kao BlackBerry, Symbian, Windows Phone i Linux.

Kao što znamo Symbian se polako gasi, a Windows Phone i nije zaživeo onako kako su najavljivali, tako da ako Nokia ne preduzme nešto povodom Windows Phone operativnog sistema … “ode mast u propast“.

[via Engadget]

Tags: AndroidblackberryiosLinuxstatistikasymbianwindowsWinMo

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *