Android preuzeo vodstvo nad Symbianom u Aziji

Objavio u 26/11/2010 u 14:08

android vs symbian

Svakome ko je bar malo obratio pažnju na mobilnu industriju je jasno da Android nastavlja da raste u vidu broja korisnika, a da Symbian kontinuirano pada. Taj trend potvrđuju i brojke iz poslednjeg istraživanja koje je GfK objavio.

Prema istraživanju GfK Asia, pametni telefoni doživljavaju eksponencijalni rast u Aziji u poslednjih godinu dana sa preko 4.7 miliona prodatih uređaja u vrednosti preko 1.48 milijardi američkih dolara u ovoj godini. Što je gotovo polovina svetske prodaje.

Sa naglim rastom pametnih telefona, rat operativnih sistema se takođe zakuvava sve više u Aziji. Symbian, predhodni lider od polovine prošle godine, suočio se sa veoma snažnom konkurencijom Android OSa koji beleži snažan porast u drugom i trećem kvartalu 2010. godine.

“Naš izveštaj iz trećeg kvartala pokazuje da je Android prešao Symbian kao najpopularniji OS u Aziji u globalu, kako u novčanoj vrednosti, tako i u prodatim jedinicama. Ipak, interesantno je primetiti razliku u trendu operativnih sistema kada pogledamo Severnu i Južnu Aziju posebno”, izjavio je g. Tan

U Severnoj Aziji, nadmetanje operativnih sistema je verovatno najsnažnije jer njihov udeo varira kao reakcija na strateške i taktičke inicijative glavnih proizvođača. U Jugoistočnoj Aziji opet, Symbian je vodeći OS i nastavlja svoje vođstvo i pored smanjene prodaje. Od početka ove godine, Android, RIM i iPhone OS su zabelećili rast u segmentu pametnih telefona na štetu Symbiana. “Sa trenutnom raznolikošću u operativnim sistemima koji su dostupni, proizvođači ne mogu više da razmišljaju samo o hardveru da bi uspeli na tržištu” zaključio je g. Tan.

Android overtakes Symbian in the Asia Region

Tags: AndroidiosRIMstatistikasymbian

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1156

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share