Android nije fragmentovan ko što mislite

Objavio u 09/02/2012 u 18:24

android-fragmentation

Fragmentacija se često spominje kao najveći problem Android operativnog sistema, što predstavlja prepreke za developere i korisnike.

Android 4.0 “Ice Cream Sandwich” će koristiti Holo temu koja je sada obavezna. Ovo bi trebalo da smanji fragmentaciju ove platforme bazirane na Linux kernelu, ali problem možda i nije toliko velik ko što mnogi misle.

Prema analitici od firme Localytics, koja je nedavno izbacila izveštaj koji ukazuje da zapravo nema razloga za toliku brigu.

“Iako iOS developeri imaju samo dva faktora koja utiču na aplikacije, sličnost Android uređaja čini to da development ne bude toliko težak ko što se obično misli”, kaže se u izveštaju.

96 posto je na samo DVE verzije

Kao zaključak studije, Localytics je sumirao broj korisničkih sesija u aplikacijama koje koriste Localytics kao provajder za analitiku. Uzorak je uzet od dve nedelje završno sa 22. januarom 2012.

73 procenta Android uređaja je sa Android 2.3 verzijom (Gingerbread). 23 procenta Android korisničkih sesija su bile sa Androidom 2.2 (Froyo).

Kada pogledamo ove cifre, Android developeri bi mogli da se usredsrede na ove dve Android verzije, samim tim imaju pokrivenost od 96 procenata korisnika kojima će aplikacija raditi tj. biti kompatibilna.

android-phone-average-specsDominante hardverske specifikacije

Što se hardvera tiče, Localytics je takođe našao uniformnost.

41 procenat svih sesija su bile sa Android uređaja koji imaju 4,3 inča ekrane, 4 inča ekrani su u 22 procenta, 3,2 inča ekrani u 11 procenata i 3,7 inča ekrani u 9 procenata.

Najčešća rezolucija je 800×480 i to u 62 procenta, kažu iz Localytics-a. Sledeće rezolucije su 480×320 sa 14 procenata, 960×540 u 6 procenata, 854×480 sa 5 procenata i 320×240 su činile 5 procenata.

Prema ovim podacima, pet različitih rezolucija čine 90 procenata svih Android uređaja, tako da fragmentacija i nije tako velika, kaže izveštaj.

Dve vodeće specifikacije tableta

Svet Android tableta se čini još uniformnijim.

Skoro tri četvrtine svih Android tableta su sa istim specifikacijama. Amazon Kindle Fire, Barnes i Noble’s Nook i Samsung Galaxy Tab su najpopularniji.

74 procenta Android tableta koristi 7 inčne ekrane sa 1024×600 rezolucijom, dok 22 procenta je sa 10,1 inčnim ekranima i 1280×800 rezolucijom.

Ovde praktično imamo dve rezolucije i dve veličine ekrana, tako da bi i tu developerima moglo da bude lako.

Gingerbread takođe dominira tabletima. 71 procenat Android tableta je na Android verziji 2.3 ostali su u većini na Android 3.o Honeycomb verziji.

Tags: developmentFragmentacijafroyoGingerbreadrezolucijatabletitelefoni

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *