Šta je Niantic projekat? #nianticproject

Objavila u 09/11/2012 u 13:30

Niantic projectDa li ste već čuli za Niantic projekat? Ovih dana se vrte intrigantne reklame oko ovog Google-ovog projekta. Nedavno je Google Niantic Labs plasirao aplikaciju Field Trip koju možemo opisati kao “vodič kroz cool, skrivene i jedinstvene stvari u svetu”.

Field Trip
Field Trip
Developer: Niantic, Inc.
Price: Free

Field Trip je interesantna aplikacija za mobilne uređaje sa kojom kada se gleda kroz kameru određena lokacija, zgrada, spomenik i sl., iskače virtuelna kartica na kojoj se može pročitati više informacija o objektu od interesa. Sa slušalicama preko blututa, aplikacija može i da pročita te informacije korisniku.

Na ovaj način možete više saznati o lokalnoj istoriji i poslednje i najbolje informacije o prodavnicama, restoranima i ostalim lokalitetima.

Danas se pojavio interesantan video klip koji ne govori mnogo, ali se sada priča vrti oko nečega što se naziva +Niantic Project. Na linkovanoj Google Plus stranici kreće priča da je nešto pogrešno, da se svet menja, možda se već promenio, a to nismo primetili.

Something is very wrong.
The world is changing… maybe it already did, and we just didn’t notice.
Every day I receive more pieces of the puzzle, small and chaotic bits of data that seem to be crystallizing into… something bigger, something more.
Help me discover and share the truth. I don’t know what’s at stake yet, but my spine is beginning to tingle with the possibilities.

 

I tako od prvog novembra, svakodnevno se otkriva po jedan čudan segment koji kristališe ideju ovog projekta. Pa se tako pojavio ovaj video klip pre par dana:

 

 

Kao što se može povezati, radi se o proširenoj realnosti (augmented reality) i verovatno će to biti aplikacija za pametan telefon. Iz samog video klipa, ja bih rekla da se radi o igri, koju će moći da igraju korisnici sa svojih telefona i da otkrivaju skrivene (nevidljive) elemente u njihovoj okolini. Možda će ovo biti multiplejer igra, možda će se skupljati poeni, može biti svašta. Na netu se priča da Niantic Project može imati veze sa Google Glass projektom. Ja sam vam ranije već pisala o augmentovanoj realnosti i o jednom od dostupnih SDK za razvoj aplikacija.

 

 

Centar zbivanja je na stranici nianticproject.com koja navodi korisnike na Wiki stranicu kako bi tu rešavali zadatak. Svakako, ovo je jedna velika marketinška kampanja za nešto što bi po Niantic sajtu trebalo da se otkrije 30. novembra, ali ko zna. Videćemo.

Šta vi mislite, o čemu se ovde radi?

Niantic project

Tags: ARaugmentedaugmentovanagoogleNianticNiantic projectprojekatproširena stvarnost

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

6 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *