Evolucija Androida od verzije 1.0 do 4.0

Objavio u 06/11/2011 u 16:25

Evolutionof Android

Prošle su samo tri godine od kada se prvi Android telefon pojavio. Po današnjim standardima, imao je minimum opcija. Uključivao je GMail, Google mape i Amazon MP3 prodavnicu. Ove zime, za koji dan, Google će izbaciti prvi telefon sa tehnologijama poput prepoznavanja lica i naprednom NFC tehnologijom za deljenje podataka. Odlučio sam da se malo osvrnemo na razvojni put i sagledamo kako se Android razvio od skromnog operativnog sistema za mobilne telefone, do onoga što se danas može nazvati poslednjom rečju tehnologije.

1.0 G1

t-mobile beli g1 telefon

(Februar 2008) Prvi Android telefon imao je GPS, Bluetooth, duboku integraciju Google Mapa (uključujući Street View) i sve standardne Google aplikacija (Kontakte, Kalendar, gTalk, Youtube). Takođe je dolazila i veoma bazična integracija Amazon MP3 prodavnice, što samo govori da su Google i Amazon od samog početka imali dobre odnose. Kada se G1 pojavio, Android Market je imao oko 35 različitih aplikacija. Android Market sad broji više od 500.000 aplikacija.

1.5 Cupcake

HTC Hero

(April 2009) Cupcake verzija Android je donela prvi univezalni boks za pretragu interneta koju i dan danas koristimo na našem desktopu. Takođe je sa ovom verzijom prvi put stigla i virtualna tastatura. Nova verzija Android Marketa je imala sortiranje aplikacija po kategorijama “Apps”, “Games” i “Downloads”, kao i filtere “Top Free”, “Top Paid” i “Just In”. Cupcake je takođe doneo i novu kameru, gde ste mogli jednim pritiskom da šaltate sa fotoaparata na kameru (video zapis), kao i integrisanu foto galeriju sa mogućnošću brisanja više fotografija od jednom. Cupcake je doneo i prvu integraciju pisanja glasom (Voice to text).

1.6 Donut

Xperia

(Septembar 2009) Donut verzija Androida je ostavila WOW efekat na korisnike sa prvom verzijom Google-ove turn-by-turn navigacije. Takođe je donela i prvu integraciju čitanja teksta, tako da vam je telefon čitao odabrani tekst. Android Market je dobio screenshot-ove aplikacija i napredne mogućnosti pretrage.

2.0/2.1 Eclair

HTC Desire

(Octobar 2009) Ubrzo nakon Donut verzije je izašla i prva Eclair verzija koja je omogućila više korisničkih naloga. Korisnici su sada bili u mogućnosti da pretražuju SMS i MMS poruke, a tastatura je učila reči kako bi vršila pravilnu predikciju, umesto da vam stalno govori da ste pogrešno ukucali reči. Dupli tep je sada omogućio zumiranje kako bi ste dobili detaljniji prikaz onoga što želite. Druga verzija 2.1 Eclair-a je donela i podršku živih pozadina (live wallpapers).

2.2/ Froyo

Nexus One

(Maj 2010) Kontraverzna tethering opcija se premijerno pojavila na Froyo-u, iako su aplikacije, koje su se koristile ovom opcijom, povučene sa Android Marketa, na zahtev provajdera. Froyo je takođe doneo mogućnost instalacije aplikacija direktno na SD karticu, što je Froyo korisnicima pomoglo da malo oslobode dragocenog mesta na internoj memoriji. Takođe, ovo je prva verzija Androida koja je podržala Adobe Flash 10.1.

2.3/Gingerbread

nexus s

(Decembar 2010) Futuristička NFC tehnologija je premijerno predstavljena na Nexus S-u sa Gingerbread-om. Nova verzija Androida je donela bržu tastaturu, unapređeno kopiranje teksta (c

opy/paste), pristup prednjoj kameri, unapređenu kontrolu potrošnje energije i nativnu podršku za žiroskop i barometar.

3.0/Honeycomb

motorola-xoom

(Februar 2011) Honeycomb apdejt je prvi Android namenjen tabletima. Nova edicija je uključila podršku za 3D grafiku, tabovan surf u browser-u, video chat, full-screen mod za pregled fotografija i Bluetooth tetering. Vidžeti su dobili mogućnost menjanja veličine, apdejtovana verzija je dobila i podršku za džojstik i gejmped.

4.0/Ice Cream Sandwich

galaxy nexus

Android Ice Cream Sandwich donosi gomilu inovacija, uključujući foldere na početnom ekranu, tehnologiju prepoznavanja lica, Android beam, izmenjenu tipografiju (Roboto font), oflajn pretragu za Gmail i gomilu redizajniranih vidžeta. Dodatno, snimanje video zapisa je sada u 1080p rezoluciji i foto aparat sada snima fotografija gotovo instant.

Kao što i sami možete da zaključite, za samo tri godine, koliko je Android sa nama, desile su mnoge izmene i unapređenja, kojih možda i nismo svesni dok se ne stave na papir. Verujem da nas očekuju i neke druge inovacije koje Google možda nije smatrao “bitnim” za prezentovati, ali definitivno Android poprima oblik ozbiljnog operativnog sistema. A moje mišljenje je da su do verzije 4.0 sve bile beta verzije, i da je ovo sad zapravo verzija 1.0. (r)evolucija može da počne. 🙂

Tags: cupcakedonuteclairevolucijafroyoG1GingerbreadHoneycombIce Cream SandwichICSrevolucija

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

6 komentara, pridruži se diskusiji!
  • A ja sam ostao u Aprilu 2009. tj. na Android 1.5. Iako sam bio ubedjivan da ce doci update na HTC Magic 32A to se nikada nije desilo, krajem prosle godine 32B su dobili updejt na 2.2. Sada ocekuje kraj ove nedelje i da mi dodje Sony S tablet sa 3.2, da osetim sve blagodeti aplikacija koje traze 1.6 and up 😀

  • …nisam hteo da kazem da je poenta moja..nego njihova…da se sto vise kupuje…to je cilj.:-):-):-)

  • Pa poenta i jeste u tome da se fonovi menjaju brzo..ja recimo menjam svakih par meseci..cim izadje “bolji” ja ga kupim.Sada imam Sgs2 ali vec jurim Note..itd…

  • Зрео је Андроид 4 али Микрософт се опасно намерачио и много брже напредује од Андроида, може се лако десити да га стигне и престигне. Константно одлагање апдејта, па чак и одбијање произвођача да апдејтују телефоне може да уништи Андроид. Гугл избацује нови на сваких 6 месеци а произвођачи обећавају само један апдејт што значи да треба да мењамо фон на сваких годину дана. Ако Микрософт крене путем Јабуке и Самсунга када је Бада у питању (апдетују се малтене сви телефони) не пише се добро Андроиду.

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *