Zašto ne treba koristiti aplikacije poput Task killer i čistače memorije

Objavio u 23/01/2015 u 17:54

Još od kako je Android krenuo da postaje sve popularniji, pre nekih 4–5 godina, i kada su i potrošači i programeri počeli da uživaju u slobodi ove otvorene platforme, pojavila se jedna klasa aplikacija koja je od tada postala sve popularnija, i to sve iz potpuno pogrešnih razloga – a to su auto task killer-i, čistači memorije i ostale aplikacije za optimizaciju. Zaista ne biste trebali da koristite ovakve aplikacije, niti vas treba zamarati to što je vaš RAM konstantno popunjen na 90% kapaciteta. Dozvolite da vam objasnimo.

Ceo mit dolazi iz ne razumevanja kako i zašto mobilni operativni sistemi koriste RAM – jer obično, korisnici povezuju ovaj i RAM za Windows PC uređaje, za koje je smo oduvek učili da što je više slobodnog RAM-a to je uvek bolje. Postoji razlika između toga kako PC uređaji koriste RAM i kako mobilni uređaji koriste ovu memoriju, a ove razlike proističu iz ideja programera kako odgovarajući uređaj treba da radi

Kako Windows PC koristi RAM

U osnovi, RAM (random-access memory) možemo videti kao veoma brzu privremenu skladištnu jedinicu, koja je uvedena u kompjutere, kako bi se lako pristupilo resursima programa koji trenutno rade, umesto da ih korisnik ponovo učitava za svaku akciju koju bi želeo da preduzme. Na primer, ako otvorite pretraživač i dodate prvi tab (jezičak), ovaj prvi proces će biti nešto sporiji. Ali, jednom pokrenut, resursi potrebni za otvaranje novog taba će biti učitani u RAM, i otvaranje drugog taba će biti gotovo trenutno. Šta više, sada kada je vaš pretraživač u RAM-u, PC-jev procesor i hard disk su dosta rasterećeni i mogu slobodno da otvaraju druge programe, a dok je pretraživač i dalje u potpunosti funkcionalan – ili kao prozor ili minimiziran.

Pošto bi lični kompjuteri trebali da budu u stanju da rade više zadataka odjednom, vaš PC će držati sve trenutno otvorene programe u aktivnom stanju po svaku cenu, čak i kada mu ponestane memorije. Kada pokrenete program, koji zahteva više RAM-a nego što je trenutno slobodno u sistemu, Windows će početi da prebacuje fajl na kompjuterov hard disk – oslobađajući bilo koju informaciju iz RAM-a za koju smatra da je nižeg prioriteta za taj fajl. Jednom kada napravite slobodnog prostora u RAM-u, a pri tome korisnik odluči da koristi neki program, čiji su podaci bili “prebačeni” na hard disk, OS će prebačeni fajl vratiti nazad ili zameniti sa nečim drugim u memoriji.

ram-harddrive

Zvuči sporo i dosadno, zar ne? E pa, upravo zbog toga korisnici pokušavaju da zadrže visoku i nepoželjnu upotrebu njihovog PC RAM-a na minimumu, gaseći nepotrebne procese, i budno motreći na one nepoželjne. Na kraju, Windows će pokušati da zadrži sve na PC-ju u aktivnom stanju, čak i ako ga to uspori do tačke kočenja, zbog čega je glavna mantra PC korisnika “zatvori nekorišćene programe”.

 

 

Android je dizajniran tako da održava RAM punim

A sada, Android ovu situaciju rešava nešto drugačije. To je platforma koja je dizajnirana tako da koristi brzo-dostupne aplikacije, od kojih je većina namenjena da ostane u polu-aktivnom stanju većinu vremena, kako bi mogle da primaju obaveštenja i na vreme ih prezentuju korisniku. Od samog pokretanja, Android će pokušati da učita u svoju memoriju sve aplikacije za koje misli da ćete želeti da pogledate. Pa ako podesite vašu e-mail aplikaciju, Facebook i Facebook Messenger, Twitter, Vine, Viber, Whats App, Hangouts, Evernote itd, pokušajte koliko god želite da ih ugasite – nećete moći. Naravno, moći ćete da zatvorite same aplikacije, što će osloboditi resurse iz memorije i keša, ali vi ne treba da se zamarate, niti da pokušavate da ugasite procese koji rade iza ovih aplikacija. Po konstrukciji, aplikacije ne mogu i ne trebaju biti “ubijane”, osim ako ih deinstalirate.

increase-ram-in-android-phone

Što se menadžmenta resursa tiče – prepustite to Androidu. Kao što je već spomenuto, Google-ov OS će popuniti oko 80 – 90% vaše memorije sa svime što smatra da je vredno. Ipak, ako se desi da je memorija potrebna (na primer, korisnik aktivira veliku tj. zahtevnu igricu), Android će bez milosti ugasiti procese sa najnižim prioritetom – nebitno je da li će aplikacija odgovoriti ili ne, ona će odmah ići zbogom, sa njenim trenutnim stanjem lepo spakovanim u privremene fajlove, tako da kada je sledeći put korisnik otvori, aplikacija će se otvoriti (ili bi barem tako trebalo) u stanju u kojem je zadnji put viđena.

Android ne prebacuje fajlove, on ne pokušava da zadrži sve aplikacije u aktivnom stanju, zato što ima ograničen prostor sa kojim treba da radi, i zato što je usporavanje korisničkog iskustva na pametnom telefonu veliko ne-ne! Na osnovu toga, procesi kod Android telefona imaju dva stanja – “aktivno” i “poslat u zaborav”.

Pa, kada instalirate task killer, ili još gore – auto task killer – vi ustvari tada zaustavljate procese, koji će se odmah ponovo aktivirati, jer je to njihov posao. Auto task killer će ovaj ciklus non stop održavati u pozadini, i dok vi mislite da ovako oslobađate RAM i da na ovaj način pomažete da se vaš telefon oseća slobodno poput leptira, ustvari činjenica je da ga vi gušite tako što se već pomenute aplikacije zatvaraju i ponovo otvaraju iznova i iznova.

android odrzavanje

Treba spomenuti, da će se telefoni iz nižeg cenovnog ranga mučiti da pokrenu neke velike igre ili aplikacije, i nedostatak RAM-a će dovesti do toga da se procesi sami zatvore (tj. doći će do pucanja, povratka na početni ekran). Korišćenje task menadžera ili app killer-a i zaustavljanje nekih procesa u ovakvim situacijama, će vam možda iscediti dodatnih 75 MB RAM-a, i što će igrici omogućiti još malo dodatnog prostora, dajući nam iluziju da je plan zatvaranja aplikacija uspeo. Ali ovo ne rešava opšti problem – pre ili kasnije, telefon će trebati resurse nazad i Android će uraditi ono što inače radi. A i telefoni iz nižeg cenovnog segmenta nisu namenjeni za zadatke koji iziskuju dosta memorije, kao što ni kompjuteri iz nižeg cenovnog ranga nisu namenjeni za igranje igara poput Crysis. Razni hakovi i modovi vam mogu doneti polu-željene rezultate, ali na kraju svega – realnost je takva kakva je – okrutna!

Takođe, postoje neke nasumične aplikacije, koje koriste resurse bez očiglednog razloga, i recimo da se nalazite u situaciji u kojoj ne možete da izbrišete pomenutu aplikaciju (zato što eto 🙂 ) – “ubijanje” aplikacije vam možda neće pomoći, jer se ta aplikacija može ponovo aktivirati u nekom trenutku. Možete isprobati aplikaciju Greenify i njenu funkciju hibernacije, koja će zabraniti Androidu da otvara tu aplikaciju po volji.

Greenify
Greenify
Developer: Oasis Feng
Price: Free

Pa kako da optimizujem moj telefon?

Android-RAM-Leak

Ako želite da vaš uređaj ostane optimizovan, pazite na to koliko je aplikacija instalirano na vašem telefonu. Da li su vam sve aplikacije potrebne? Da li vaš telefon ima dovoljno resursa da se nosi sa njima? U uređaj sa 1 GB RAM-a treba instalirati samo najosnovnije, ako ne želite da vam uređaj koči. Čišćenje keša (aplikacije za čišćenje otpada ili ti junk-a) s’ vremena na vreme može pomoći, ali imajte na umu – samo jednom na svakih par meseci, čisto kako bi ste se uverili da nema nekih ostataka od starih neoptimizovanih aplikacija. U suprotnom, često čišćenje keša ima sličan efekat kao i RAM čišćenje – sve će se napuniti ponovo za nekoliko sekundi!

Ako ste zavisnik od čestog “optimizovanja” telefona, probajte da ne koritite aplikacije za “optimizaciju”, i vidite kako će to uticati na vaš telefon.

Via PhoneArena

Tags: Androidbrzina radačišćenje memorijeevernoteoptimizacijaPCRAMtask kill

Autor
Pix.navi Ivan Gajovic

Objavljenih tekstova: 76

Redovno prati vesti u oblasti IT, posebno vesti o telefonima i tabletima. Ekolog po struci, radi kao programer, voli sve što ima veze sa najnovijim tehnologijama. Nakon njemu omiljneog Meizu MX3 telefona, trenutno poseduje LG G4. Pomaže ljudima kada imaju problem sa tehnologijom. Hobi mu je planinarenje. A kako kaže i ponosan autor na Srbodroidu. :D

8 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share