Šta je to Android Beam? [NFC]

Objavio u 24/10/2012 u 15:00

SmartTags

Verovatno ste već čuli za NFC, možda ste ga i probali … ali da li ste se zapitali kako zapravo funkcioniše? Ja jesam, a prvi put sam se sreo sa ovom tehnologijom na Xperia S telefonu kada sam ga testirao prvi put. Tada smo dobili i NFC tagove, tako da smo mogli detaljno da testiramo ovu tehnologiju.

Ako isključimo featured telefone i one samo za pozive i sms, telefoni su danas švajcarske britve po pitanju mogućnosti povezivanja. Ovo je moguće danas zahvaljujući WiFi-u, Bluetooth-u, kao i kablovima i ostalim priključcima. I pored svih ovih načina komunikacije, šerovanje sa nekim pored vas može biti komplikovano. Sa NFC-om nije potrebno da uparujete uređaje ili da manuelno otkrivate aktivne uređaje, telefoni se automatski povežu kada se dovoljno približe.

Android Beam ovde stupa na snagu, a podržan je u uređajima sa Android Ice Cream Sandwich verzijom ili više.

Pa…

Šta je Android Beam?

Android Beam je kao da imate Star Trek transporter uređaj za vaš telefon, a oslanja se u potpunosti na NFC tehnologiju. Kao i Bluetooth, NFC (near field communication – komunikacija na blizinu) je tip wireless komunikacije.

Kao što i ime govori, radi na maloj udaljenosti (oko 10cm ili manje) sa drugim NFC uređajem. NFC je tehnologija koja se još uvek razvija, a sve više i više smartphone-ova dolazi sa ugrađenim NFC-em. Kako najavljuju, NFC će 2014. godine biti zastupljen u oko 20 procenata telefona u svetu.

NFC radi na frekvenciji od 13,56 MHz i pri brzinama od 106kbit/s do 424 kbit/s. NFC tehnologija zahteva i inicijatora i metu. Inicijator aktivno generiše RF polje koje može da napaja pasivnu metu. Ovo omogućuje NFC metama da bude izuzetno male veličine, kao npr. tagovi koji se dobijaju uz Sony Xperia telefone, ali mogu biti implementirani i u ambalažu robe široke potrošnje, vizit kartice itd. NFC peer-to-peer komunikacija je takođe moguća, gde oba uređaja imaju aktivno napajanje, što zapravo Android Beam koristi.

Ja sam na Xperia S telefonu prvi put probao NFC sa tagovima, a sa MDamnjanovićem sam prvi put testirao phone-to-phone, iliti Android Beam, i mogu vam reći da radi savršeno.

Dovoljno je da dok gledate neki sadržaj na telefonu, prislonite drugi uređaj, a da je pritom uključen NFC u podešavanjima i slika na ekranu će se umanjiti sa lepom animacijom. Jednostavnim tepom na sliku šaljete sadržaj drugom uređaju. Da, tako je jednostavno. 😀

SmartTags i Xperia S

Na ovaj način možete šerovati sajtove, online video, slike, kontakte, stranicu neke aplikacije itd itd. Ukoliko koristite neku aplikaciju koja nije instalirana na telefonu koji prima podatke prilikom ovog deljenja sadržaja, ciljani telefon će prvo ponuditi da skinete baš tu aplikaciju sa Play Store-a.

Pošto je Android Beam open source tehnologija, bilo koja kompanija može da iskoristi ovu sjajnu tehnologiju, koju verujem u budućnosti ćemo koristiti sve više i više.

NFC tehnologija je još uvek uglavnom samo na Android telefonima, ali verujem da će je i ostali proizvođači prihvatiti, sem ako ih njihova arogancija ne odvede u drugom smeru. 😛

Inače Sony Xperia S kao i mnoge druge telefone možete kupiti na svitelefoni.com sajtu. Šalju uređaje na kućnu adresu sa garancijom u trajanju od 12 meseci.

Na testu nam je bio Nexus 7 tablet i pošto ja imam HTC One X, testirali smo NFC i snimili video klip kako prebaciti Gangnam style sa tableta na telefon. 🙂

*sponzorisan tekst

Tags: Android BeamdeljenjeNFCsadržajaSonytelefoniXperia S

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

4 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *