Šta je satelitski telefon i po čemu se razlikuje od mobilnog telefona?

Objavio u 30/10/2012 u 12:20

satelitski telefon

Pošto sam primetio pitanje na PIO o satelitskom telefonu, pomislio sam da ne bi bilo loše da napišem tekst o tome šta je satelitski i telefon i po čemu se on razlikuje od klasičnog mobilnog telefona?

Pa da počnemo. Prvo moramo razumeti šta satelitski telefoni rade i kako su oni to drugačiji od regularnih mobilnih telefona. Satelitski telefoni mogu da pruže telefonsku ili data komunikaciju tamo gde nema mobilnog signala.

Sada će neko možda pomisliti da je to u kući gde im se gubi signal 🙂 Ne, ne mislim na to. Mobilni telefoni imaju pokrivenost uglavnom u naseljenim mestima gde i ima najčešće potrebe za signalom. Ali u zabačenim delovima planete se ne isplati postavljati mobilnu mrežu i tu stupaju na snagu satelitski telefoni.

Za razliku od običnih mobilnih telefona koji koriste ćelijske tornjeve za komunikaciju, o čemu sam pisao ovde, satelitski telefoni komuniciraju sa satelitima, što je jelte vertikalno. Tako da je potrebna vidljivost neba, kao i kod GPS uređaja. Kada ostvarujete poziv, signal putuje od vas do tri satelita (triangulacija) u svemir. Sve ovo se dešava instant, tako da ni ne osetite.

Zatim signal od satelita putuje nazad do planete zemlje u region koji ste pozvali, do operatera, zatim broj koji ste pozvali i poziv je uspostavljen.

Prednost ovde je u tome što niste vezani za tornjeve koji primopredaju signal, jedino što može da smeta su oblaci, ali u neznatnoj meri.

Čak i sa vrha planine, sa broda na Pacifiku, vi ćete moći da uspostavite poziv.

Trenutno našu prelepu planetu pokrivaju tri sistema. Prvi je Inmarsat, koji je započeo život kao vojna mreža satelita Amerike. Oni se i dalje koriste u vojne svrhe širom planete, ali su otvorili sistem za komercijalnu upotrebu. Zbog cene se koristi uglavnom za data protok jer omogućuje velike brzine.

Drugi je Iridium, jedini pravi “operater” koji prvenstveno pruža glasovnu komunikaciju širom sveta. Iridium se vodi kao lider u kvalitetu satelitske komunikacije. Takođe se konstantno trude da unaprede servis, kako samih satelita tako i u smanjivanju satelitskih telefona.

Treći servis je australijski i istočno pacifički Thuraya. Thuraya pokriva tri četvrtine planete. Pružaju veoma male uređaje, koji su lagani.

Zbog niske cene, Thuraya je velik konkurent Iridium provajderu u azijskom Pacifiku.

Tags: kako funkcionišephonepokrivenostsatelitski telefonsatellite
eboye

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1142

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3 a sada je ponosni vlasnik LG G4 telefona. Inače je grafički dizajner po struci i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

11 komentara, pridruži se diskusiji!
 • eboye

  Možeš možda da navedeš neki primer koliko koštaju sami uređaji i koliko košta razgovor i data komunikacija u odnosu na standardnu celularnu mrežu? Neki red veličina, čisto da ljudi znaju kada putuju negde outdoor itd. da li im se satelitska varijanta isplati.

  Hvala, Z.

 • eboye

  Цена уређаја је колико сам видео на нету преко 1 000€ а цена минута од 100 до 160дин.

 • eboye
  milan licanin 07/01/2013 u 6:18 AM

  cekamo dan kada ce biti dostupno i srednjem stalezu stanovnistva

 • eboye
  Jelica Fritig 08/03/2014 u 11:19 PM

  Molila bih odgovor na pitanje: Da li mogu da koristim tabletu Android 4 G. iz inostranstva prema Srbiji i iz Srbije za inostranstvo?Ne bih uzimala pretplatu.
  Da li to ima veze sa pokrivenoscu odredjenih prijemnika…O tome ne znam nista.
  Unapred se zahvaljujem.Pozdrav iz Francuske

 • eboye

  Poštovani,

  interesira me koliko dugo telekomunikacijske kompanije preko kojih se koriste satelitski telefoni imaju u obavezi čuvati podatke odnosno razgovore koji su vođeni preko satelitskog telefona.
  Zahvaljujem na odgovoru.
  Lijep pozdrav iz Hrvatske

 • eboye

  Zanima me gdije se moze kupit satelitski telefon i koje su cijene usluga? Dali ga mogu kupit u Hrvatskoj ako ne koja je najbliza zemlja gdje ga mogu kupit?
  Hvala

 • eboye

  Inace u jednoj statiji sam naleteo kako je IMAX naucna expedicija intervjuirala Proizvodjace Satelitske tehnologije i dali postoji zapravo transmisija sa satelita.Rekli su ima da ne postoji nikakva trasmisija ili radio-telekomunikacija preko satelita osim zo vojne potrebe(Inmarsat),sto je jako cudno,vec su im ukazali da sve komunikacije se vrse preko Zemnih trasmitera i primo-predajnika na visoku ili nisku frekvenciju.Pozz!

 • eboye

  Inace preuzeli su ime korporacije IMAX za vizuelnu istrazivacku tehnologiju

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share